18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Milyen nyelven beszélsz?

Megosztás
Karrier

Szinte elcsépeltnek tűnik ez a kérdés. Mégis sokszor éppen erre a kérdésre adott válaszunk dönthet le mindent. A világ változik, a határok kinyílnak az internet lehetőségeivel, és egyre többen ismerik fel az idegen nyelv ismeretének fontosságát, de még mindig nem elegen. Pedig nagyon is igaz az a mondás: „Annyiféle ember vagy, ahány nyelven beszélsz!” Egyre távolodnak a korosztályok egymástól, ha a nyelvismertről van szó.


Szinte elcsépeltnek tűnik ez a kérdés. Mégis sokszor éppen erre a kérdésre adott válaszunk dönthet le mindent.

A világ változik, a határok kinyílnak az internet lehetőségeivel, és egyre többen ismerik fel az idegen nyelv ismeretének fontosságát, de még mindig nem elegen.

Pedig nagyon is igaz az a mondás: „Annyiféle ember vagy, ahány nyelven beszélsz!”

Egyre távolodnak a korosztályok egymástól, ha a nyelvismertről van szó.

Természetesen kivételek mindig vannak, de a ternd azt mutatja, hogy az aktív munkaképes, pályakezdő emberek korosztály szerinti megoszlásában igen nagy különbségek fedezhetőek fel.

Nézzük sorban

15-29 év közöttiek beszélnek valamilyen idegen nyelven, de még, vagy nem rendelkeznek elismert bizonyítvánnyal. Kivételek itt is vannak. Közülük a legtöbben az angol nyelvet részesítik előnyben, és csak minimális az a szám, akik harmadik nyelvet is tanulnak. Ők az a korosztály, akikre szinte rá ragad az angol nyelv ismerete, ha akarják, ha nem, mert aktívan használják az internetet.

Beszél: 40% Nem beszél: 60%

30-45 év között ez az arány drasztikusan megváltozik. Ennek számtalan oka van. Ők ráadásul még az a korosztály, akik megélték az internet kezdeti térhódítását.

Beszél: 20% Nem beszél: 80%

45 év felett az arány némileg csökkenő tendenciát mutat.

Beszél: 17% Nem beszél: 63%

Mélyebben is lehetne elemezni ezt a nem reprezentatívnak számító felmérést, de írásunk lényege nem erre fókuszál.

Sokkal inkább arra, hogy ösztönzőleg hasson azok számára, akik semmilyen idegen nyelven nem beszélnek, vagy elkezdtek tanulni, de nem fejlesztették odáig nyelvtudásukat, hogy a való életben hasznosítani tudják.

És ne feledkezünk meg azokról sem, akik rendelkeznek bizonyítvánnyal.

Ez egy fontos kérdést vet fel. Milyen tudást takar a bizonyítvány?

Nagyjából 40% és 60% ez az arány.

40% tényleg aktívan tudja, és használja is, úgymond ébren tartja tudást.
60% hosszabb ideje nem foglalkozott nyelvismerete fejlesztésével, szókincse kikopott.

Kell-e a papír?

Kérdés az, hogy milyen területen szeretnénk elképzelni magunkat életünk során.

Erre a kérdésre sem lehet egyértelmű választ adni, mert sokan, évek elteltével úgy gondolják, teljesen más irányban kezdenek el dolgozni, akár szektorváltással.

Itt is számtalan lehetőség adódik. Szeretnénk-e egy cégnél, mint munkavállaló dolgozni, vagy inkább saját vállalkozásba fogunk.

Az elvárások itt is sokrétűek lehetnek, éppen abból adódóan, amit a fenti számok mutatnak.  Milyen tudást takar a bizonyítvány?

Munkavállaló

A papír az előszűrésnél lehet döntő tényező, de még így is elbukatunk, ugyanis nagyon sok cégnél már az interjú első vagy második körében tesztelik nyelvtudásunkat. Egyszerűen az elvárt idegen nyelven kell folytatni a beszélgetést.

Viszont sok munkáltatót érdekel előéletünk, és inkább arra összpontosít, mennyire kellett aktívan használnunk az elvárt nyelvet. Ezért fontos minden önéletrajzban szerepelnie összes ránk bízott feladatunknak, és ki kell emelni az idegen nyelven történő levelezést, tárgyalást!

Amennyiben nem rendelkezünk még szakmai előélettel, de nyelvtanulás céljából, akár iskolában, akár külföldön képeztük magunkat, bele kell írnunk önéletrajzunkba.

Saját vállalkozás

Ebben az esetben sokkal inkább fontos a tudás, mintsem a papír megléte. Viszont a nyelv tökéletes ismerete elengedhetetlen, már amennyiben vállalkozásunk külföldre is kitekint. Itt ugyanis nincsen mögöttünk egy munkáltató, aki felelősséget tud vállalni egy esetleges félrefordításból keletkező kárért.  Teljesen magunkra vagyunk utalva. Tökéletesen igaz – „Az élet a legjobb tanító!”

Akármilyen oldalról vizsgáljuk a nyelvtudás fontosságát, minden arra mutat, hogy szükségünk van rá.

De hogyan tanuljunk?

„A szükség nagy úr!”

Mindenkinek más lehetősége és kerete van a tanulásra. Aki nagyon szeretne, annak van lehetősége tanulni, mégpedig az interneten. A nyelviskolákat most nem említjük, mert mindenki tisztában van lehetőségeivel.

Az internetet viszont szinte már úgy emlegetjük, mintha egy bálvány lenne, akihez mindig lehet fordulni, amikor kérdésünk van.

És ez így igaz!

Számtalan ingyenes online tanfolyamot találni, hasznos feladatokkal, tanulási módszerekkel.

Rengeteg online szótár is készült, melyeket sok esetben a felhasználók is fejlesztenek, tehát a szókincs nagyon is megfelel a mai életben nélkülözhetetlen szavak lefordításához.

Tipp

Határozzuk el, és vegyük fel napi programjaink közé a nyelvtanulást.

Napi 1 óra, és hónapok alatt komoly eredményeket érhetünk el.

Ne zárkózzunk be egy országba, mert a világ csupa érdekes, praktikus, hasznos dologgal van tele, amit azoknak is meg kell ismerniük, akik nem beszélnek valamilyen idegen nyelvet.

Milyen nyelvet válasszunk?

Angolt! Legtöbb esetben ez a válasz. Igen, az angol nagyon fontos, de más nyelvek is vannak.

És azt is tudnunk kell, hogy az angol nyelvterületen kívül eső országokban, mindenki a saját anyanyelvét részesíti előnyben, mert számukra az a biztonságos, mint mindenkinek.

Éppen ezért nem szabad megfeledkezni a német nyelvről sem.

Közvetlen és közvetett szomszédságunkban több milliós népességgel a német nyelvterület sem elhanyagolható.

Ma Magyarországon sok vegyesvállalat található, melyek anyacége német vagy osztrák.

Érdemes tudni, hogy ezeknél a cégeknél sok esetben a belső kommunikáció németül zajlik, az angol mellett, de ettől még elvárás a német nyelv tárgyalási szintű ismerete is.

Arról nem is beszélve, hogy próbaidő alatt, és utána is, ezek a cégek munkavállalóikat rendszeresen küldik tanulmányútra anyacégükhöz. Nem kell részletezni, mennyire fontos lehet a német nyelv ismerete is.

Elkezdeni, tanulni, nem lehet sosem késő, és soha véget nem érő folyamat.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat