18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mennyiért dolgozzak?

Megosztás
Karrier

A munkát sokféle szemszögből meg tudjuk nézni, azonban az egyik élen járó szempont a fizetésünk, amit a munkánkért cserébe kapunk hónapról hónapra. A fizetésigény a legkritikusabb pontja minden önéletrajznak és állásinterjúnak. Városról városra keringenek különböző mítoszok arról, mennyit is ér egy bizonyos pozícióban dolgozni. Most segítek neked, hogy a lehető legreálisabban tudd meghatározni: mennyi legyen a fizetési igényed!


A munkát sokféle szemszögből meg tudjuk nézni, azonban az egyik élen járó szempont a fizetésünk, amit a munkánkért cserébe kapunk hónapról hónapra.

A fizetésigény a legkritikusabb pontja minden önéletrajznak és állásinterjúnak. Városról városra keringenek különböző mítoszok arról, mennyit is ér egy bizonyos pozícióban dolgozni. Most segítek neked, hogy a lehető legreálisabban tudd meghatározni: mennyi legyen a fizetési igényed!

Mit is jelent az, hogy szakmában eltöltött év?

Minden HR-es és minden munkahely szakértőket keres. Egy szakmai pálya akkor igazán szép és értékes, hogyha az évek során egymásra épülő és nehezebb feladatokat ellátó kompetenciáidat is meg tudod csillogtatni.

Vannak olyan területek, ahol nagyon könnyen tudsz a pozíciók között is váltogatni. Ilyen például, ha valaki újságíró akar lenni! Ebben az esetben tematikusan fel kell építeni egy piramisrendszert, melynek a legalján pályakezdőként még csak asszisztensi, titkárnői feladatokat látsz el, majd a szerkesztésben, korrektúrában segítesz, ezután megjelenhet egy-két cikked, utána időszakosan felkérnek publikálásra végezetül pedig akár egy saját rovatot is vezethet.

Ebben az esetben minden munkahely és minden pozíció a szakmában eltöltött évnek számít, hiszen ezen a területen így lehet lépkedni felfelé a ranglétrán.

Ezzel szemben, ha valaki rendelkezik egy marketinges diplomával, neki titkárnőnek lenni és korrekciós feladatokat ellátni, nem a szakmában eltöltött évnek minősül, hiszen nem a diplomája által szerzett szaktudását használja.

Általánosságban elmondható: 20-50 ezer forinttal ér többet havonta annak az embernek a munkája, akinek a végzettsége is igazodik a megpályázott szakmához. Természetesen vannak kivételek! Vannak szakemberek, akik időközben területet váltottak és mégis rendkívül jól végzik a munkájukat  –minden papír nélkül-. Ezeknél az embereknél ugyan úgy jár a plusz pénz, ha a munkáltató felismeri azt, hogy önerőből szerezte meg az ismereteit és mindezt persze tudja kamatoztatni is.

Nekem egy nagyon jó barátom dolgozott egy multinacionális olajvállalatnál úgy, hogy nem államvizsgázott le és tejesen mást is tanult! Viszont annyira érdekelte a programozás területe, hogy saját magától mindent megtanult. Mennyit keresett? Mikor otthagyta a munkahelyét nettó 495.000 forintot ajánlottak fel neki a maradásért cserébe.

A harmadik fontos összetevője a havi jövedelmednek a nyelvi ismereted.

Ez főleg olyan cégeknél számít ahol a szolgáltatás vagy a termék beszerzése, eladása Magyarország határain kívülre is esik. A gazdasági válság hatására, illetve az unióhoz való csatlakozáskor nőtt meg ennek a jelentősége igazán. Minél kevesebben beszélik a nyelvet, annál többet tudsz kérni!

Még mindig a legelterjedtebb az angol és a német nyelv ismerete, de ennek a napi szinten való használata írásban és szóban körülbelül 40-90 ezer forint pluszt ad a jövedelmedhez! Nagyon fontos, hogy ilyen összeget csak akkor számolhatsz hozzá az igényed megjelölésekor, ha a cég igényli a nyelvhasználatot! Lehetsz te a legprofibb nyelvhasználó, ha az adott vállalat csakis belföldön értékesít, és belföldi ügyfelekkel tartja a kapcsolatot.

Mennyit számítsak alapbérnek?

Alapvető igazságnak számít: minél nagyobb a kereslet a te szakmádra és minél kevésbé telített a piac, annál nagyobb a te alapbéred.

A versenygazdaság lényege, hogy a kereslet határozza meg a kínálatot, tehát attól függően értékes a te szakmád, hogy mekkora igény van rá és hányan versenyeztek egy pozícióra. Hiányszakma Magyarországon az ápoló és az orvos is, azonban ezek a területek nem a versenyszférába tartoznak, így itt nincs lehetőséged igény megjelölésére, hiszen egységes fizetési rendszert alkalmaznak. Tehát az alapbéred megállapításánál vedd számításba, hogy állami vagy a verseny szektorban kívánsz elhelyezkedni! Ehhez jönnek hozzá a fentebb említett szempontok megléte vagy hiánya!

Melyek a legjobban kereső területek?

Persze mindenki arra kíváncsi, hogy melyik ágazatban lehet a legjobban keresni Magyarországon. A KSH adatai szerint, íme a top 5!

Nettó 279 ezer forinttal nyert a feldolgozó ipar, azon belül is a kőolaj feldolgozás. Itt a fizikai munkások 202 a szellemi dolgozók pedig 357 ezer forintot vittek haza havonta.
A második helyen nettó 245 ezer forinttal a pénzügyi és biztosítási tevékenységek állnak, ami a szellemi dolgozók munkáját tükrözi.
A bronzérmesek 218 ezer forintot kaptak meg, ezért cserébe a gyógyszeriparban tevékenykednek. A fizikai munkások 169 ezer, míg a szellemi dolgozók 258 ezer forintért tették mindezt.
A dobogóról éppen lecsúsztak nettó 213 ezer forinttal a villamos energia, gőzellátás és a légkondicionálás területén dolgozók. A fizikai munkások itt 171 ezer, míg a szellemi munkások 257 ezer forintot kerestek meg havonta.
A lista végén szereplők csak pár száz forint veszteséggel lettek az utolsók. Nettó 213 ezer forinttal az információs és a kommunikációs ágazat képviselőnek szellemi dolgozói 226 ezer forintot, míg a fizikai dolgozók 128 ezer forintot kaptak.

Mint láthatod, ezek a fontosabb összetevők a béred kialakulásához. Javaslom, hogy csakis ugyanabban a városban, ugyan olyan végzettséggel, ugyan akkora szakmai tapasztalattal rendelkező emberek fizetéséhez mérd magad! Hogyha szeretnél személyes segítségét kérni egy szakértőtől -a te fizetési igényed megállapításához-, akkor írj bátran az e-mail címemre!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat