18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

12 év rabszolgaság

Megosztás
Filmkuckó

Egy nagy jelentőséggel bíró kérdést, a rabszolgaságot, illetve a feketék jogait boncolgatja a film. A kilenc Oscar-díj jelölést kapott alkotás, egy igaz történetet dolgoz fel és csal ezzel könnyeket a néző szemébe. A történet megtörtént eseményen alapul. Solomon Northup egy szabadon született afroamerikai New Yorkból. Volt egy telke Herbonban, hegedűművész, és farmer. Egy napon állást kínáltak neki Washingtonban hegedűművészként, ahol bedrogozták, és a papírjai nélkül eladták rabszolgának.


Egy nagy jelentőséggel bíró kérdést, a rabszolgaságot, illetve a feketék jogait boncolgatja a film. A kilenc Oscar-díj jelölést kapott alkotás, egy igaz történetet dolgoz fel és csal ezzel könnyeket a néző szemébe.

A történet megtörtént eseményen alapul. Solomon Northup egy szabadon született afroamerikai New Yorkból. Volt egy telke Herbonban, hegedűművész, és farmer. Egy napon állást kínáltak neki Washingtonban hegedűművészként, ahol bedrogozták, és a papírjai nélkül eladták rabszolgának.

Először Louisiánába került egy ültetvényre dolgozni. A férfi 12 évig szolgált rabszolgaként, és senki nem segített neki. Miután végre visszatérhetett a családjához, megírta a 12 év rabszolgaság című könyvét, ami a film alapjául szolgált.

Ez a film is, mint idén a legtöbb az amerikai nép történetének  egy sötétebb oldalára világít rá. A rabszolgaság kérdése eddig nem tartozott azon témák közé amit a filmesek szívesen dolgoztak fel. Úgy tűnik, ebben az évben az amerikai filmipar lerántja a leplet a múltról, és nyíltan felvállalja azt.

Előítéletek…

Solomon Northup az északi New York virágzó időszakában elismert hegedűművészként és megbecsült polgárként élt, szabad emberként. Egy napon a városba érkezik két férfi, akik állást kínálnak Washingtonban a művésznek, aki ezt el is fogadja. A vacsora közben drogot csempésznek az italába és mire magához tér már el is adták rabszolgának.

Egyik ültetvényről a másikra adják őt tovább, míg végül egy kegyetlen déli emberhez, Edwin Epps-hez kerül. A férfi kénye kedve szerint korbácsolja, kínozza rabszolgáit. Solomon, vagyis az ottani nevén Patts több száz sorstársával együtt küzd az életéért! Dolgozik az utolsó leheletéig, de a reményt sosem adja fel.

Végül a szerencse rámosolyog, mikor a birtokra érkezik dolgozni egy ács (mégpedig Brad Pitt alakításában, hiszen ő egy filmből sem hiányozhat), aki már az újszerű eszméket vallja, és segít Solomonnak.

Happy End

A férfi 12 év rabszolgaság után kiszabadul, és visszatérhet a családjához. Szorongva lép be régi otthonukba, ahol felnőtt gyermekei és megöregedett felesége várja. Nagyon megható pillanat, mikor a lánya bemutatja neki unokáját, aki utána kapta a nevét. Solomon sírva fakad, és bocsánatot kér családjától. A záró képben a család összeölelkezve sír a boldogságtól.

Az 1800-as években az afroamerikai emberek szava és élete nem számított semmit, ezért történhetett meg, hogy Solomon Northup 12 évig dolgozott rabszolgaként, annak ellenére, hogy szabad emberként született.

Tökéletesen mutatja be a film azokat az időket, a rabszolgák elkeseredettségét és a rabszolgatartók kegyetlenségét. Egy olyan alkotást sikerült összehozni, ami jogosan hozta el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat