18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mi okozza az elnehezedő láb érzését? – Mi segíthet?

Megosztás
Életmód

Aki már megtapasztalta, tudja, milyen érzés ez. Teljesen olyan, mintha lábunkban rengeteg víz gyűlne fel, ami a „nehéz” láb érzetéhez vezet. Ez nem jó! Vannak olyan területek életkorunk előre haladtával, melyek könnyen kezelhetőek, mint például az őszülő haj.


Aki már megtapasztalta, tudja, milyen érzés ez. Teljesen olyan, mintha lábunkban rengeteg víz gyűlne fel, ami a „nehéz” láb érzetéhez vezet.

Ez nem jó!

Vannak olyan területek életkorunk előre haladtával, melyek könnyen kezelhetőek, mint például az őszülő haj.

Hasonló jelenség testsúlyunk gyarapodása is, ami annyit jelent, hogy felesleges zsírszövetet vélünk felfedezni magunkon. Alkatilag különbözünk, és vannak olyanok, akik szerencsésnek mondhatják magukat, mert bármennyit ehetnek, akkor sem rakódik le szervezetükben a felesleges zsír, mégis náluk is előfordulhat a vizesedő láb tünete.

Az elnehezedő lábakról sokan úgy gondolják, hogy a túlsúly okozza, pedig artériás tünetekről van szó, ami összefüggésben van ugyan a túlsúllyal, de a baj okát nem ott kell keresni, hanem a nyirokmirigy rendszerben.

Az interneten számtalan készítményt találhatunk, melyek a vérkeringés serkentését szolgálják, és elősegítik a vér oxigénszintjének növelését, de a házi gyógymódok csak kevés esetben segíthetnek.

Az egészséges szervezet vérében 90%-ban találhatóak olyan összetevők, amely az artériák ellátásáért felelősek, míg a maradék 10% úgynevezett „szöveti víz”, ami minden ember szervezetében megtalálható.

Ez a szöveti víz okozza az nehéz láb érzetét.

Ez a 10% szöveti víz halad át a nyirokrendszeren. A finom hálóknak többszörös túlterheléssel kell megbirkózniuk, amikor valaki sportol, nagy melegnek teszi ki szervezetét, hiszen a véráramlás felgyorsul, de a szöveti víz ugyan úgy megtalálható a vérben, de a szűrés és kiválasztás folyamata sokkal gyorsabbá válik. A szövetekben is sokkal több víz halmozódik fel. Amennyiben a nyirokrendszer nem tudja felvenni testünk ritmusát, akkor a szöveti víz nem tud átfolyni rajta, hanem feltorlódik. A nyirok erek képesek kompenzálni a megváltozott terhelés által fokozódó teljesítményváltozást, de a nyirokrendszernek akkor is meg kell szűrnie a szöveti vizet a káros anyagoktól.

Vérnyomás emelkedéshez vezet például a nyári forróság, amikor még többen érzik, hogy lábuk nehézzé válik, és egyes esetekben meg is dagad. Amennyiben érezzük, hogy lábunk nehézzé válik sportolás közben vagy egy átlagos nap végére, akkor az azt jelenti, hogy a nyirokerekben felesleges szöveti víz található.

Ujjunkkal megnyomva lábunkat, újlenyomatunk meglátszik 1-2 másodpercig, és világos színű lesz bőrünk. Ez is jelzi, hogy érrendszerünk nem 100%-an épp.

Segíthet a speciális harisnya.

Családunkban előfordult visszeres tünet?

Széles striák vagy narancsbőr? 

Ezek mind a kötőszövettel függenek össze.

Volt esetleg hasi műtétünk? Itt elsősorban az alhasi nőgyógyászati műtétekre kell gondolni, mert ilyenkor esetenként szükség lehetett az alhasi nyirok, lágyéki nyirokcsomók eltávolítására.

Minél hamarabb kiderül, hogy „nehéz” felvizesedett lábakkal állunk szemben, annál könnyebb és hatékonyabb a kezelés. Nagyon sok magyar ember nem is tud róla, hogy vizes, nehéz láb tüneteit produkálja.

Természetesen nem minden esetben erről a problémáról van szó, de nagy lehet a gyanúnk, ha a fent leírt tüneteket észleljük.

A szoros, kifejezetten erre a célra kapható harisnyák segíthetnek a lábunkra nehezedő nyomás csökkentésében, és a terhelést, feszítést felfelé irányíthatják lábunkról. Ezek a harisnyák vizuálisan nem sokban különböznek a normál harisnyától, csak méretükben. De figyeljünk, mert ezek a harisnyák csak normál hőmérséklet mellett hordhatóak, hiszen ha bemelegszik lábunk, akkor többet ártunk velem, mint használunk.  Melegben segíthetnek a hűsítő krémek, melyek természetes összetevői segítik a vér áramlását. Ilyen növény a vadgesztenye, vörös szőlő levelének kivonata. Ezen kívül, amikor érezzük, hogy lábunk megdagadt, csökkenthetjük a nyomást, ha lábunkat feltesszük, és csípőnk magasságába helyezzük.

A diéta és port ebben az esetben nem lehet csodaszer.

Csak abban az esetben segíthet a diéta, ha jelentős súlyfelesleggel rendelkezünk, mert ebben az esetben a diéta csökkentheti a nyomást, és az erek felszabadulhatnak. De sok olyan nehéz, vizes lábbal is találkozni, amikor egyáltalán nem beszélhetünk túlsúlyról. Éppen ezért említettük a cikk elején, hogy csak közvetlenül tehető felelőssé a vizes lábért a túlsúly.

A sportot is csak óvatosan hívhatjuk segítségül, hiszen általa vérkeringésünk felgyorsul, és a vénás, visszeres eseteknél a sport például egyáltalán nem javasolt.

Miért?

Mert vérkeringésük nem tökéletes, az izmoknak sokkal több oxigénre van szükségük, ami terhelés folyamán elvonja azt a vérből.

Ilyenkor kompressziós harisnya viselése javasolt. Ez a harisnya segíthet növelni a nyirokrendszeren keresztüli áramlás teljesítményét.

Javasolt a lapos cipő.

Vádlink izmait tehermentesítjük lapos talpú cipő viselésével. Magas sarok esetén ugyanis folyamatos terhelésnek vannak kitéve ezen izmaink. Különösen ajánlott mozgáslehetőség lehet az úszás.

Miért segíthet vizes lábak esetén az úszás?

Mert úszás közben a víz minden irányból egyforma, kiegyenlített nyomást gyakorol testünkre.

Ülni vagy feküdni?

Amennyiben a tünetek nap végére erősödnek, úgy érdemes lehet 1 órára lefeküdnünk a nap végén és lábunkat pihenni hagyni.

Vizesedő lábak esetén sokat segíthet még, ha sok vizet iszunk, mert vérünk felhígul általa, könnyebben áramlik testünkben.

Ezek a lehetőségek csak közérzetünk javításában lehetnek segítségünkre, nem helyettesítik az orvosi javallatokat.

Mivel érrendszert és nyirokmirigyrendszert érintő problémáról van szó, érdemes szakorvossal konzultálni. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek