18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Melyik tök, mire használható? – Mindegyik ehető?

Megosztás
Otthon

Alkalmas a Hokkaido tök főzéshez? Vagy használjuk inkább pitébe a kanadai (sonka) tököt, ami tulajdonképpen a nálunk ismert sütőtök? Tök szezonban számtalan fajtával találkozhatunk, de nem mindegyik alkalmas arra, amire mi elképzeljük. Van, amelyiket használhatjuk sütéshez, főzéshez, de van olyan is, ami csak díszítésre jó. Melyik tök ehető és melyik nem? Honnan tudhatom, hogy melyik tök ehető és melyik nem?


Alkalmas a Hokkaido tök főzéshez?

Vagy használjuk inkább pitébe a kanadai (sonka) tököt, ami tulajdonképpen a nálunk ismert sütőtök?

Tök szezonban számtalan fajtával találkozhatunk, de nem mindegyik alkalmas arra, amire mi elképzeljük. Van, amelyiket használhatjuk sütéshez, főzéshez, de van olyan is, ami csak díszítésre jó.

Melyik tök ehető és melyik nem?

Honnan tudhatom, hogy melyik tök ehető és melyik nem?

A legnépszerűbb ehető fajták Hokkaido. Ez a dió ízéhez hasonlító, édes fajta, és nagyon finom sütve vagy levesként, esetleg süteményekben felhasználva.

Más típusú a sárga zöld, foltos patisszon (Pattypan Squash) vagy kanadai sonkatök. Ezeket a fajtákat meg kell hámozni fogyasztás előtt.

Csak egyetlen fajta töknek ehető a héja. Ez pedig a cukkini tök. Végtére is ez is a tökfélék családjába tartozik.

Tökök első pillantásra – Melyiknek mi a neve?

Kerti sütőtökökből nagyon sokféle létezik. Nagy vagy kicsi, dundi, krémszínű vagy zöld, és a narancssárga.

Pézsma tök vagy sütőtök

Ez a fajta (kanadai sonka) tök nagyon népszerű, ehető, gazdag húsú.

Pikánstól az édesig

Ez a tökfajta ismert Halloween tök néven is. Ebből készítjük a levest, íze gyümölcsös és rendkívül aromás. Ezt a tökfajtát használjuk pitékbe és más süteményekbe. A Hokkaido tök ugyan így alkalmas sütéshez, főzéshez. Csak vágjuk félbe, vagy negyedeljük és tegyük be forró sütőbe.

 

 

 

 

 

Nyersen salátákba a fiatal Jack tökfajta használható, de ugyan úgy meg is süthetjük vagy tehetjük süteményekbe. Ez a tökfajta kettő az egyben. Nem csak ehető, de még jól is néz ki, díszítésre is alkalmas. Melyik tökfajta alkalmas például sütőtöklekvár készítésére? A szerecsendió tök (Muskat) a mindent tudó. Díszítéshez és főzéshez is használhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

Nyári tökfajták

Nyári töknek nevezzük azokat a fajtákat, melyeket nyáron takarítanak be. Ilyen fajták a pogácsa vagy diszkosz tök. Ismertebb néven UFO tök. Ezek legtöbbször fehér színűek, esetenként sárga, narancssárga, zöld foltosak. Ezek ehetőek.

 

 

 

 

 

 

 

 

A makk tök és a népszerű spagetti tök szintén a nyár végén érhető el. Ezek a fajták is ehetőek, és kikaparás és főzés után fogyasztható. Olasz tésztaklasszikusokhoz szokták felhasználni, mint a spagetti, de tökéletes alapanyag szószok készítéséhez is. A spagetti tök nem véletlenül kapta nevét. Sütés után húsa spagetti szerűen néz ki, amikor kikaparjuk.  Ebbe a csoportba tartozik a Hokkaido tök is. Ezek a fajták nem tárolhatóak sokáig.

 

 

 

 

A később érő fajták, mint Halloween tök vagy kanadai sonka tök viszont sokáig elálló fajták, amennyiben 10 fokos hőmérsékletet tudunk biztosítani. Ezek a tökfajták kitarthatnak egészen tavaszig és kereskedelmi forgalomban is sokáig megvásárolhatóak.

A legtöbb tökfajta ehető. A kereskedelemben első sorban ezek a fajták jelennek meg. De érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták tartalmaznak sok keserű anyagot (Cucurbitacin).

Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek nagy mennyiségben elfogyasztva, de ízüket érezve, senki nem fog nagy mennyiséget elfogyasztani belőle.

Tipp – Hogyan tesztelhető az étkezésre alkalmas tök?

Amennyiben kétségeink vannak, hogy az adott tök ehető-e vagy sem, nyersen kóstoljunk meg belőle egy kis darabot. Amennyiben keserű, úgy ne együk meg.

Milyen kísérő tünetei lehetnek a mérgező tök elfogyasztásának?

Nagy mennyiségben elfogyasztva a keserű ízű tök hasi irritációt, görcsöt és hányingert okozhat. Ez a mérgezés nem halálos, de kellemetlen. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Otthon

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek