18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mennyire zöld a bio körömlakk? – Tényleg az?

Megosztás
Életmód

Egyre többet hallani a bio körömlakkokról. De léteznek egyáltalán? És pontosan mit jelent, hogy káros anyag nélküli összetevők? Egy biztos, a zöld, azaz bio kozmetikumok piaca virágzik. Mindegy, hogy sampon, krém, smink, ma már szinte minden termékfajtából kapható természetes alapanyagokból készült.


Egyre többet hallani a bio körömlakkokról. De léteznek egyáltalán?

És pontosan mit jelent, hogy káros anyag nélküli összetevők?

Egy biztos, a zöld, azaz bio kozmetikumok piaca virágzik.

Mindegy, hogy sampon, krém, smink, ma már szinte minden termékfajtából kapható természetes alapanyagokból készült.

Talán csak egy kakukktojás lehet, és az nem más, mint a körömlakk.

Egészen addig könnyű előállítani egy terméket zöld módon, amíg nem kerül bele színezőanyag, de ez körömlakkok esetén elkerülhetetlen, hiszen éppen ez a lényegük, hogy körmeink minél színesebbek legyenek.

A színtelen körömlakk nem hasonlítható össze semmivel.

Mit tartalmaz egyáltalán a körömlakk?

Még a bio körömlakkokon is fel van tüntetve, milyen összetevőkből áll.

Ismerjük ezeket az összetevőket?

Bio alkohol, gyanta, benzoin, ftalátok, toluol, formaldehid, kámfor, különféle olajok, karnaubaviasz, aromák.

Léteznek alap lakkok is, melyek például a körömgomba ellen védenek, úgy is mondhatnánk, hogy védőréteget képeznek, viszont ezeknél nem kell a színről gondoskodni, tehát viszonylag egyszerűen előállíthatóak természetes alapanyagokból.

Miért olyan bonyolult előállítani természetes anyagokból a körömlakkot?

Tehát már csak a szín kérdését kell megoldani a természetes alapanyagú körömlakkoknál. És pont ez az, amit a gyártók folyamatosan fejlesztenek.

A körömlakknak ma már számtalan követelménynek kell a vásárlók felé megfelelniük. Gyorsan kell száradniuk, fényesen kell csillogniuk, nem keményedhet meg körmünk, és nem színeződhet el, mégis védenie kell a körömrepedezés ellen. És még sorolhatnánk.

Rengeteg elvárás.

Ezeket a tulajdonságokat eddig csak vegyi anyagok hozzáadásával lehetett biztosítani.

Jobban mondva, egyes vegyi anyagokat nem lehetett elhagyni a minőség megőrzése érdekében.

Az összetevők kicserélése, helyettesítése megváltoztathatja a minőséget.

Nagyon sok gyártó egyszerűen fel sem tünteti termékein az összetevők teljes listáját.

De annyit elárulunk, hogy a gyanta, formaldehid, toluol, ftalát, elhagyható összetevők, melyek nem változtatnak a termék minőségén és ezek nélkül az alapanyagok nélkül is készülnek ma már körömlakkok, melyek jó minőségűek és színesek, bár színük nem élénk és nem száradnak gyorsan, kevesebb ideig használhatóak fel.

Mi adhat aggodalmat az alább felsorolt alapanyagok felhasználása során?

Még akkor is fel kell tennünk ezt a kérdést, ha a boltok polcain rengeteg, az előírásoknak megfelelő, bevizsgált termék található.

De ne felejtsük el, hogy ezek a ma már el is hagyható anyagok csak nagyon kis mennyiségben találhatóak meg például a körömlakkokban.

Ennek ellenére nem árt tisztában lenni vele, esetenként, mit tartalmazhat a körömlakk.

Ftalátok

Olyan lágyítók, melyek a festéket rugalmassá teszik és a körömlakk nem pereg le. Különösen robbanásveszélyes, ezért ezt az összetevőt mindenképpen fel kell tüntetnie a gyártónak, amennyiben a termék tartalmazza akármilyen kis mennyiségben.

Toluol

Egy olyan szer, ami nem használható kozmetikai termékekben. De a körömlakk kivétel. Késztermékben a maximális koncentráció nem haladhatja meg a 25%-ot. A toluol besorolásáról érdemes tudni, hogy toxikus anyag. Ezen felül kiváltója lehet allergiának, idegi, vese és májkárosodást okozhat.

Formaldehid

Olyan vegyület, amit a körömlakkok tartóssága miatt használnak. Kutatások alapján felelős lehet bőr, légúti és szemirritáció bekövetkezéséért.

Kámfor

Ettől nem tűnne el körmünkről a körömlakk? Körömlakkokban csak nagyon kis mennyiségben található, de maga  a kámfor okozhat hányingert, zavarodottságot. Stabilizálóként használják körömlakkoknál.

Gyanta

Fák, legfőképpen tűlevelű növények mellékterméke. Ez teszi a körömlakkot kenhetővé.

De megtalálható kozmetikumokban is, mint például szempillaspirál, sampon, szőrtelenítő és a körömlakk. Bár ez természetes eredetű összetevő, okozhat allergiát, asztmás tüneteket.

Nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy a körömlakk káros a szervezetre.

Ennek ellenére ne szagoljuk közelről és ne tüdőzzük le, amennyiben lehetséges.

Minden esetre érdemes megnéznünk körmeinket lakkozás után egy két nappal, amikor lemossuk a körömlakkot, hogy nem színeződött-e el a szaruréteg. Első jele lehet ez annak, hogy nem jó terméket vásároltunk. Később láthatjuk csak, hogy körmünk extrán megkeményedett-e vagy nem kezdett-e el lapjában törni.

Ezen tünetek észlelése esetén ne kenjük többet körmünkre, válasszunk más terméket.

Alternatíva lehet a bio körömlakk, de tudnunk kell, hogy hosszabb a száradási ideje, rövidebb ideig eltartható, és nem élénk színű.

A cikk célja nem az volt, hogy bárkit is elriasszunk, lebeszéljünk körmeinek festéséről, csupán felhívtuk a figyelmet, milyen alapanyagokat tartalmazhatnak a körömlakkok.

Információval szolgáltunk, hogy a gyártók folyamatosan kutatják a kiváltó természetes alapanyagokat.

Mindenki maga dönti el, festi-e körmeit vagy sem.

Hol találhatunk bio körömlakkot?

Internetes keresőbe beírva a „bio körömlakk” kifejezést, számtalan termék áll majd rendelkezésünkre. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat