18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kismamák fogápolása - Miért különösen fontos?

Megosztás
Egészség

Várandósnak vigyázni kell a fogaikra, ezt már nagyanyáink is tudták. Ma is élő tévhit, hogy „elviszi a gyerek a fogat” - a terhesség és szoptatás során megnövekedett ásványi-anyag szükségletet ugyanis nem a fogakból, hanem plusz táplálékból és a csontokból pótolja a szervezet. Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában milyen veszély fenyegeti a leendő anyák fogazatát.


Várandósnak vigyázni kell a fogaikra, ezt már nagyanyáink is tudták. Ma is élő tévhit, hogy „elviszi a gyerek a fogat” - a terhesség és szoptatás során megnövekedett ásványi-anyag szükségletet ugyanis nem a fogakból, hanem plusz táplálékból és a csontokból pótolja a szervezet.

Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában milyen veszély fenyegeti a leendő anyák fogazatát.

A terhességi hormonok megváltoztatják a test működését, hatásukra többek között a kismamák fogínye is különösen érzékennyé válik. Ennek oka, hogy a nyál antibakteriális, semlegesítő hatása csökken, miközben mennyisége és savassága nő, kivált az első harmadban jelentkező hányingerek, hányások következtében.

Ez utóbbi bontja a fogzománcot, míg a fogzománcon és a fognyaknál kialakuló lepedékben gyorsan elszaporodó baktériumok kellemetlen elváltozásokat okoznak. Az egyébként ép ínyű kismamáknál is gyakran alakul ki ínygyulladás, ami kezelés híján akár diónyi duzzanattá, úgynevezett terhességi granulómává is fajulhat. A kékes-vöröses színű, puha, étkezéskor és fogmosáskor vérző daganat nem rosszindulatú, ám kezelés nélkül a baktériumok táptalaja lehet. A tünetek hátterében a várandósság következtében csökkenő immunválasz áll.

Akinél korábban is fennállt fogágybetegség, a tünetek a terhesség alatt tovább súlyosbodnak, és kezelés nélkül akár menthetetlen állapotba kerülhetnek az érintett fogak. A fogágybetegség és a hormonháztartásban bekövetkező változások következtében a fogakat rögzítő kollagén rostok meglazulnak, néha a fogak is mozgathatóvá válnak, a fogíny pedig a szokásosnál érzékenyebb, vérzékenyebb lehet, a hajszálerek megnövekedett áteresztőképessége miatt. Az elpusztult tartószerkezet helyén úgynevezett tasakok alakulnak ki. Ezek tele vannak agresszív baktériumokkal, melyek toxinjai a véráram útján akár távoli szervekhez is eljutnak, megbetegítve azokat- ezt nevezzük gócbetegségeknek. Súlyos esetben csak a fog eltávolítása jelent megoldást.

A fájdalom, a kellemetlenség és a fog elvesztése mellett komolyabb, a magzatot is érintő szövődmények is kialakulhatnak. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a súlyos fogágybeteg kismamáknál háromszor gyakoribb a koraszülés, mint az egészséges ínyű várandósoknál. Ezért is fontos, hogy időben kiszűrjék és kezeltessék a meglévő gyulladást, és fokozott figyelmet fordítsanak a megfelelő szájápolásra. Ehhez egyrészt szükség van a professzionális szájhigiénés kezelésre, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatt megtapadt fogkövet eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja.

Emellett azonban elengedhetetlen a napi legalább kétszeri, gondosan végzett otthoni szájápolás. Érdemes minden étkezés után fogat mosni, és naponta minimum egyszer teljes szájápolást végezni. Kezdje alaposan, legalább ötperces fogmosással, amihez ajánlott a puha, ecsetszerű balzsamsörtékből álló fogkefe, amely különösen alaposan távolítják el a plakkot. Ezután tisztítsuk meg a fogközöket fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Hídpótlás esetén annak alsó felszínét külön eszköz, a superfloss segítségével tudja tisztítani. Hasznos kiegészítő a szájzuhany is, amellyel az ételmaradékot tudjuk hatékonyan eltávolítani. Zárjuk a fogápolást baktériumölő hatású, alkoholmentes szájvízzel, amely megakadályozza a plakk kialakulását, csökkenti a baktériumok általános életképességét, gátolja a szaporodásukat, és elősegíti az egészséges szájflóra helyreállítását.

Dr. Dima Mária Magdolna
mb. osztályvezető főorvos
Heim Pál Gyerekkórház
Fogászati Prevenciós Osztály

Büszkeségek


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek