18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Miért hidegek a nők lábai? – Okok és javaslatok!

Megosztás
Egészség

Leülünk televíziót nézni vagy befekszünk az ágyba és úgy érezzük, lábaink jégcsappá dermedtek. Ismerősen hangzik a kérdés párunk felé: Felmelegíthetem a lábaimat veled? És bedugjuk lábunkat párunk kezei közé kis testmelegséget remélve. Számára ez kellemetlen, míg számunkra áldás! A hideg lábaknak, melyek sokszor megmosolyogtatják a férfiakat, oka van.


Leülünk televíziót nézni vagy befekszünk az ágyba és úgy érezzük, lábaink jégcsappá dermedtek.

Ismerősen hangzik a kérdés párunk felé: Felmelegíthetem a lábaimat veled? És bedugjuk lábunkat párunk kezei közé kis testmelegséget remélve. Számára ez kellemetlen, míg számunkra áldás! A hideg lábaknak, melyek sokszor megmosolyogtatják a férfiakat, oka van.

Miért hidegek a nők lábai?

A megfejtés egészen egyszerű lehet. Az izomtömegben kell keresni a választ. Míg a férfiak testének 40%-a izom, addig a nőknél ugyan ez a szám 25%. És nem csak ez szolgálhat magyarázatul, hanem a bőr vastagsága is. A férfiak bőre sokkal vastagabb, mint a nőké, ezért nem veszít el testük rövid idő alatt akkora mennyiségű hőt, mint a nőké.

A legtöbb nőnek gyakran hideg a lába és keze.

Ám a hideg kezek és lábak mögött komolyabb okok is állhatnak.

Alacsony vérnyomás

Hideg lábak és kéz érzetét gyakran kísérheti szédülés, szemkörnyéki fekete karikák. A nők vérnyomása alacsonynak számít 100/60, míg a férfiaké 110/70 érték alatt. A vér nem lüktet eléggé, így nehezen éri el a szívtől távol eső testrészeket.

Pajzsmirigy alulműködés

Hideg lábakat és kezeket eredményezhet hormonzavar is. Amikor a pajzsmirigy alulműködik, túl kevés hormont termel. Hideg lábak és kezek koncentrációs zavart, kimerültséget és depressziós hangulatot eredményezhetnek.

Raynaud-szindróma

Hirtelen érzünk dermesztő hideget lábunkban vagy kezünkben? El is színeződik a hideg terület? Először kékes árnyalatú, majd piros lesz? A hideg területen bőrünk sápadttá válik. Ezek biztos jelei a Raynaud-szindrómának. Ez kellemetlen, de ártalmatlan állapot. A rendkívül hideg érzet és színelváltozás eltarthat akár fél órán keresztül is, és kísérheti fájdalom, zsibbadás. Mi válthatja ki a Raynaud-szindrómát? Nem csak a hideg, hanem munkahelyi stressz, rezgő berendezések is (fénymásoló, légkalapács). Gyógyszerekkel enyhíthetőek a tünetek.

Érelmeszesedés

Érelmeszesedést gyakran jelezhet hideg láb vagy kéz érzete. Súlyosabb esetekben még a séta is fájdalommal járhat, mert a láb erei nem szállítják normál ütemben a vért. A dohányzás is okozhat hideg láb érzetet azoknál, akiknek szervezete kifejezetten érzékeny.

Szívbénulás

A legyengült szívizom nem tud elegendő vért pumpálni a testbe, így a szívtől távol eső részekbe nem jut kellő mennyiségű vér. Egyéb tünetei lehetnek a szívbénulásnak: nehézlégzés, kifulladás, étvágytalanság, kékes elszíneződött körmök.

Cukorbetegség

A cukorbetegség sokáig észrevehetetlen, de okozhat hideg láb és kéz érzetet az is, ha a cukorbetegségre szedett gyógyszerek rosszul vannak beállítva. A cukorbetegség és rosszul beállított gyógyszermennyiségek okozhatnak idegrendszeri károsodást, keringési zavart, például láb tájékon.

Nincs többé hideg láb és kéz érzet

Gyakran este igyekszünk zoknit húzni, meleg takaróba csavarni lábainkat, kezeinket és még ez sem segít, végtagjaink teljesen jéggé dermedtek. Mit tehetünk ez ellen? Érdemes melegítő krémet, vérkeringést segítő alapanyagokkal használni. Ezeket a termékeket nevezik lábkrémnek is, mint például a Balea terméke. Milyen hatóanyagok melegítik fel a lábat? A vörösborkivonat segíti a vérkeringést, a szőlőmag olaj és glicerin hidratálja a bőrt. Segíthet még a lábfürdő is, melyhez ajánlott a DM saját terméke.

Masszírozhatjuk vagy mozgathatjuk a hideg végtagokat, és ez serkenti a vérkeringést, a hideg érzet pár percen belül elmúlik.

Fontos!

Mivel a hideg láb és kéz érzete mögött betegségek is meghúzódhatnak, szűnni nem akaró fájdalom és elszíneződés jeleit tapasztalva, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét és vizsgáltassuk ki magunkat. Magas vérnyomásban szenvedőknek, és azoknak, akik vérhígító gyógyszereket szednek, csak orvosi javallatra, vagy egyáltalán nem ajánlottak vérkeringést serkentő készítmények.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek