18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Lyme kór télen és nyáron is! – Tudjuk meg!

Megosztás
Egészség

A lyme kórról és tüneteiről a köztudatban általánosságok keringenek, mint alattomos betegség, izomfájdalom, piros kokárdaszerű folt a csípés helyén és még sorolhatnánk. Az is tudható, hogy egyre több fertőzött kullancs található Magyarországon, köszönhetően a megváltozott éghajlatnak.


A lyme kórról és tüneteiről a köztudatban általánosságok keringenek, mint alattomos betegség, izomfájdalom, piros kokárdaszerű folt a csípés helyén és még sorolhatnánk.

Az is tudható, hogy egyre több fertőzött kullancs található Magyarországon, köszönhetően a megváltozott éghajlatnak.

A lyme kór aktuális téma télen és nyáron is, hiszen ez a betegség több éven keresztül rejtve maradhat, és nem mindig fedezhető fel kokárdaszerű piros folt a csípés helyén, esetleg nem vesszük észre, hogy a kullancs megcsípett. Éppen ezért sokan csak hosszú vizsgálatok után jöhetnek rá, már amennyiben orvosuk gyanakszik, hogy lyme kórt terjesztő kullancs okozza az általános tüneteket.

Járunk évente általános vérvételre?

Ez nagyon helyes, de lyme kór esetében semmit nem ér!

Ugyanis az általános vérvétel, amit háziorvosunk beutalójával végeztethetünk el, a lyme kór vizsgálatára nem terjed ki, ha csak mi külön nem kérjük.

Mikor gyanakodjunk?

A közhiedelemben nem véletlenül nevezik az egyik legalattomosabb kórnak a lyme kórt, mert a tünetek rendkívül sokfélék lehetnek. Az is előfordulhat, hogy külön-külön tapasztaljuk őket, és még az is előfordulhat, hogy évek telnek el a különféle tünetek között. Egyik tünet elmúlik, majd jön egy másik.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk lyme fertőzésre?

Konkrét tünet nem létezik, mert folyamatos tüneteket produkálhatunk, együttesen és külön-külön is.

Ilyenek a migrénes fejfájás, amihez társulhat szűnni nem akaró nyaki izomfájdalom, ízületi fájdalmak, menstruációs zavar, heves szívdobogás kifulladással, fáradékonyság, alvászavar, veseelégtelenség, visszatérő nyirokcsomó duzzanat, rendszeresen visszatérő hőemelkedés, úgynevezett vándorló fájdalom, és akár okozhat vetélést is. A felsorolás végtelenségig sorolható lenne. A láz azonban nem tünete a lyme kórnak.

Miért nehéz a diagnózis felállítása vérvétel nélkül?

Adott tünettel fordulunk orvoshoz, és elkezdődik a kezelés, ami rövidtávú eredményt, teljes eredménytelenséget hozhat, esetleg a tünetek teljesen megszűnnek, de megjelenik egy újabb, majd következnek a további vizsgálatok. Újabb tünetek esetén területtől függően irányíthatnak bennünket más szakorvoshoz. (reumatológus, kardiológus, stb..) Ez eltarthat több hónapig is. Ekkor érzi úgy az ember, hogy sosem derítik ki, mi is lehet a baja. Ha csak nekünk vagy orvosunknak nem jut eszébe a lyme kórra gyanakodni.

Fontos!

Cikkünk a lyme kór tüneteinek felismerésére  fókuszál, és a célunk az, hogy sokaknak segíthessünk. A fent említett tünetek külön-külön és együttesen jelentkezve más betegségekre is utalhatnak. Ezért minden jelentkező tünetet vizsgáltassunk ki szakorvossal.

Lyme kór vizsgálat

Vérvétel alapján tökéletesen kimutatható, hogy friss vagy egy régi fertőzés bújt meg szervezetünkben. De a lyme kór vizsgálatát külön kérnünk kell, ami annyit jelent, hogy háziorvosunk ezt külön megjelöli beutalónkon. Ez a vizsgálat koránt sem olyan pontos, mint a lyme ambulanciákon készülő, de előzetes eredményt mutathat.

Következő lépésként háziorvosunk adhat beutalót lyme ambulanciára, ahol újabb vérvizsgálatot követően szakorvos írhatja ki a megfelelő gyógyszert.

Kezelhető!

Megfelelő antibiotikummal a lyme kór gyógyítható. Amennyiben nem vagyunk tisztában esetleges gyógyszerallergiánkkal, úgy erről is tájékoztassuk kezelőorvosunkat.

Kik veszélyeztetettek?

Szinte mindenki veszélyeztetett lehet, hiszen a fertőzött kullancsok ma már a városokban is megtalálhatóak. Fertőzött kullancs megcsíphet bennünket erdőben kirándulva, kutyasétáltatás közben, bármilyen házi kedvenc a közelünkbe hozhatja, még akkor is, ha gondoskodunk kullancs elleni védelemről.

Alattomos

Rendkívül alattomos betegségről van szó, de könnyen megtudhatjuk, megcsípett-e bennünket fertőzött kullancs. Mivel ez a betegség éveken át rejtve maradhat, teljesen tünetmentesség mellett, szinte senki nem gondol rá. Éppen ezért független évszaktól a lyme kór, hiszen a ráutaló tünetek megjelenhetnek télen is. Különösen télen nem gondolunk a kullancs terjesztette megbetegedésre, míg tavasztól őszig rendszeresen ellenőrizzük magunkat. De ha a fertőzött kullancs évekkel azelőtt csípett meg minket, akkor már csak a vérvizsgálat fedheti fel az esetlegesen jelentkező tünetek okát.

Fontos!

Lyme kór kezelést követően egy év tünetmentességre van szükség például gyermekvállaláshoz, ezért szakorvosunkat tájékoztassuk minden a kezeléssel összefüggésbe hozható tervünkről.  Szintén fontos, hogy más orvosi kezelést megelőzően tájékoztassuk orvosunkat, ha lyme kórt diagnosztizáltak nálunk.

Fontos!

Sokan elbagatellizálják, és a magukból kiszedett kullancsot nem vizsgáltatják meg, pedig megelőzhetőek lennének a hosszan elhúzódó orvosi vizsgálatok.  

Lyme kór tünetei


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek