18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ismerősöm állást keres

Megosztás
Karrier

Magadra ismersz, amikor azt mondom, biztos vagyok benne, volt olyan ismerősöd, akiért, még ha csak pár telefon erejéig is, de megtetted, és beajánlottad egy céghez? Először is tisztáznunk kell, miért is létezik a beajánlás. Mit hallasz első tanácsként, amikor állást keresel? Kérdezd meg az ismerőseidet, szólj mindenkinek a környezetedben, mert minél többen tudnak álláskeresésedről, annál hamarabb találhatsz magadnak új munkahelyet. Ugye csak ritkán hallunk sikerekről, az ilyen fajta álláskeresés területén.


Magadra ismersz, amikor azt mondom, biztos vagyok benne, volt olyan ismerősöd, akiért, még ha csak pár telefon erejéig is, de megtetted, és beajánlottad egy céghez?

Először is tisztáznunk kell, miért is létezik a beajánlás.

Mit hallasz első tanácsként, amikor állást keresel?

Kérdezd meg az ismerőseidet, szólj mindenkinek a környezetedben, mert minél többen tudnak álláskeresésedről, annál hamarabb találhatsz magadnak új munkahelyet.

Ugye csak ritkán hallunk sikerekről, az ilyen fajta álláskeresés területén.

Mint minden témakörben, ebben is vannak kivételek.

Természetesen, ha tudod ismerősödről, hogy 100%-ban megbízható munkaerő, esetleg dogoztatok is együtt, és van személyes tapasztalatod, akkor megteheted érte ezt a gesztust, minden ellenérzés és félelem nélkül.

De mindig van egy DE!

A barátságot nem szabad összekeverni a munkával.

Barátság

Sok esetben csak barátilag ismerjük a beajánlandó személyt, és fogalmunk sincsen, hogyan viselkedik egy munkahelyi környezetben. Attól, mert jókat szórakoztunk együtt, és hatalmas sikereiről hallottunk, koránt sem biztos, jó döntés beajánlani egy munkahelyre.

Hány olyan esetről hallottál környezetedben, amikor a beajánlónak kellett sűrűn elnézést kérnie, mert akit beajánlott, nem felelt meg a cég elvárásainak?

Itt rögtön említhetünk biztonsági szűrőket is. Egy profi munkáltató a HR osztályon előszűri leendő dolgozóit, és alaposan körbejárja, a kiválasztandó személy hogyan képes beilleszkedni, és azonosulni a cég elvárásaival.

Amennyiben ez a szűrő létezik, úgy nem kell elgondolkodnod az ajánlás megtételén.

Viszont, sok olyan cég van, melyeknél az ügyvezető dönti el, személyzeti tanácsadó véleménye nélkül, hogy alkalmazza-e ismerősödet.Ebben az esetben, nem biztos, hogy jó választás a beajánlás. Előfordulhat, nem is te leszel a hibás, ha a kapcsolat nem lesz sikeres, viszont, mégis te fogod rosszul érezni magadat.

Jó szándék

Minden emberben ott van a segítségnyújtás akarása, különösen akkor, amikor egy „elesett” személlyel találja magát szemben.

A jó szándék vezérel, és nagyon nehéz megállni, hogy ne segítsünk egy barátnak.

Csak abban az esetben tegyünk személyére ajánlást, amikor tisztában vagyunk vele, a mi renoménkon, akárhogyan is alakuljon munkahelyi viszonya, nem eshet csorba.

Következmények

Bizony komoly következményekkel járhat segítségnyújtásunk, akár az állásunkat is elveszíthetjük, és nem csak munkahelyünkön lesznek kínos pillanataink, problémáink, hanem otthon, és baráti társaságunkban is.

„Ugye megmondtam, nem kellett volna beajánlani.”

Korántsem arról van szó, hogy nem kell segítenünk, hiszen nekünk is jól esne a bajban egy segítő szándék.

Viszont azt tanácsolom neked, még akkor is, ha tudomásod van egy jó állásról, hogy a nevedet ne add az illető ajánlásához.

Éppen elég lehet számára már maga az információ, amit rajtad keresztül megtudhat az adott pozícióról- létezik egy álláslehetőség, és magáról a cégről is.

Ne feledd, mások munkahelyi teljesítménye miatt nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy a jól felépített karrieredet egy ilyen hiba tönkretegye.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat