18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ősz hajjal is szépen – Fénytelen haj ápolása

Megosztás
Szépség

Az ősz hajnak is megvan a maga szépsége. Egyre divatosabb és még természetes hatást is kölcsönöz, ha nem festjük be őszülő hajunkat. Viszont az ősz haj is csilloghat, és ápolásra szorul. Sokaknak az ősz hajról a szürkeség, fénytelenség jut eszükbe, pedig számtalan őszülő vagy már teljesen fehér frizurát látni.  Nem véletlenül. Sokkal természetesebb az őszülő hajat meghagyni, mintsem állandóan festeni. Csodálatosan szép lehet a fényes ősz haj. És még divatos is!


Az ősz hajnak is megvan a maga szépsége.

Egyre divatosabb és még természetes hatást is kölcsönöz, ha nem festjük be őszülő hajunkat. Viszont az ősz haj is csilloghat, és ápolásra szorul.

Sokaknak az ősz hajról a szürkeség, fénytelenség jut eszükbe, pedig számtalan őszülő vagy már teljesen fehér frizurát látni. 

Nem véletlenül.

Sokkal természetesebb az őszülő hajat meghagyni, mintsem állandóan festeni. Csodálatosan szép lehet a fényes ősz haj.

És még divatos is!

Textúra

Egész életünkben termeli szervezetünk a pigmenteket, azaz melanint. Amikor ez a termelés lelassul, majd teljesen meg is szűnik, akkor veszíti el hajunk színét és megjelennek az ősz hajszálak.

A folyamat ezen szakaszában a haj szerkezetében buborékok keletkezhetnek, amitől a haj törni kezdhet. A haj másik összetevője a keratin, ami szintén egyre kisebb mennyiségben termelődik az évek múlásával. Ezért lesz az ősz haj egyre vékonyabb szálú. Ennek a folyamatnak az összhatása lehet a töredező, vékony szálú, fénytelen, unalmas, érzékeny haj. 

Milyen gyors az őszülés folyamata?

Ez testalkattól és öröklődéstől függ. Van, akinél ez a folyamat már nagyon fiatalon elkezdődik, és van, akinél csak 50-60 éves korban jelennek meg az első ősz hajszálak.

Egy azonban biztos, az őszülést senki nem akadályozhatja meg, hiszen ez az élet velejárója, amit viselhetünk büszkén, és megtalálhatjuk a szépségét. Mégis sok nő teljesen kétségbe esik, amikor megjelennek ősz hajszálai. Ekkor kezdődik el igazán a hajfestési folyamat, ami ráadásul igen erőteljesen sokkolja is a hajszálakat. De sajnos nem csak az ősz szálakra van kihatással, hanem mindegyikre, még azokra is, melyek maximális mennyiségben tartalmaznak pigmenteket. De hajat festeni sajnos nem lehet szálanként.

Samponok, balzsamok és kezelések

Jellegéből adódóan, különleges ápolást igényel az ősz haj. Anti-aging samponokkal, öblítéssel segíthetjük a keratin képződést, és erősíthetjük az ősz hajszálak szerkezetét. Kiválóan ápolják ezeket a hajszálakat a Keramid, fehérje és polimer tartalmú készítmények. Az intenzív ápolás hatására lesz sima és természetesen fényes a haj.

Mivel az ősz haj nagyon gyorsan kiszárad, érdemes hetente 1-2 alkalommal intenzív ápoló pakolást használni.

Hajvég ápolók használata

A hajszálak legelőször a végeken kezdenek el törni, ezért minden hajmosás után használjunk jó minőségű hajvég ápolót. Ez bevonatot képez a hajszálak végein és elkerülhető a sprőd hajvég. Mint azt a neve is sugallja, csakis a haj végeken használjuk, mert különben zsíros hajat eredményez, mely nem lesz laza szerkezetű és nehezen tudjuk majd formázni. Már csak azért is érdemes elkerülni a töredezését, mert ha már elkezdett törni, akkor a világon semmilyen szérum nem segíthet, csak a hajvágás.  A hajvég ápolókat ne öblítsük ki hajunkból.

Fessük-e vagy sem az ősz hajat?

Ezt mindenki maga dönti el, de érdemes tisztában lenni a színhatással.

Az ősz hajszálakon minden hajfesték intenzívebb színhatást eredményez, ezért akinek nem teljesen fehér a haja, nem fogja tudni tökéletesen egy színre befesteni. Mindig lesznek élénkebb színű hajszálak.

Fontos!

Különösen ügyeljünk a vöröses színű hajfestékek használatánál, mert könnyen lángoló szít kaphatunk még a burgundi színnel is. Arról nem is beszélve, hogy a vöröses hajfesték nem csak színezi, de  meg is fogja a hajszálakat, és a festék lekopása után matt, vöröses hajszínt eredményez, ami csak újabb festéssel tüntethető el. Ősz hajszínhez leginkább a szőkés árnyalatok javasoltak, hiszen ez hasonlít leginkább az ősz árnyalathoz és világos. 

Hő elleni védelem

Hajszárításkor óhatatlanul is sokkhatásnak van kitéve hajunk. Ez ellen védekezhetünk a hajszárító langyosabb fokozatra állításával, vagy hő védő készítményekkel. Sokan nem is tudják, de aki például hajsimítót vagy hajsütővasat használ, annak is érdemes hő védő spray-t használnia. Ügyeljünk, hogy a hő védőt egyenletesen fújjuk hajunkra, mert így érhetjük el a tökéletes védelmet.  Ősz hajszálak esetében el kell fogadnunk, hogy még a hajszárításhoz is érdemes használni.

 

Formázás

Túl unalmas az ősz hajszín?

Ugyan úgy készíthetünk frizurát ősz hajszínnel is! Miért ne?

Fixálhatjuk hajlakkal, hajformázóval, göndöríthetjük, felköthetjük.

 

 

Fényvédelem

Az ősz hajszálakból hiányzik a melanin, ami annyit jelent, hogy semmilyen védelme nincsen a hajszálaknak a napsütéssel szemben. Használjunk már tavasszal is UV védelemmel ellátott ápoló spray-t.

Különösen legyünk óvatosak, ha tengerpartra megyünk nyaralni, mert a meleg, erős napsugárzás és a sós víz nagyon gyorsan kiszárítja hajunkat. Frissen festett hajjal pedig különösen nem ajánlott napozni, és ilyen erős behatásnak kitenni.

 

Táplálkozás

A táplálkozás mindig is fontos szerepet játszik a haj egészségének megtartásában.

Hajunk a bevitt táplálék feldolgozása után jut vitaminokhoz. Nem csak ősz haj esetén érdemes ezért odafigyelni a helyes és egészséges táplálkozásra, de különösen ajánlott magas vas, cink, B2, B6 vitaminban és folsavban gazdag ételeket fogyasztani.

Nem feltétlenül van szükség táplálék kiegészítők vásárlása, amennyiben változatosan, vitaminokban gazdagon táplálkozunk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat