18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Menni vagy maradni?

Megosztás
Karrier

Sok történetet hallunk arról, milyen is külföldön élni és dolgozni. Biztos sokan gondoltátok már úgy, hogy itt hagytok mindent és külföldön folytatjátok. De vajon milyen lehetőségeink vannak? Milyen buktatókra kell odafigyelni? Amennyiben te is gondolkoztál, vagy gondolkozol a külföldi munkavállaláson, akkor először ezt a cikket olvasd el! Az emberek általában két okból mennek külföldre dolgozni 1: itthon nem tudnak elhelyezkedni 2: a szakmájukból kifolyólag külföldön van továbblépési lehetőségük, ezért állásajánlatot kapnak


Sok történetet hallunk arról, milyen is külföldön élni és dolgozni. Biztos sokan gondoltátok már úgy, hogy itt hagytok mindent és külföldön folytatjátok.

De vajon milyen lehetőségeink vannak?

Milyen buktatókra kell odafigyelni? Amennyiben te is gondolkoztál, vagy gondolkozol a külföldi munkavállaláson, akkor először ezt a cikket olvasd el!

Az emberek általában két okból mennek külföldre dolgozni

1: itthon nem tudnak elhelyezkedni

2: a szakmájukból kifolyólag külföldön van továbblépési lehetőségük, ezért állásajánlatot kapnak

A második verzió a ritkább, erről túl sokat nem is szeretnék beszélni, mivel ez egy biztonságosabb váltási mód, hiszen az illető egy fix állásra, fix bérre mond igent.

Sok fiatal azért utazik ki külföldre szerencsét próbálni, mert itthon nem talál munkát, vagy olyan munkát talál, amit nem szívesen végezne. Ilyen esetben külföldön is a ranglétra aljáról kezdik a munkát, de reménykednek abban, hogy hamarosan feljebb tudnak lépni. A feljebb lépésre sokszor megvan a lehetőség, jobban mint itthon, azonban egy dolgot nem szabad elfejteni: ez csakis akkor valósulhat meg, hogyha az ember beszéli az adott ország nyelvét! A helyes nyelvismeret nélkül lehetsz akármilyen jó szakember, nem fognak előléptetni.

Sok embert ismerek, akik jól beszéltek angolul és úgy gondolták, hogy ez bőven elég ahhoz, hogy megállják a helyüket, és egy jó életszínvonalat biztosítsanak maguknak külföldön. Ha jobban belegondolunk, akkor megértjük, hogy angolul lehet társalogni és megértetni magunkat az üzleti életben, mondjuk tárgyaláskor, azonban a cégen belül, általában mindig az adott ország nyelvezetét használják kommunikációra! Ettől csak egy-két multinacionális vállalat tér el.

Hiba!

Folyamatosan elkövetik egyesek azt a hibát, hogy kimennek egy adott országba úgy, hogy rendelkeznek egy hónapra elegendő pénzzel. Ilyenkor azt gondolják, hogy könnyebb úgy munkát találni, ha az ember az adott városban van. Ez azért lehet kudarc, mert a lakhatásra és az étkezésre a helyi viszonylatok mellett muszáj költeniük, azonban bevételük nincsen. Én ilyen esetben azt szoktam javasolni, hogy itthonról nézzenek állásajánlatokat és küldjék el az önéletrajzukat, és csak akkor utazzanak ki személyesen, amikor már behívták őket interjúra! Viszont ekkor se béreljenek lakást, hanem aludjanak barátoknál, ismerősöknél, vagy használják ki a „kanapé bérlést”. Ez azt jelenti, hogy a világ bármely pontjára utazhatunk, de mindezt nagyon olcsón, mert valakinek a lakásában alszunk. A legnagyobb „kanapé bérléssel” foglalkozó oldal, a CouchSurfing.com itt érdemes szétnézni.

Előre lefektetett szabályok

Ami szintén csalódást szokott okozni, hogyha cég közvetítésén keresztül megyünk ki, azonban nem azt kapjuk, mint amit vártunk. Fontos, hogy csakis jó hírnevű, megbízható munkaközvetítő céggel állj szóba! Előre meghatározott, és papíron rögzített feltételeket kérj!

A túl kecsegtető ajánlatokat ne hidd el, mert tényleg túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!

A legtöbb iroda arra hajt, hogy amikor már úgyis kimentél, és elújságoltad mindenkinek, milyen szuper állást sikerült megfognod, akkor rosszabb körülmények között, vagy kevesebb pénzért is kint fogsz maradni! Már csak azért is, mert a magasra rúgó utazási költségek fedezned kell valamiből!

6 fontos pont, amit előre rögzíttessél

  1. A munkádért kapott pontos összeg
  2. A munkaköri leírásod
  3. Ha munkáltatód biztosít szállást, akkor azt a fizetésedből vonja le, vagy a cég fizeti
  4. Ha biztosít étkezést a számodra, akkor annak a díját a fizetésedből vonja-e le vagy a cég fizeti
  5. Fotók a lakhatási körülményekről (ezeket őrizd meg, ha eltérne a minősége akkor legyen bizonyítékod arra, mit is ígértek)
  6. Az engedélyek megszerzésnek módjára. A legtöbb országba külön engedélyre van szükség ahhoz, hogy munkát vállalhass. Amennyiben feketén akarnak dolgoztatni, vagy lejár a turista vízumod, és ezt az ottani hatóságok megtudják, akkor akár ki is tilthatnak az adott országból. Nem éri meg kockáztatni!

 Ha valaki kimegy külföldre dolgozni, de az ottani munkáltatója nem jelenti be őt, mint alkalmazottat, akkor az értelemszerűen nem számít bele a munkával töltött éveibe, nincs egészségügyi ellátottsága. Az egyik ügyfelem így dolgozott 9 évet külföldön. Mikor megkérdeztem, hogy miért, azt mondta, úgy gondolta, hogy a kinti évek alatt összeszed annyi pénzt, ami egy lakáshoz kell. Ez a számítása azonban nem jött össze, és csak kisebb összeget sikerült megspórolnia, azonban mikor visszatért Magyarországra, az állam szemében olyan volt mintha 9 éven keresztül semmit nem csinált volna.

Tehát figyeljünk arra, milyen ígéretre utazunk ki, ami irreálisnak tűnik, az általában az is! Biztonságosan, előre felkészülten, tájékozottan nagyon jó lehetőség lehet, azonban oda kell figyelnünk, nehogy áldozattá váljunk! Ha további információra van szükséged, keress fel bátran!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat