Minden egyben?
Az A, B és C vitaminokat ismerjük.
És a K vitamint?
És a K2 vitamint?
Soha nem hallottunk még róla?
Pedig ez az a vitamin, amiben minden megtalálható!
Miért fontos a K2 vitamin?
Milyen élelmiszerekben található meg?
Szervezetünk számára fontosak a tápanyagok, nyomelemek, ásványi anyagok és zsírsavak. Nem tudunk olyan változatosan étkezni, hogy a napi szükséges mennyiséget mindegyikből pótoljuk. Ez pedig egészségügyi problémákhoz vezethet.
Nem ritka jelenség a sápadt arc, zavart hormonális változás, ízületi fájdalom, amit a nem kellő mennyiségű vitaminbevitel okozhat.
Ez a vitamin segít csökkenteni a rák kockázatásnak kialakulását, lelassítja az idő előtti öregedést, pozitív hatással van a véralvadás folyamatára, és segíti a csontképzést.
A K vitamin ugyan úgy a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, mint az A és D.
Két természetesen előforduló formája létezik a K vitaminnak, a K1 és K2 vitamin.
Ellentétben a K1 vitaminnal, a K2 vitamin a mikro orgazmusokban képződik, beleértve saját bélflóra baktériumainkat. Ennek jelenléte elengedhetetlen az egészséges vastagbél működéséhez.
A K vitamin aktiválja a csontképződést, megakadályozza, hogy a kalcium a vérbe jutva lerakódjon, ami halálos plakkot okozhat az artériákban. Így érthetjük meg, milyen szerepet játszik a K vitamin a véralvadás folyamatában.
Eddig úgy tudhattuk, hogy a kalcium, D-vitamin elegek voltak, hogy meggátolják a csontok porózussá válását. A legújabb kutatások viszont arra az eredményre jutottak, miszerint a D vitamin csak akkor hatékony, ha az a K2 vitamin jelenlétében fejtheti ki hatását. Így képes szervezetünk eljuttatni a csontokhoz és fogakhoz.
Különösen feltűnő volt a vizsgálatok alatt, hogy azoknál a nőknél, akik táplálkozásában extra magas K2 vitaminbevitel volt feljegyezhető például kultúrájukból adódóan, kevésbé ráncosodott bőrük. A hagyományos japán ételek szójababbal készülnek, magas K2 vitamintartalommal bírnak. Ezért lehet annyira szemmel látható, hogy a japán nők bőre feszes, az öregedés jelei pedig csak alig felfedezhetők fel idő előtt.
A Natto Japán egyik nemzeti étele. Általában rizzsel fogyasztják. Akár reggelire is. „Jellegzetes” illata és íze miatt az európai emberek számára eléggé megosztó étel. A Natto nem más, mint szójabab baktériummal dúsítva. Ez a baktérium a „bacillus natto”, amiben a szójababot tenyésztik. Ennek a baktériumnak köszönhetően a bab megpuhul, és ettől lesz „bizarr” állaga. Nyúlós, ragadós. Az íze is elég furcsa. Van, aki szereti, és van, aki képtelen megenni.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat