18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mely gyógynövények csökkentik a vércukorszintet?– Természetes inzulin

Megosztás
Egészség

„Mindenre van egy gyógynövény”, mondják sokszor. Összegyűjtöttük azoknak a növényeknek a listáját, melyeknek vércukorszint csökkentő hatásuk van. Természetesen az orvos által előírt diabétesz terápiát ezek a növények nem helyettesítik, de akik fogékonyak a természetes beavatkozásokra, azok számára segítség lehet. Ezért ne térjünk el az előírtaktól, csak abban az esetben változtassunk, ha megváltoztak értékeink és konzultáltunk orvosunkkal. Emellett nagyon fontos, hogy ne vegyük könnyelműen az orvos által előírtakat, gyógyszereket és inzulin mennyiségeket.


„Mindenre van egy gyógynövény”, mondják sokszor.

Összegyűjtöttük azoknak a növényeknek a listáját, melyeknek vércukorszint csökkentő hatásuk van.

Természetesen az orvos által előírt diabétesz terápiát ezek a növények nem helyettesítik, de akik fogékonyak a természetes beavatkozásokra, azok számára segítség lehet.

Ezért ne térjünk el az előírtaktól, csak abban az esetben változtassunk, ha megváltoztak értékeink és konzultáltunk orvosunkkal.

Emellett nagyon fontos, hogy ne vegyük könnyelműen az orvos által előírtakat, gyógyszereket és inzulin mennyiségeket.

Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy vércukorszintünk túlságosan leesik, ami hipoglikémia állapotát eredményezheti.

Ezen javallatok betartása mellett elkezdhetjük kipróbálni a természetes alapanyagokat, jelen esetben a gyógynövényeket hívhatjuk segítségül, mert a Düsseldorf-ban működő Diabétesz Centrum kísérleteket végzett velük és azt mutatják a kutatások, hogy valóban alacsonyabb vércukorszintet eredményeznek, bár csak kis mértékben.

A jelek viszont biztatóak.

A hatás tagadhatatlan Kolb Hubert professzor szerint, mert stimulálható az inzulin és hasnyálmirigy termelés, melynek következtében több cukor juthat a vérből a sejtek szintjére.

Különösen étkezés után a szénhidrát bejut a véráramba, emiatt a vércukorszint csak lassabban emelkedik.

A 2-es típusú cukorbetegek esetében lehet igazán kulcskérdés a vércukorszint csökkentése, különösen gyógynövényekkel, hiszen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek még termel szervezetük inzulint, de gyógynövényekkel kiküszöbölhető lehet az azonnali injekciós inzulin beadás.

Mit is jelent a 2-es típusú cukorbetegség?

Ennél a fokozatnál is fontos a vércukorszint csökkentése, de a szervezet még előállít inzulint, ezért ezt szokták inzulin rezisztenciának is nevezni.

Ez azt jelenti, hogy az inzulin jelen van a szervezetben, de nem tud fellépni a vércukorszint csökkentése érdekében.

Sajnos sok esetben azután a szint után a cukorbetegség maga következik.

Miről ismerhető fel a 2-es típusú cukorbetegség azaz diabétesz?

A vízben oldódó ásványok gyakran és gyorsan kiürülnek a szervezetből. Ez vezet végül a későbbi különböző tünetekhez. Ilyenkor veszíti el a szervezet a legnagyobb mennyiségben a cink és króm ásványait, melyekre nagy szüksége van. Ezt nem szabad alábecsülni.

Mindezen ásványi anyagokon túl kiürül a szervezetből a D-vitamin is, ami kedvez a csontritkulás, diabétesz, prosztatarák, vastagbélrák, magas vérnyomás, szívinfarktus és stroke (sztrók) kialakulásának.

A legtöbb ember a 2-es típusú diabéteszben szenved, aminek elsődleges tüneteiért legfőképpen a D-vitamin hiánya okolható. Ezen az állapoton lehet segíteni D-vitamin pótlással. A D-vitamin segíti az inzulin kiválasztását és szelekcióját is.

Legújabb kutatások kimutatták, hogy a D3-vitamin rendszeres szedése segíti az inzulin szelekciót.

Mely növények rendelkeznek vércukorszint csökkentő hatással?

Keserű dinnye

Ezt a növényt szokták nevezni balzsam körtének vagy keserűtöknek is. Botanikai neve Momordica charantia.

A keserű dinnyét Indiában évszázadok óta fogyasztják zöldségként és hisznek gyógyító erejében.

Ismeretes, hogy nagyon sok értékes fehérjét tartalmaz, melyben Charantin momordin is található.

Vitaminokban és ásványi anyagokban szintén gazdag ez a növény.

Sokrétű összetevőinek tulajdonítják a vércukorszint csökkentő hatását, de az összes közül leginkább a Momordica lehet az, ami inzulinszerű hatást eredményez.

A Momordica is képes a legújabb kutatások alapján késleltetni a szénhidrátok felszívódását a bélben és ezáltal csökkentheti a vércukorszintet étkezés után.

Görögszéna

A nővényt leginkább Ázsiában használják, mint fűszernövényt és ez adja a curry jellegzetes ízét.

A kivonat hatóanyagai a hasnyálmirigyben termelődő inzulin és vércukorszint fékrásegítői lehetnek egyszerre.

 Két hónapos kutatássorozatban kimutatták a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél, hogy csökkent a vércukorszintjük – HbA1C.

De vigyázat ezzel a gyógynövénnyel, mert vérhígító hatású.

Csalán

A csalán igen alulértékelt növény itthon is, pedig a belőle készített főzet késlelteti étkezés után a vércukorszint emelkedését és mindeközben elősegíti az inzulintermelést.

 

 

Coccinia indica

Első sorban Indiában elterjedt lágyszárú kúszó növény, melyet évszázadok óta használnak a vér glükóz szintjének csökkentésére az ayurvedikus orvoslásban.

Ennek a növénynek a hatóanyagai csökkentik a vércukorszintet és a vér zsírtartalmát, ezáltal alkalmas az inzulinrezisztencia kezelésére és a cukorbetegség későbbi szövődményeinek kezelésére.

Gymna növény

Régóta ismert Indiában ez a növény, mint „természetes inzulin”.

A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél végzett vizsgálatok és kísérletek kimutatták, hogy a vércukorszint -HbA1C  10 vagy annál magasabb szintjét  246 mg/dl –ről 178 mg/dl- re csökkentette. Két órával étkezés után a vér glükóz szintje 28%-al csökkent.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a Gymna növény rendelkezik még egy egyedülálló tulajdonsággal, miszerint képes újraéleszteni a sérült vagy megsemmisült inzulintermelő sejteket.

Fügekaktusz

Szintén érdekesség, hogy a fügekaktuszban található alapanyagok segítenek étkezés után a vércukorszint csökkentésében és növelik az inzulinhatást. De nem csak ezekben az esetekben lehet fontos a fügekaktusz.

Koleszterincsökkentő és véralvadásgátló hatású.

Ezért bánjunk óvatosan vele, amennyiben vérhígító készítményt szedünk.

Stevia –Sztívia

Ez tulajdonképpen egy Dél-Amerikában őshonos édes ízű cserje, ami szintén csökkenti a vércukorszintet. Eddig talán sokan csak édesítőszerként ismerték.

A Stevia fokozza az inzulintermelést és lassítja a glükóz termelést a májban. Egy dán tanulmány szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél szintén csökkentette a vércukorszintet. Egyre több országban kísérleteznek természetes vércukorszint csökkentőkkel, melyek emberek millióinak jelenthetnének megoldást.

De a Stevia nem csak ezeknél a betegségeknél járt sikerrel, hanem magas vérnyomás esetén is hatékonynak bizonyult.

Fahéj

Szintén kutatásokat végeztek, melyek kimutatták ennek a fűszerként világszerte közkedvelt növénynek az inzulinrezisztencia esetében gyakorolt jótékony hatását. A pakisztáni fahéj kivonat 40 napon belül 29%-al csökkentette a vizsgálatban résztvevő 2-es diabéteszben szenvedők vércukorszintjét. Szakértők azonban óva intenek a túlzott mennyiségű fogyasztásától, mert a fahéj, mint étrend kiegészítő, különösen cukorbetegségben szenvedőknél máj és vesebetegségeket okozhat.

Az inzulin szót meghallva sokan nem értik, miért is játszik fontos szerepet az emberi szervezetben.

Az inzulin nagyon sok feladatot lát el és sok területen létfontosságú.

Nem is gondolnánk, mennyi területet érint.
  • Csökkenti a vércukorszintet.
  • Elősegíti a cukor felvételét az izomsejteknek és más sejteknek.
  • Ösztönzi a növekedést gyermek és serdülő korban.
  • Megnyitja az utat az aminosavaknak a sejtek felé.
  • Megnyitja a sejteket, hogy szervezetünk felvehesse az ásványi anyagokat és azok beépülhessenek.
  • Az inzulin küld „jóllakottság jeleket” az agynak a hipotalamusz-ba.
  • Elősegíti a cukor átalakítását a cukrot tároló szöveteknek a májban és izmokban.
  • Az inzulin az egyetlen, mely képes csökkenteni a cukor szintjét a vérben, ami nem más, mint a vércukor.

A természetes alapanyagok csak kiegészítőként segíthetnek első sorban a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek.

Ezért nagyon fontos, hogy kezelőorvosunkat még a kipróbálásuk előtt tájékoztassuk és amennyiben ő engedélyezi ezen növények használatát, úgy folyamatosan követni tudja állapotunkat.

Egyetlen gyógynövény sem érhet ma még fel a gyógyszergyárak által előállított készítményekkel, de sokat segíthetnek állapotunk javulásában.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat