18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

5 jele annak, hogy több vizet kellene innod! - Mi történik veled, ha nem iszol elég vizet!

Megosztás
Életmód

Mik a vízhiány főbb tünetei? A megfelelő folyadékmennyiség rengeteg esetben jelenthet megoldást! Az őszi-téli szezonban is, de a tavaszi-nyári időszakban kiemelkedően fontos a mennyiségi vízfogyasztás. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy az emberek többsége víz helyett üdítőket, ízesített vizeket, teákat, kávét és energiaitalokat fogyasztanak folyadékbevitel gyanánt, ám ez a következtetés több, mint hamis!


Mik a vízhiány főbb tünetei?

A megfelelő folyadékmennyiség rengeteg esetben jelenthet megoldást!

Az őszi-téli szezonban is, de a tavaszi-nyári időszakban kiemelkedően fontos a mennyiségi vízfogyasztás.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy az emberek többsége víz helyett üdítőket, ízesített vizeket, teákat, kávét és energiaitalokat fogyasztanak folyadékbevitel gyanánt, ám ez a következtetés több, mint hamis!

Az imént felsorolt italok egy része vízelvonó hatással bír a magas cukortartalom miatt, a másik része pedig vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik a koffeinnek köszönhetően. Vagyis akármennyi italt is fogyasztunk, az nem számolható fel a napi víz szükséglet csökkentésére. Krónikus vízhiány esetén szervezetünk számos módon próbál üzenni nekünk, de sok esetben félreértjük a tüneteket. Íme az 5 leggyakoribb tünet, melyet a vízfogyasztás hiánya okozza!

Mentális hanyatlás

Sokszor álmos és kedvetlen vagy pedig éjszaka eleget aludtál? Minden hirtelen mozdulatot szédülésérzet kísér? Bizony, ez is a vízhiány egyik tipikus tünete. Egy kutatás kimutatta, hogy a dehidratáltság növeli a szorongás, a fáradtság és a stressz érzetet az emberekben, főképp a férfiak körében. A nők esetén inkább kedvetlenség, demotiváltság és ingerszegény viselkedés a legjellemzőbb.

Székrekedés

Bizony, ez is benne van a top 5-ben. Nem is gondolnánk, hogy mennyien szenvedünk székelési nehézségektől. S ez csak azért érdekes, mert a döntő többség hamarabb nyúl különféle pirulák után, minthogy meginna néhány pohár vizet. Pedig sokszor csak ennyi kellene. A magyarázat egyszerű. A szervezet pontosan fel tudja mérni, hogy mennyi folyadék az, amivel gazdálkodhat. Ha nincs elegendő víz a szerveink, izmaink számára, akkor az agy nem engedi, hogy a folyadék vizelet vagy széklet formájában eltávozzon. Annyit tart vissza, amennyit csak tud. Egy másik tanulmány szerint a nők körében 30%-kal gyakoribb a székrekedés, mint a férfiaknál.

Gyenge fizikai teljesítmény

Nehezedre esik felmenni néhány lépcsőn, vagy hegymenetben sétálni? Elnehezednek a végtagjaid, „ nem működnek az izmaid”? Bizony, ha nem iszunk eleget, sajnos sűrű lesz a vérünk, így az oxigénszállítás sebessége is lassul. Ám oxigén nélkül az élet is megáll. Ez azok számára is fontos lehet, akik rendszeresen edzenek! Edzés előtt és után elengedhetetlen a vízfogyasztás, hiszen a mozgás alatt kiizzadt folyadékot pótolni kell.

Megváltozott vizelet

Azt már fentebb megbeszéltük, hogy a vizelet mennyisége miért csökken ha nem iszunk, de azt nem, hogy milyen változások érzékelhetőek még a vizelettel kapcsolatban. Mivel ez is sűrűsödik, ( persze nem úgy mint a tejbegríz) így a benne megtalálható anyagok mennyisége felszaporodik. Ennek következtében élénk sárga vagy enyhén sárgás-barna árnyalata lehet, valamint erőteljes illatanyag is párosulhat hozzá. Vagyis ha ezt tapasztalod ( és nem csak a reggeli első mosdólátogatás alkalmával) akkor könnyen lehet, hogy dehidratált a szervezeted.

Fejfájás

Ahogy az izmaink megérzik a folyadék és az oxigén hiányát, úgy az agyunk számára is több, mint elengedhetetlen. A dehidratáltságból fakadó vér sűrülés, az agyi erek felé áramló alapvető anyagok szállítási sebességére is kihatással van. Nem 100%-ig bizonyított elmélet szerint a vízhiánnyal együtt a gerincvelő folyadékszintje is csökken, amely megváltoztathatja az agyban fellépő nyomás minőségét.

Mit tehetek, hogy jobb legyen?

Őszi-téli szezonban 2-3 liter közötti napi mennyiség, tavaszi-nyári időszakban pedig 3-5 liter között kellene fogyasztanunk. Ezt a két mennyiségi adatot érdemes elosztani 3-mal, így kijön, hogy ez hány pohár ( 3dl-es) vizet jelent naponta. Így ki lehet tűzni célként, hogy napi X pohár vizet kell meginnom. Vagy állíthatunk emlékeztetőt a telefonunkon is, hiszen már számos olyan alkalmazás letölthető, amelyek a napi folyadékbetivelt próbálják növelni.

Fontos!

Nem minden tünetre a vízivás a megoldás. A fent felsorolt tünetek megjelenése esetén próbálkozzunk meg a hidratáltság növelésével, ám ha a tünetek néhány nap alatt nem változnak, akkor forduljunk orvoshoz!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek