18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Váratlan interjú

Megosztás
Karrier

Előfordulhat, váratlanul kapunk egy telefonhívást, és közlik velünk, szeretnének behívni egy interjúra minket. Milyen helyzetben vagyunk? Két lehetőség van ilyenkor. Van állásunk, akár megeshet, jól is érezzük magunkat munkahelyünkön, és eszünk ágában sincsen váltani. Másik lehetőség, hogy éppen munkakeresésben vagyunk. Mi most az első lehetőségre fókuszálunk, ugyanis jó tanácsokkal szolgálhatunk.


Előfordulhat, váratlanul kapunk egy telefonhívást, és közlik velünk, szeretnének behívni egy interjúra minket.

Milyen helyzetben vagyunk?

Két lehetőség van ilyenkor.

  • Van állásunk, akár megeshet, jól is érezzük magunkat munkahelyünkön, és eszünk ágában sincsen váltani.
  • Másik lehetőség, hogy éppen munkakeresésben vagyunk.

Mi most az első lehetőségre fókuszálunk, ugyanis jó tanácsokkal szolgálhatunk.

Mit mondjunk?

Helyezettől függ, mert nem mindig van lehetőségünk meghallgatni a másik felet, pláne érdemben válaszolni neki kérdéseire.

Ilyenkor általában meg szokták kérdezni, alkalmas-e most,  aktuális-e az interjú, és érdekelne-e minket a felkínált pozíció.

Csak akkor merüljünk bele a telefonbeszélgetésbe, amikor nyugodtan végig tudjuk hallgatni a telefonálót.

Semmi probléma nincsen, amikor azt mondjuk, most nem alkalmas, de adja meg elérhetőségeit, és visszahívjuk később.

Tipp

Ezt akkor is megtehetjük, amikor alkalmas lett volna a beszélgetés, de olyan túlfűtött izgalmi állapotba kerültünk, hogy nem tudtuk volna végiggondolni válaszainkat.

Elmenjünk-e az interjúra?

Mi azt tanácsoljuk, mindenképpen érdemes meghallgatni az ajánlatot, és egy kicsit mélyebben is megismerni a felkínált pozíció lehetőségeit.

Miért érdemes?

Mert mindennel az életben, az interjúkkal is, gyakorlás útján tökéletesíthetjük tudásunkat.

Nem árt tisztában lenni az aktuális piaci feltételekkel sem.

Konklúzió!

Kiderülhet számunkra, jelenlegi munkahelyünkön nagyon is jó dolgunk van. Esetleg, olyan tudást igényelt volna a kínált pozíció, ami nekünk nincsen meg. Itt nagyon fontos felismerni hiányosságainkat! Tanulhatunk belőle.

Kiderülhet, jelenlegi munkahelyünkön kívül létezik egy cég, ahol sokkal több előmeneteli lehetőség nyílik meg számunka, és a munka is kreatívabb lenne. Szárnyalhatnának gondolataink, onthatnánk magunkból a jobbnál jobb ötleteket.

A pénzkérdés sem utolsó szempont. Előfordulhat, sokkal jobb anyagi juttatásokat, és egyéb extrákat kínál nekünk ez a pozíció.

De!

Mindig mérlegeljünk, és alaposan gondoljuk meg, ha megkapjuk az állást, képesek leszünk-e a kihívásokkal szembenézni, és az elvárásoknak megfelelni. Ne vállaljuk túl magunkat!

Tudni kell, csodák nincsenek, és egy fantasztikusan kinéző ajánlatcsomag mögött mindig komoly elvárások is vannak.

Honnan van meg az önéletrajzunk? Honnan tudják, kik vagyunk, és mit csinálunk jelenleg?

Lehetséges, korábban feltöltöttük pályázatunkat valamelyik álláshirdető portálra, és nem töröltük azt, vagy ők eltárolták-kiajánlották ügyfeleiknek. Ebben az esetben nem árt tisztázni, önéletrajzunk aktuális adatokat tartalmaz-e.

Profi cégek

És ott vannak a profi cégek, akik számára ma már nem idegen, hogy a piacot, konkurenciáikat folyamatosan monitoring alatt tartják.

Ez annyit jelent, megfigyelik, esetleg ajánlatokat kérnek, megnézik, hogyan dolgoznak üzletkötőik, milyen konfliktuskezelési gyakorlatokat sajátítottak el, mennyire kreatívak munkatársaik, stb.

Figyelem!

Az interjú alkalmával, csakis olyan dolgokról beszéljünk, amelyek nem sértenek cégtitkot, és nem adjuk ki jelenlegi munkahelyünk bizalmas információit!

Még akkor sem, ha erre konkrétan rákérdeznének! Egy ilyen elszólásunkkal tönkre is tehetjük a magunkról kialakult jó képet. Joggal gondolhatja a cég, hogy akár másnak is az ő céges titkaikat kiadhatjuk, amikor ezt itt megtettük!

Ne feledjük, van állásunk!

Tehát a fent leírtak alapján könnyen előfordulhat, akivel mi munkahelyünkön keresztül kapcsolatba kerültünk, egy konkurens cég alkalmazottja, és ő tett ajánlást ránk. Ez lehet, sosem fog kiderülni számunkra, de talán nem is fontos. Az viszont annál inkább, hogy minden napunkat és minden munkánkat úgy végezzük, valaki jó szándékkal, egy jobb állást ajánl nekünk.

Sikeres interjú után a mi döntésünk, élünk-e az ajánlattal.

Amennyiben mégsem vállaljuk el a felkínált pozíciót,úgy érdekes tapasztalatokkal gyarapítottuk tudásunkat, és ezzel is többek lettünk.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat