18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Phillips kapitány

Megosztás
Filmkuckó

Fogságban Hat Oscar-díj jelöléssel jutalmazták a Philips kapitány című amerikai filmdrámát. A címe nem sok mindent árul el, de elég megrázó alkotással találkozunk, Tom Hanks főszereplésével.


Fogságban

Hat Oscar-díj jelöléssel jutalmazták a Philips kapitány című amerikai filmdrámát. A címe nem sok mindent árul el, de elég megrázó alkotással találkozunk, Tom Hanks főszereplésével.

A Maersk Alabama nevű teherhajó 2009 áprilisában hajózott ki, úti célja Mombasa volt. Rakománya: élelmiszer, segélycsomagok. A kihajózás után nem sokkal, megkapták a hírt, mi -  szerint az útvonalukon fokozott kalózveszély áll fenn ezért figyeljenek oda. Arra figyelmeztetik a legénységet, hogy kellő távolságban hajózzanak Szomália partjaitól.

Nem sokkal a figyelmeztetés után Rich Philips kapitány (Tom Hanks) két közeledő csónakra lesz figyelmes, majd mikor kellő távolságba érnek, fegyveres támadókat lát meg a hajókban. Azonnal elrendeli a protokoll szerinti eljárást, bekapcsolják a vízágyúkat. Miután ez sem jár sikerrel és a kalózok felszállnak a hajóra, a kapitány a legénységet a gépházba küldi, hogy rejtőzzenek el.

Csapdában

A kalózok a hídon fogságba ejtik a kapitányt és két másik tisztet. A kapitánytól pénzt követlenek, de csupán 30 ezer dollár van a legénységnél. A hajó átkutatása közben sikerül lefegyverezni a főkalózt, és kényszerítik őket, hogy a mentőcsónakban hagyják el a fedélzetet.

Phillips kapitány egyszerre ér oda a mentőcsónakhoz a legénységgel, akik magukkal hozzák a főkalózt. Mivel biztosra akarnak menni, ezért Philips kapitányt, is a mentőcsónakban szállítják addig, amíg, az ő kapitányuk oda nem ér. Mikor beszáll a csónakba, az egyik kalóz leüti Philips kapitányt és elmenekülnek a hajóval.

Megkezdődik a hajsza a kapitány életéért. A szomáliai kalózok az országuk megélhetéséért rabolnak, és elmondásuk szerint erőszakot csak a legutolsó esetben alkalmaznak. A Maersk Alabama legénysége a kapitányuk nyomába ered és követik a mentőcsónakot, amíg a katonaság meg nem érkezik a helyszínre.

Ez idő alatt Philips kapitány hatalmas lelki erőrővel és nyugalommal viseli a fogságot. Bekötözi a megsérült kalóz lábát és felméri a menekülési lehetőségeket. Közben megérkezik a katonaság és elkezdenek tárgyalni az emberrablókkal. Még szerencse, hogy van egy „titkos” nyelvük a a katonáknak, így értik a kapitány minden utalását, kétértelmű mondatait.

Sikerül a kalózvezért átcsábítani a katonai hajóra azzal az ígérettel, hogy a főnökeivel találkozhat. Ez idő alatt a mentőcsónakot mesterlövészek veszik célba és próbálják bemérni a három másik bűnözőt. Philips kapitány végig a megbeszélt 15-ös széken ül, segítve ezzel a kimenekítését.

Ő is megpróbál egyszer megszökni, beugrik a tengerbe, de elkapják. Bekötözik a szemét és odakötik a hajó egyik végéhez. Ekkor sikerül a mesterlövészeknek bemérniük egyszerre mind a három kalózt, és egy-egy lövéssel végeznek velük.

Túlélés

Philips kapitányt a katonai hajóra viszik, teljesen sokkos állapotban. Az orvos elkezdi megvizsgálni, de nem nagyon tud összefüggően beszélni, csak jó néhány perc után kezd el feloldódni. Az esemény teljesen megrázta, de minden helyzetet fel lehet dolgozni. Philips kapitány egy év múlva ismét vízre száll.

Nem egy szokványos túszdráma. Egy eset, ami bármikor megtörténhet. Valósághűen megalkotott film, ami pillanatok alatt szegezi a nézőt a fotelébe. Tom Hanks hihetetlen alakítást nyújt a filmben, én őt sem hagytam volna le a legjobb férfi főszereplők listájáról.

Ha a mostani filmeket nézem, akkor a Philips kapitány az a film, amit a legjobb film kategóriában díjaznék. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat