18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Változó kor vagy klimax tünetei – A nagy KLIMAX lexikon

Megosztás
Egészség

Mi, miért történik velem? Hőhullámok, rossz alvás, depresszióra való hajlam, vizelési problémák, hüvelyszárazság, hajhullás... Van itt minden a felsorolásban, és nem is csoda, ha már attól hullik a hajunk, ha belegondolunk, milyen tünetei vannak a menopauzának. Aki megélte, tudja. Ha most van benne, akkor még találhat érdekességeket, mi történik a testével. Aki pedig még csak előtte áll, felkészülhet. Szó sincsen arról, hogy minden napunkat ezzel kellene töltenünk, hogy a klimax tüneteit várjuk, esetleg rettegünk tőle.


Mi, miért történik velem?

Hőhullámok, rossz alvás, depresszióra való hajlam, vizelési problémák, hüvelyszárazság, hajhullás...

Van itt minden a felsorolásban, és nem is csoda, ha már attól hullik a hajunk, ha belegondolunk, milyen tünetei vannak a menopauzának.

Aki megélte, tudja.

Ha most van benne, akkor még találhat érdekességeket, mi történik a testével.

Aki pedig még csak előtte áll, felkészülhet.

Szó sincsen arról, hogy minden napunkat ezzel kellene töltenünk, hogy a klimax tüneteit várjuk, esetleg rettegünk tőle.

A legtöbb esetben attól félünk, amit nem ismerünk.

Most esély lehet rá, hogy megismerjük ennek a drasztikus, hektikus időszaknak a jellemzőit testünkre, szervezetünkre gyakorolt hatásaival.

A menopauza általában a nőket 45-55 év között érinti, és ezzel a menstruáció is megszűnni kezd. Tény, hogy évben és menstruációs ciklusban szabály nem létezik, mert mindenkinél más és más.

A test viszont jeleket küld, amikor belépünk ebbe a furcsa korszakba.

Hőhullámok

Egyes nők még a menopauza közvetlen megérkezte előtt szenvednek a hőhullámoktól, míg mások csak akkor. Izzadás, egyik pillanatról a másikra tör ránk. Mindezt heves szívdobogás is kíséri. A nők 70% szenved menopauza időszaka alatt hőhullámoktól. Kísérheti a hőhullámokat fejfájás, hidegrázás, és ezek együttesen is jelentkezhetnek.

Mennyi ideig tart a menopauza?

Általános esetben a nők 20%-nál kevesebb, mint egy évig tartanak a hektikus tünetek.

De vannak nők, akik például 5 éven át harcoltak a menopauza tüneteivel.

Jó hír, hogy a heves szívdobogás nem valamilyen szívbetegségnek köszönhető, és a menopauza véget értével megszűnik.

Rossz alvás és alvászavar

Szintén gyakori tünete a menopauzának a rossz alvás vagy alvászavar. Mivel a menopauza, más néven változó kor tulajdonképpen egy hormonváltozás, így az alvást szabályzó hormonok mennyisége is megváltozik a szervezetben, és ez okozza a rossz alvást vagy alvászavart. Gyakori lehet, hogy felébredünk éjjelente, és nem tudunk visszaaludni. Ennek következményeként jelentkezhet koncentrációs probléma, teljesítménycsökkenés és fáradtság is. Az alvási problémák társulva a hőhullámokkal extrán igénybe veszik a szervezetet.

Depressziós hangulat

Ez a depresszió nem összehasonlítható a közéletben ismert depresszióval. A neve is más! Posztmenopauzális depresszióról beszélünk ekkor. Gyakran vagyunk kedvetlenek, motiválatlanok. Előfordulhat, hogy egyszerűen mindent és mindenkit közömbösnek tekintünk. De ugyan ilyen tünet lehet, ha valaki változó korban például hirtelen elkezd rettegni, aggódni a jövőn, és nem lát mást jövőjében, csak egy nagy ürességet.

Vizelési problémák

A változó kor és a hormonszintváltozás befolyásolják a kötőszöveteket. Ez magában foglalja többek között a húgyhólyag és a medencefenék kötőszöveteit is. Ezek begyulladhatnak, inkontinencia tünetei jelentkezhetnek hatására.

Hüvelyszárazság

Gyakori jelensége a menopauzának a hüvelyszárazság. Ez tulajdonképpen nem más, mint a hüvely belső falán található nyálkahártya kiszáradása. Ez annak köszönhető, hogy az ösztrogénszint lecsökken menopauza idején, és összefüggésben van nedvesség termelésével. Viszkethet, égő érzést érezhetünk, és még a közösülés is fájdalmas lehet. A hüvelyflóra egyensúlya ebben az időszakban drasztikusan felborult, ezét fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre.

Hajhullás

Ennyi kellemetlenség után még ez is! Igen, sajnos a nők haja hullásnak indulhat menopauza időszaka alatt. Ez a mennyiség igen látványos is lehet, akár addigi hajunk felét is elveszíthetjük. A hajhulláson túl még tünet lehet, miszerint a hajszálak elvékonyodnak, esetleg a hajvég elkezd törni.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat