18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Lehet, téged is átvertek már az állásinterjún?

Megosztás
Karrier

Az állásinterjúkkal kapcsolatban sokféle segítséget találhatsz az interneten, azonban az interjúk veszélyeket is rejthetnek! Igen, jól olvastad, ugyanis az állásinterjú során van, hogy próbafeladatként valami kreatívat és sokszor hiteleset kell alkotnod, hogy bizonyítsd a rátermettségedet. Gondolkoztál már azon, vajon mi történik azzal a sok-sok prezentációval, problémamegoldó stratégiai lépésekkel, amit te beadtál vagy elkészítettél? Hova kerülnek, mi lesz velük? Ugye te sem akarsz ingyen dolgozni? Most tanulhatsz mások hibáiból, és légy résen, melyek azok a szituációk, amik már gyanúsak!


Az állásinterjúkkal kapcsolatban sokféle segítséget találhatsz az interneten, azonban az interjúk veszélyeket is rejthetnek! Igen, jól olvastad, ugyanis az állásinterjú során van, hogy próbafeladatként valami kreatívat és sokszor hiteleset kell alkotnod, hogy bizonyítsd a rátermettségedet. Gondolkoztál már azon, vajon mi történik azzal a sok-sok prezentációval, problémamegoldó stratégiai lépésekkel, amit te beadtál vagy elkészítettél? Hova kerülnek, mi lesz velük? Ugye te sem akarsz ingyen dolgozni? Most tanulhatsz mások hibáiból, és légy résen, melyek azok a szituációk, amik már gyanúsak! Vedd észre, ne hagyd, hogy kihasználjanak!

Az állásinterjú rengeteg új szituációval jár, és mindig rugalmasságra késztet. Mindenkiben ott motoszkál, szeretne megfelelni a kiválasztott cég számára, a lehető legelőnyösebb, legkreatívabb oldalát mutatva. Ezt minden cég, illetve gyakorlott interjúztató tudja is! Jelenleg egy előnytelen gazdasági helyzetben vagyunk, ami a cégeket megszorításokra és elbocsájtásokra készteti. Valószínűleg ez az oka, hogy vannak olyan tisztességtelen cégek, akik ezt kihasználva „potya megoldásokhoz” akarnak jutni. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Jelentkezel egy meghirdetett állásra, majd kapsz egy visszaigazolást a cégtől, hogy várnak téged a személyes interjúra. Ennek során előfordulhat, előzőleg kiadnak neked egy megoldandó feladatot, amit össze kell állítanod, majd az interjú alatt bemutatnod. Ezek a feladatok a megpályázott pozíció mértékétől függően akár több napi, vagy heti munkát is igénybe vehetnek, illetve anyagköltséggel is járhatnak. Ezután a megbeszélt napon megjelensz és bemutatod az anyagodat, majd a prezentációdat elkérik tőled, és tájékoztatnak, nemsokára keresni fognak a válasszal!

Mi is történt itt valójában?

Te egy jónak tűnő munkalehetőség reményében megtettél minden tőled telhetőt és a legjobb szaktudásod szerint elkészítettél egy megoldási lehetőséget a cég problémájára, amiről azt hitted, egy kitalált szituációs játék. Ezzel szemben arról van szó, hogy a cég lényegében ingyen kapott 10-15 stratégiai tervet a jelentkezőktől, INGYENESEN, arra a problémára kidolgozva, ami éppen őket akadályozta a továbbhaladásban.

Ugyan ez igaz akkor is, amikor nem előre kell elkészítened egy tervezetet, egy logót, egy mottót, egy termékbemutatót, hanem szituációs tesztként megkapod ezt a feladatot az interjún. A jó ötletek kitalálása és megvalósítása akár megtörténhet egy óra alatt is, viszont ezért cserébe a bankszámládnak növekednie kellene!

Tipp

Olyan munkáknál is figyelj a becsapásra, amikor arra kérnek, hogy ülj be egy próbanapra és foglalkozz az ügyfelekkel, vedd fel a telefonokat, vagy válaszolj az e-mailekre és a munkád alapján majd eldöntik, hogy te kellesz-e nekik!

Mit tehetsz az ilyen cégek ellen? Mi legyen gyanús?

A szituációs játékok lényege! Sosem valós adatokkal dolgozol, hiszen te ekkor még nem egy alkalmazott vagy, akinek megoldást kell találnia egy problémára, hanem pusztán felmérik, mennyire tudod kreatívan megoldani a legőrültebbnek tűnő helyzeteket. Rögtön fogj gyanút, amikor valós, meglévő adatokat adnak ki neked, hiszen ezek:

  • Üzleti titoknak számítanak.
  • Éles helyzetekkel nem kompetenciákat és képességeket mérnek fel, hanem munkát adnak.
  • Tudd, hogy amit elképzelsz, kitalálsz, megalkotsz, az a te szellemi terméked, még ha „csak” egy prezentációról is van szó! Azonban, amikor te ezt önként átadod egy harmadik fél számra, akkor az sosem fog kiderülni, hogy kié is volt az eredeti ötlet!
  • Ne hidd el! Azért adnak valós adatokat, mert szeretnék megnézni egy múltbeli, de már megoldódott problémát te hogyan oldanál meg.
  • Nem kérhetik tőled, hogy egy próbanapon teszteljenek téged, mivel ez törvényellenes! Csakis hivatalosan, munkaszerződéssel dolgozhatsz, nincs lehetőségük a munkáltatóknak ilyen módon ingyenesen tesztelni téged napokig vagy hetekig!
  • Nem vagy köteles odaadni a bemutatód, terméked anyagait, adatait. Az előadásod menetéből, stílusából, tematikájából minden leszűrhető, ami egy munkáltató szempontjából fontos. Gyanús, amikor magát a kidolgozást  akarják elkérni egy „újabb átnézésre”, ekkor bizony csalás van a levegőben!
  • Amennyiben az egyik interjúztató megsúgja neked, te is benne vagy a legjobb háromban, és most adj bele anyait- apait, majd ezt követően elkérik az anyagodat, akkor tudd, hogy éppen most készülnek átverni téged! Az inspiráló információ hatására te még jobban akarsz teljesíteni, amivel igazából nem fogsz semmit elérni, hiszen valószínűleg nem is valós pozícióról van szó, viszont nagyon csalódott leszel a végén!

Fontos!

Nem kell minden szituációban rémeket látni, azonban jó szem előtt tartani, vannak olyan tisztességtelen cégek, akik kihasználhatnak. Figyelve ezekre a kis apró jelekre, felesleges energia, idő és pénzpazarlás nélkül találhatod meg a hozzád illő munkát! Egy tisztességesen fizető, jó kondíciókkal rendelkező cég, csakis tiszta, egyenes úton fogja megkeresni a munkatársait, minden mellébeszélés nélkül!

Jó munkát kívánok!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat