18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Megfázás elleni meleg fürdő – Mikor és hogyan segít? – Kinek nem ajánlott!

Megosztás
Egészség

Rengeteg házi gyógymódot ismerhetünk megfázás kezelésére. Az egyik ilyen a megfázás elleni fürdő. De hogyan segít a meleg fürdő megfázás esetén? Kinek ajánlott és kinek nem! Megfázás esetén általában orrfolyás tünetei mellett megjelenik a láz, köhögés, végtagfájdalom, ezzel egy időben pedig immunrendszerünk hatékonysága csökken. Megfázás első tüneteinek észlelésekor sokan választják a meleg fürdőt.


Rengeteg házi gyógymódot ismerhetünk megfázás kezelésére.

Az egyik ilyen a megfázás elleni fürdő.

De hogyan segít a meleg fürdő megfázás esetén?

Kinek ajánlott és kinek nem!

Megfázás esetén általában orrfolyás tünetei mellett megjelenik a láz, köhögés, végtagfájdalom, ezzel egy időben pedig immunrendszerünk hatékonysága csökken.

Megfázás első tüneteinek észlelésekor sokan választják a meleg fürdőt.

Miért hatásos a meleg fürdő megfázás kezelésére?

A meleg víz segít ellazítani az izmokat, és így enyhül a végtagfájdalom, esetleg teljesen meg is szűnik. A meleg vizes fürdő tulajdonképpen „mini” lázcsillapítás, mert felmelegíti testünket, akár csak a láz.

A lázas állapot is hozzátartozik gyógyulási folyamatainkhoz, ugyanis meleg közegben a baktériumok nem tudnak szaporodni, elpusztulnak. Idő előtt lenyomva a lázat, gátolhatjuk gyógyulásunkat. A rendkívül magas láz természetesen csillapítást igényel, mert hosszú időn keresztül rendkívül megterheli a szívizmot.

Vigyázzunk azonban a meleg fürdővel!

Legyünk óvatosak, mert a meleg fürdő csak bizonyos hőfokon hatásos megfázás tüneteinek kezelésére. Ajánlott a 38 fokos fürdő. Ennél semmi esetre üljünk melegebb vízbe, és hidegebbe se.

Éppen ezért érdemes csak háromnegyedes fürdőt venni, ami annyit jelent, hogy testünknek csak a háromnegyedét lepi el a víz.

Miért?

A teljes testet körülvevő víz lassíthatja keringésünket, míg a háromnegyedes fürdő javítja a keringést. Érdekes, ugye?

Mennyi ideig üljünk a meleg fürdővízben?

10-20 percnél tovább semmi esetre sem. És a fürdővízből kiszállva azonnal törölközzünk meg alaposan, öltözzünk fel melegen, takarjuk be magunkat meleg takaróval és feküdjünk le legalább 30-40 percre. Ekkor tud ugyanis szervezetünk igazán gyógyulni. Előfordulhat, hogy el is fogunk aludni, ami szintén gyógyulásunkat szolgálja.

Gyógyszertárban kapható megfázás kezeléséhez ajánlott készítményeket is tehetünk fürdővizünkbe.

Ezek inhalálással vagy bőrön keresztüli felszívódás útján segíthetnek enyhíteni a megfázás tüneteit. Hogyan működik meleg fürdővízben az inhalálás? Amíg a meleg vízben ülünk, a z olajos készítmény elpárolog, mi pedig belélegezzük. Ettől tisztulnak ki az orr járatai, nyugtatólag hat a hörgőkre, és serkenti a vérkeringést.

Aki nem szeretne megfázás elleni készítményeket vásárolni meleg fürdőhöz, segítségül hívhat egyszerű alapanyagokat.

Hogyan készítsünk meleg fürdőt megfázás ellen?

Az illóolajok ilyenkor is jó szolgálatot tesznek.

De melyik hatásos ilyenkor?

Például hatásos lehet az eukaliptusz olaj, melyből elég néhány cseppet a fürdővízbe tenni.

Ugyan ennyire hatásos a fenyőolaj és kakukkfű olaj is. Azonban legyünk óvatosak illóolaj használatakor fürdővízben, mert allergiás tünetek jelentkezhetnek. Előbb cseppentsünk karunkra belőle, és nézzük meg egy- két óra elteltével az esetlegesen jelentkező bőrpírt vagy viszketést. Képzeljük el, mi történne, ha kiderülne, hogy allergiásak vagyunk például a fenyőolajra, és testünk háromnegyedére rákerülne.

Mikor nem ajánlott megfázás kezelésére a meleg fürdő?

Amikor a megfázás tüneteit igen hevesnek érezzük, belázasodtunk (38-39 fok). Ekkor ugyanis olyan mértékű a gyengeség, hogy a meleg fürdő kifejezetten káros lehet szervezetünkre. Előbb a lázat kell csillapítani, és ha lejjebb tudtuk nyomni, akkor ajánlott meleg fürdővel kiegészíteni a megfázás kezelését.

Kinek nem ajánlott egyáltalán a meleg fürdő?

Szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a meleg fürdő. Erről mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Megfázás elleni fürdő állapotos kismamáknak és gyerekeknek!

Gyerekek számára a fürdővíz ajánlott hőmérséklete nem beteg állapotban is körülbelül 38 fok.  Állapotos kismamáknak szintén ez a vízhőfok ajánlott napi tisztálkodáshoz.

Viszont egyáltalán nem ajánlott állapotos kismamáknak a meleg fürdő megfázás tüneteinek enyhítésére!

Szintén nem ajánlott állapotos kismamáknak semmilyen termék használata sem, melyek enyhítik a megfázás tüneteit meleg fürdővízbe téve.

Ennek egyszerű oka van.

A termékekben található illóolajok esetleges összehúzódásokat okozhatnak. Amennyiben kétségeink vannak, érdemes kezelőorvostól tanácsot kérni, milyen készítményt ajánl terhesség alatti időszakra.

Gyerekek esetében hatásos lehet a meleg megfázás elleni fürdő 3 éves kortól, de az ő esetükben tájékozódjunk, milyen mennyiségű készítmény tehető a fürdővízbe.

Nagyon pici babáknak orvosi javaslatra adhatunk speciális készítményeket megfázás kezelésére. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat