18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Depressziós vagyok, lehet hogy kiégtem?

Megosztás
Karrier

Biztosan mindenki találkozott már olyan emberrel, aki  a munkáját monoton stílusban, unottan, kedvetlenül, vagy akár irónikusan végzi. Nem szívesen dolgozunk együtt ilyen kollégákkal és nem szívesen megyünk vissza egy olyan boltba vásárolni, ahol negatív kisugárzású az eladó. Ezek csak azok a külső hatások, amit a kiégés a környezetünkben okoz. Ettől sokkal fontosabb az, hogy belül hogyan éljük meg, mennyire érezzük magunkat sikeresnek, elégedettnek! Tudod hogyan kerülheted el a kiégést? Mit kell tenned ha már a kiégés jeleit látod magadon?


Biztosan mindenki találkozott már olyan emberrel, aki  a munkáját monoton stílusban, unottan, kedvetlenül, vagy akár irónikusan végzi.

Nem szívesen dolgozunk együtt ilyen kollégákkal és nem szívesen megyünk vissza egy olyan boltba vásárolni, ahol negatív kisugárzású az eladó.

Ezek csak azok a külső hatások, amit a kiégés a környezetünkben okoz. Ettől sokkal fontosabb az, hogy belül hogyan éljük meg, mennyire érezzük magunkat sikeresnek, elégedettnek!

Tudod hogyan kerülheted el a kiégést?

Mit kell tenned ha már a kiégés jeleit látod magadon?

Tarts velünk és ebből a cikkből megtudod!

Hogyan ismerd fel?

A kiégett személy unottá, cinikussá, negatív életszemléletűvé válik, nem leli örömét a munkában vagy akár az élete más területén sem. Fontos megkülönböztetni a munkában való kiégést, vagy pedig azt, ha valakinek az élete minden területére kiterjed a kiégés érzése.

Milyen okai lehetnek a kiégésnek?

 1. úgy érezzük, hogy a munkánkat nem értékelik anyagilag és/vagy emberileg sem
 2. a munkatársakkal, főnökeiddel való tartós konfliktusok, megoldatlan helyzetek
 3. a hosszú, munkával töltött napok
 4. kapcsolatok, párkapcsolat hiánya a sok munkából adódóan
 5. nagy felelősség
 6. motivációnk elvesztése, vagy módosulása

A felsorolt problémákból látszik, hogy a kiégés belső és külső okokra is visszavezethető. Ezért fontos, hogy ugyan úgy figyelemmel kísérjük! Akkor tudjuk elkerülni a problémát, hogyha a fent említett hat kiinduló okot folyamatosan felülvizsgáljuk.

Időnként meg kell állni és egy értékelést tartani, ezeket a szempontokat követve. Hogyha valahol problémát észlelünk, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hosszútávon ne álljon fent az adott szituáció!

Sajnos vannak olyan esetek, amikor olyan környezetbe kerülünk, ahol nem tudunk minőségi változást elérni. Ilyenkor jobban járunk, ha keresünk egy másik munkahelyet, mivel hosszútávon a kiégés veszélye fog minket fenyegetni.

Egyes szakemberek szerint bizonyos időközönként fontos lenne egy kisebb-nagyobb profilkép módosítás. Ez a gyakorlatban olyan területváltoztatást jelent, ami a tanult szakmához, képesítéshez megfelel, azonban más pozícióban helyezkedsz el.

Szerintem sokszor az is megfelelő és új lendületet ad, ha ugyan abban a pozícióban maradsz, de egy más profillal, más termékekkel foglalkozó cégnél folytatod a karriered. Sok ember számára fontos az új lendület, új környezet, új munkatársak, pont ezért gyakran az ügyfeleim is jobban érzik magukat.

Nem szabad elfelejteni: a munka nem az életünk, csak az egyik része, ami akkor jó, ha szeretettel, lelkesedéssel, kedvel tudjuk végezni. Nem szabad csak a pénzkeresésre használni!

Mit tehetünk, ha már észleljük a jeleket?

 • A rutin miatt monotonná válik az életünk! Fontos, hogy a legkisebb szokásainkban is változtassunk: menjünk új útvonalon, ismerjük meg új embereket, próbáljunk ki más sportokat, kiránduljunk a saját városunkon belül!

 • Reagáljunk máshogy, mint azt eddig tettük: a kollégánkat ne küldjük el mondván, hogy most „nincs időnk” hanem hívjuk meg egy kávéra! Egészen új történeteket hallhatunk és új lehetőségek is beúszhatnak az életünkbe! A legértékesebb kincs a kapcsolati rendszerünk!
 • Tervezzünk! Ha megtervezzük a karrierünket és beosztjuk évről-évre, akkor azzal motiváljuk önmagunkat, és egy esetleg rosszabb feltételekkel rendelkező cégnél sem veszítjük el a lelkesedésünket, hiszen erre a munkára is csak egy lépcsőfokként fogunk ránézni.
 • Iktassuk ki a többi stressz forrást! Ha egy, vagy több családtagunkkal feszült a viszonyunk, vagy úgy érezzük, hogy a párunkkal nem élünk harmóniában, akkor ez további fusztrációt fog okozni! Teremtsük meg a lehető legnyugodtabb hangulatot a magánéletünkben, így könnyebben kezeljük a problémás ügyfeleket is!

Nem szabad elfelejteni: mindenkit más motivál, más stressztűrő faktorral rendelkezik! Pontosan ezért kell komolyan venni, ha a családtagunkon vagy barátainkon a kiégés jeleit látjuk! Egy kis figyelmességgel, törődéssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a depresszív állapotot, mely a kiégés hatása.


Megosztás


 • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

 • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat