18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Fiatal munkakeresőknek: Előnyök, amiket eddig Te sem tudtál magadról!

Megosztás
Karrier

Talán sosem volt még ilyen nehéz fiatal munkakeresőnek lenni, mint napjainkban. Mit tehetsz, ha fiatal vagy, megvan a végzettséged, azonban mindenhol követelmény az a bizonyos „3 év a szakmában”? Hogyan légy Te a győztes? Mit tudsz Te, ami versenyképes, sőt mi több, akár értékesebb, mint az idősebb munkatársaid tapasztalata? Neked szólnak a tippek, ha Te is éppen karriert építesz!


Talán sosem volt még ilyen nehéz fiatal munkakeresőnek lenni, mint napjainkban. Mit tehetsz, ha fiatal vagy, megvan a végzettséged, azonban mindenhol követelmény az a bizonyos „3 év a szakmában”? Hogyan légy Te a győztes? Mit tudsz Te, ami versenyképes, sőt mi több, akár értékesebb, mint az idősebb munkatársaid tapasztalata? Neked szólnak a tippek, ha Te is éppen karriert építesz!

„A vállalkozások csak nagy tapasztalattal rendelkező kollégákat vesznek fel” EZ BIZONY TÉVHIT!

A cégek nagy többsége kezd ráébredni arra, hogy úgy tudják a legjobb teljesítmény nyújtani, ha a fiatalok a kreativitásukat, energiájukat adják, az idősebb kollégák pedig a tapasztalatukat. Nem szabad, hogy azt gondold, mivel Te fiatal vagy, ezért nincsenek esélyeid, lehetőségeid, vagy csak minimálbérért dolgozhatsz! Ha így gondolkodsz, akkor bizony ezt sugárzod ki magadból és magad elől veszed el a lehetőséget! Viszont ha rám hallgatsz, akkor mostantól az én szememmel fogod látni magadat! Mi az, amit érdemes feltüntetned az önéletrajzodban, motivációs leveledben? Ne az elvégzett képzések mennyiségével akarj győzni, hanem az én szemléletmódommal!

Mit gondolok én rólad, fiatal munkavállalóról? (Avagy, mit írj bele most azonnal az önéletrajzodba!)

Rugalmas vagy! 

Ez egy megfizethetetlen kincs! Nem probléma, ha új asztalod lesz, ha új kolléga jön, ha még egyszer el kell mondanod egy ügyfélnek a teendőjét. Könnyedén felveszed a fonalat!

Nyelvi ismereted van!

Ez a legfőbb erény, aminek ordítania kell az önéletrajzodból! Az ok nagyon egyszerű: a gazdasági helyzet miatt, nagyon sok cég külföldre viszi ki a termékét, szolgáltatásait. Továbbá, hihetetlen előny, ha olyan nyelvet tudsz, vagy éppen most tanulsz, ami nem egy sztenderd kategória. Van egy ügyfelem, aki könyvelő és mellette nagyon jól beszél finnül. Véleményem szerint esélytelen, hogy ne teljesítse a cége valamelyik kívánságát: jelenleg is céges terepjárója, céges albérlete van és persze a szép kerek fizetése!

Feltalálod magad!

Most őszintén, én mindenkinek megadom a 10 pontot, aki tömegközlekedést használ! Ilyen körülményekkel olyan szintre fejlődött a problémamegoldó képességetek, hogy az tökéletes! Ezen felül pedig igazán könnyedén és gyorsan veszitek az akadályokat, gördíthetnek elétek bármilyen problémát!

Ismered a trendet!

Ez főleg olyan szakmákban fontos, ahol fiatalokkal foglalkoznak, vagy ők a célcsoportjuk. Nem kell hosszadalmas igényfelméréseket végezni, egyszerűen el tudod dönteni, hogy ez menő vagy nem.

Mosolygás!

Higgyétek el, egy kedves eladónővel, egy helyes pizza futár fiúval, egy kedves mosolyú asszisztenssel, egy segítőkész titkárnővel minden üzlet meg tud újulni, fel tud lendülni! A mosoly az egy olyan piacfellendítő fegyver, amiért sokan sokat fizetnek!

Energikus vagy!

Mindenki azt szereti, ha energikus, tettre kész emberek veszik körül! A cselekvésre készség az egyik legszimpatikusabb tulajdonság egy főnök szemében. Abszolút belső motivációból tudsz dolgozni, nincs szükség folytonos külső inspirációra újabb és újabb külső motivációra.

Változásra kész vagy!

Könnyen formálhatóak, taníthatóak vagytok, ami azt jelenti, hogy máris nagyszerű alapanyagként szolgáltok! Egy rossz szokást, egy nap alatt le tudnak tenni, nincs szükség arra, hogy ötször felhívják rá a figyelmeteket!

Van szabad tárhely a memóriádban!

Ez azt jelenti, hogy amit kérnek, amit elmondanak, azt Te meg is jegyzed. Ez abból a nagyon egyszerű dologból adódik, hogy a figyelmedet  nagyrészt a munka köti le, nem pedig az, hogy négy órára oda kell érni a gyerekért, vagy hogy éppen a főnök megint új kocsit vett!  Egy vállalat számára az idő nagyon nagy érték!  Az idő pedig pénz! Tehát, ha Te mindent első kérésre csinálsz és azt jól csinálod, azzal pénzt spórolsz meg a cégnek! A képletet minden főnök tudja és ALKALMAZZA!

Utazásra készen állsz!

Munkától függően, de elég gyakori, hogy napokat, heteket vagy hónapokat külföldön kell tölteni egy-egy projekt erejéig. Ki lehetne Tőled alkalmasabb erre a feladatra? Hiszen Te szabad vagy, nem kell egy házat fent tartanod, a kutyát, macskát, ebihalat pedig egy kis időre másra lehet bízni! Ezt egy családapa, családanya, akinek gyerekei esetleg gondozásra szoruló szülei vannak, nem fogja tudni megtenni! Vajon akkor ki az értékesebb a cég szemszögéből?

Az internet, a világ minden információja a tiéd!

Amit nem tudsz most, azt már 10 perc múlva akár taníthatod is! Tudod, hogy hol kell keresned, és van hozzá eszközöd. Az információ, a tudás hatalom! Most végre megtérül az a sokévi számítógépezés.

Egyik interjú során, mindegyik pályázónak adtam egy feladatot: 10 percük volt, hogy 3 különböző árajánlatot adjanak nekem egy bizonyos termékre, bármilyen eszközt felhasználhattak az idő alatt. A munkát egy 25 éves férfi kapta meg, aki 6 perc alatt végzett az okos telefonja segítségével…

Alkalmazkodó képes vagy!

Mindig azt tapasztalom, hogy a fiatalok, könnyebben megtalálják a hangot az idősebb korosztállyal is, viszont ez fordítva kevésbé működik! Tanácsadáson voltam egy cégnél, ahol térdvédőket árultak porckopással, ízületi fájdalmakkal rendelkező emberek részére. A célközönségük az 50 év felettiek voltak. Meglepődve láttam, hogy az értékesítőik átlag életkora körülbelül 26 év volt. Leültem az ügyvezetővel beszélgetni és kiderült, hogy felméréseket végeztek, aminek az eredménye az lett, hogy sokkal könnyebben megnyíltak az ügyfeleik a fiataloknak, mintsem a velük egykorúaknak.

Tudsz/akarsz csapatban dolgozni!

Egységben halad igazán jól a munka, nem pedig akkor, ha magányos farkasokból kell csapatot alkotni! A legnagyobb eredmények mindig több terület kompromisszumából születnek.

Aki tud csapatban játszani, az már félig meg is nyerte a játékot!

Nos, ezt a 13 nagyon fontos gondolatot, első levegővételre tudtam leírni, a saját vezetői és a szakmában eltöltött idő és a tapasztalatok alapján. Szerintem Ti is hozzá tudnátok még ugyan ennyit tenni! Ha ezeket hangsúlyozod az önéletrajzodban, a személyes interjú során, máris nyert ügyed van! Gondolj csak bele, egy érv ellened azzal, hogy nincs még (akkora) tapasztalatod, viszont máris 13 érv szól melletted! Ugye nem azt az egy, igazán kicsi ellenérvet fogod felhozni saját magad ellen? Kovácsolj előnyt a fiatalságodból, úgyhogy hívd fel ezekre az érvekre a figyelmét a leendő főnöködnek az önéletrajzod, motivációs leveled és a személyes interjú segítségével!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat