18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Sokat elárul egészségedről, hol lesz pattanásos a bőröd! Hol , miért alakulnak ki a pattanások testünkön?

Megosztás
Életmód

Pattanások a test bizonyos részein? Semmi gond, ha ismerjük az okokat! A pattanásos bőrnek nem feltétlenül van köze a tisztálkodási szokásainkhoz. Ám a test bizonyos részein megjelenő pattanások árulkodnak egészségünkről és életmódunkról! Pattanásos bőr jó lenne, ha csak pubertás korban létezne? Igen! De ez sajnos nem így van. A pattanásos bőrrel rendelkezők arányát tekintve Európában a tinik csak negyede teszi ki a betegek számát. Körülbelül minden második beteg túl van a pubertás koron, és minden harmadik 30-45 év közötti.


Pattanások a test bizonyos részein?

Semmi gond, ha ismerjük az okokat!

A pattanásos bőrnek nem feltétlenül van köze a tisztálkodási szokásainkhoz.

Ám a test bizonyos részein megjelenő pattanások árulkodnak egészségünkről és életmódunkról!

Pattanásos bőr jó lenne, ha csak pubertás korban létezne? Igen! De ez sajnos nem így van.

A pattanásos bőrrel rendelkezők arányát tekintve Európában a tinik csak negyede teszi ki a betegek számát.

Körülbelül minden második beteg túl van a pubertás koron, és minden harmadik 30-45 év közötti.

A legtöbb esetben és leáltalánosítva a pattanásos bőr oka nem más, mint a keratinizáció, amikor a bőr pórusai eltömődnek, gyulladás alakul ki, ami maga lesz a pattanás. A szennyeződés eldugítja a faggyúmirigyeket. Így fokozatosan egyre több faggyú halmozódik fel, ezért gyullad be a bőr.

A túlzott faggyúmirigy termelést a megnövekedett tesztoszteron hormon termelődése okozza, ami serkenti a faggyútermelést.

Felnőttek esetében a stressz is vezethet a hormonháztartás felborulásához. Éppen úgy, mint a nem megfelelő és minőségű kozmetikai termékek, vagy a táplálkozás.

Sokat megtudhatunk egészségünkről abból, testünk melyik részén jelennek meg a pattanások.

1. Pattanások az állon, állkapcson = Hormonok és táplálkozás

Ezen a területen a pattanások hirtelen jelennek meg, gyorsan kifejlődnek igen erős hormon ingadozás hatására. Gyógyszeres kezelés esetén a kúra megkezdésekor szintén megjelenhetnek ilyen pattanások az állon és állkapcson, amíg a gyógyszer be nem állítja a normál hormonszinteket.

Érdemes teafaolajt használni a pattanások fertőtlenítéséhez, és hidratálni a bőrt.

Különösen a szájhoz közel eső pattanások utalhatnak a helytelen táplálkozásra. A savas ételek, mint például a citrusfélék, vagy az ecet kiszárítják a bőrt, ami a száj környékén rendkívül érzékeny, ezért a faggyútermelés fokozott lesz. Ugyan így okozhat a száj körül pattanásokat, ha túl zsíros ételeket eszünk. Mert a zsíros étel eltömheti a pórusokat, ami begyullad. Zsíros ételt fogyasztva alaposan töröljük meg szánkat és környékét nedves ruhával.

2. Pattanások a nyakon = Túl meleg helyiség és allergia

Különösen a nők hajlamosak rá, hogy a nyaki területeken kipattogzzon, pattanásos legyen bőrük. Ez nagyon kellemetlen főleg, ha szeretjük a kivágott ruhákat.

Két gyakori oka lehet, ha nyakunkon megjelennek a pattanások.

Túl meleg hőmérséklet. Tartózkodjunk a túlfűtött helyiségektől, mert izzadni kezdünk. Még rosszabb, ha ruhánk nem szellőzik jó, a bőr befülled, és ez kedvez a pattanásoknak. A verejték lefolyik, és eltömíti a pórusokat, ami gyulladt pattanásokat eredményez.

Másik gyakori oka lehet, ha a pattanások éppen nyakunkon és környékén jelennek meg, az ne más, mint a parfüm, illatos kozmetikai termékek. A bőr ugyanis a nyak környékén nagyon vékony, ezért gyorsabban reagál, érzékeny. A parfüm, ha túl sokat használunk belőle, vagy az illatosított krémek irritálhatják a bőrt, ami pattanásos lesz.

3. Pattanások a has és gyomor tájékán = Allergia vagy rovarcsípés

Pattanások a hason és gyomor tájékán szerencsére csak nagyon ritkán jelennek meg. De azért előfordulhat. A has nem egy tipikus helye a pattanásoknak. Amennyiben a has és gyomor tájékán mégis megjelennek pattanások, úgy az lehet jele allergiának. Például új ruhát vásároltunk, lehet, hogy új öblítőt vagy mosószert használunk. Az is lehet, hogy farmer gombja, övcsat vagy a cipzár dörzsölte ki bőrünket.

Másik oka lehet a hason és gyomortájékán megjelenő pattanásoknak a rovarcsípés. Főleg a bolhák, poloskák, atkák szeretik ezt a területet. A macskabolha jellegzetes foltokat hagy a bőrön, melyek pattanássá alakulnak át a gyulladás hatására.

4. Pattanások a combon és felkaron = Keratosis Pilaris (KP)

Ezek a combokon és felkarokon megjelenő pattanás szerű képződmények tulajdonképpen nem pattanások, mert kemények. Olyan, mintha grízes lenne bőrünk. Ezt kinyomni, ledörzsölni nem szabad. Csakis a hidratálás, és nagyon óvatos peeling (elhalt bőrsejtek eltávolítása) segíthet, és ez egy igen hosszú folyamat.

5. Pattanások a vállon = Stressz

Felnőttek esetében a leggyakoribb a stressz, és éppen ez az, ami a pattanásokat is előhozza, mert a hormonháztartás felborul. Nem is gondolnánk, az elcsépelt és már közhelynek hangzó stressz milyen sok területen kihat testünkre, és vele együtt egészségünkre.

Stressz hatására különösen a vállakon jelennek meg a pattanások. Tehát a megoldás, minél több élethelyzetben ki kell iktatni a stresszforrást.

6. Pattanások a háton = Szűk ruhák és piperecikkek

A legjobb módja, hogy pattanásainktól megszabaduljunk bőrünkön, ha hagyjuk levegőhöz jutni. De mégis nehéz éppen hátunkon ezt megoldani, hiszen gyakran ülünk hátradőlve, és a legtöbb nő szereti a szűk ruhákat. És ha ez még nem lenne elég, akkor a ruházat anyaga sem mindig megfelelő, hiszen a microfibrás (rugalmas) anyagból készültek nagyon divatosak. A ruha folyamatosan dörzsöli bőrünket, emiatt a pórusok begyulladnak, kialakulnak a pattanások. Ezen túlmenően a ruhából kidörzsölődő szőrök, szöszök is eltömítik a pórusokat. Igyekezzünk ezért természetes anyagból készült, jól szellőző ruhákat választani.

És bármilyen furcsa a piperecikkek alatt elsősorban a hajsamponokra, hajbalzsamokra, hajpakolásokra érdemes gondolni, amennyiben hátunkon jelentek meg a pattanások. Ugyanis a legtöbb balzsam, hajpakolás a hátunkon folyik le, amikor kimossuk. Tehát alaposan mossuk meg hátunkat, öblítsük le. Reggeli fésülködéskor pedig ne legyen szabad a hát, mert a hajszálak is oda hullanak, és irritálhatják a bőrt. Akinek hosszú, hátközépig érő haja van, igyekezzen felkötni azt, amennyiben kivágott ruhát visel.

7. Pattanások fenéken = Rossz alsó ruházat

A fenéken megjelenő pattanások leggyakrabban a nem megfelelő anyagból (rosszul szellőző) készülnek, és rossz a szabásuk, vagy nem a méretünknek megfelelőt választottunk. Tulajdonképpen egész nap viseljük, és ha nem szellőzik, szintetikus anyagból készült, akkor irritálja a bőrt a fenék részen. Beizzad fenekünk, és ez egyenes út, hogy pattanásos legyen a popsink.  


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat