18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mennyit ér a diploma?

Megosztás
Karrier

A közoktatási rendszer átalakításával újból és újból felvetődik a kérdés, hogy mennyire fontos az egyetemi, főiskolai végzettség.  Sokan úgy gondolják, hogy nem attól  leszünk jó szakemberek, vagy nem attól lesz magas a fizetésünk, ha diplománk van, viszont értéket képvisel. Gondolkozol te is azon, hogy beiratkozol? Akkor először olvasd el ezt a cikket!


A közoktatási rendszer átalakításával újból és újból felvetődik a kérdés, hogy mennyire fontos az egyetemi, főiskolai végzettség. 

Sokan úgy gondolják, hogy nem attól  leszünk jó szakemberek, vagy nem attól lesz magas a fizetésünk, ha diplománk van, viszont értéket képvisel.

Gondolkozol te is azon, hogy beiratkozol? Akkor először olvasd el ezt a cikket!

Napjainkban a legtöbb fiatalnak célja, hogy elvégezze az egyetemet, főiskolát, azonban ez sokszor koránt sem olyan könnyű, mint ahogy azt először gondoltuk. Rengeteg az olvasnivaló, tanulnivaló és sokkal inkább mélyül a tananyag megértése. Jelenleg a Bolognai rendszer van használatban, melynek előnye, hogy bármely másik Európai országban tudjuk folytatni a tanulmányainkat, ha esetleg szeretnénk külföldre menni, nyelvet tanulni. A hátránya az, hogy vannak esetek, amikor bizonyos kreditek megszerzése nem lehetséges az adott országban.

Mi a különbség az egyetem és a főiskola között?

Az előbb említett rendszer miatt most már óriási különbség nincsen. Ugyan úgy alap és mesterképzés van, amely általában 6 vagy 7 félévet jelent. Ha a hallgató ezt elvégezte, akkor utána mehet mesterképzésre ami általában 4 vagy 5 félévet jelent.

Menjünk vagy ne menjünk?

Munkavállalási tanácsadóként én azt javaslom annak aki a tanulmányait tervezi, hogy elsősorban az önismeretnek adjon időt!

Próbáljuk ki magunkat minél több színtéren, erre jó lehetőséget biztosítanak a nyári szünetben végzett munkák is! Beszélgessünk olyan területeken lévő emberekkel, amilyen szakmát mi szeretnénk választani, így tényleges képet kaphatunk!

Sokszor tapasztalom, hogy valaki kitanul egy szakmát és utána a papír fontossága miatt iratkozik be egyetemre. Nekik általában sokkal inkább a szakma kórtörténete okoz gondot, mintsem a megtanultak rendszerzése. Általában nagyon sikeresek szoktak azok lenni, akik a gyakorlataikra alapozva szerzik meg a diplomájukat!

Én úgy gondolom, hogy a kreativitást, az életszemléletet nem az egyetem fogja megadni, ott csak fejleszthető a gondolkodásmódunk. Nem kell félni attól, hogy diploma nélkül nem fogják elismerni a munkánkat! Kellő önbizalommal és megfelelő tudással nem feltétlenül van szükség diplomára, hogy jól irányítsd a saját vállalkozásod!

Mit ad a diploma?

Egy olyan dokumentációt kapsz a kezedbe, amely azt igazolja, hogy egy bizonyos területen te szakembernek számítasz, de persze még kevés gyakorlattal a hátad mögött!

Társadalmilag rendkívül támogatott, tehát egy pozitívabb képet fognak alkotni rólad, viszont nem leszel pozitívabb életszemléletű vagy ötletgazdagabb. 

Fiatal pályakezdőknél látom, hogy sokszor el vannak keseredve, mert túlképzettnek tartják őket bizonyos szakmákhoz. Az ellenkező eset is előfordul: a gyakorlat hiánya miatt nem tudnak elhelyezkedni. Általában kevesebb fizetést és extrákat kapnak a pályakezdő fiatalok, mint azt az egyetem alatt gondolták. Ennek szintén a szakmában eltöltött évek hiánya az oka.

Ez olyasmi érzés, mint amikor megmászunk egy hegyet, átélünk minden viszontagságot és elromlik a fényképezőgépünk…

Ezért én csak annak ajánlom az egyetemet, aki meg van győződve arról, hogy az adott terület neki való, abban örömét tudja lelni, és felkészült arra, hogy mennyi tanulás vár rá. Ezen kívül pedig hajlandó kevesebb fizetésért 3-4-5 évet tapasztalatszerzésként tanulni.  

Mikor ne menjünk egyetemre?

A legrosszabb az, amikor valaki elkezdi a felsőoktatást  majd 2 év múlva megtorpan, mert rájön hogy nem érdekli őt, vagy a magas követelmények miatt nem tud átmenni a vizsgákon. Ez egy hatalmas önbizalom rombolást eredményezhet, melynek következtében alul értékeli önmagát az illető. Ezen kívül pedig ott van az a két év, amikor munkát, időt beletett az illető.

Mi alapján válasszunk?

Magyarországon is vannak olyan egyetemek, melyeket a legjobbnak ítélnek meg. Többen úgy gondolják, oda kell felvételizni és ott kell megszerezni a diplomát, mért az egyenes utat jelent.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ez koránt sem így van! 

A legtöbb HR-es, köztük én is, sokkal inkább egyéni kompetenciákat, megoldási készségeket nézünk, mintsem azt, hol is végzett az illető.

Ennek az oka nagyon egyszerű: biztos neked is van olyan diplomás vagy több diplomás ismerősöd, aki mindamellett emberileg nem szociálisan érzékeny, így alkalmatlan a csapatmunkára!

Amikor én az egyetemet választottam, azt néztem meg, hogy hol van a legjobb szakképzés az országban. Ez egy nagyon jó megközelítés, mivel köztudottan vannak gyengébb képzések minden egyetemen! Tehát fontos, hogy a szakterülethez mérten válasszunk egyetemet, nem pedig fordítva!

Összességében azt gondolom, hogy a jó pénzkereseti lehetőségnek nem elősegítő vagy gátoló tényezője az egyetem.

Meg kell nézni, és tudni kell, hogy mik azok a lehetőségek, amik körülvesznek bennünket, és az alapján kell meghozni a döntést. Hogyha egyetemre szeretnénk menni, akkor fontos a család támogatása, mivel elképzelhető, hogy az egyetem utáni években még szükségünk lesz a támogatásukra anyagi téren is.

Fontos, hogy leüljünk és megbeszéljük ezeket, így tervezhetővé és korrekté válik a tanulási folyamat!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat