18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mennyi ideig szoptassunk?

Megosztás
Kicsi lélek

A legjobb az anyának és a babának! Szoptatással gyermekünk megkapja a szükséges tápanyagokat, immunrendszer erősítő vitaminokat, és az anyatejben található hormonokat, mindezeken túl az anyával is szoros fizikai kapcsolat jön létre, amit az anyag melege, közelsége és az ő általa nyújtott biztonságérzet együttesen biztosít a babának. Így nőhet fel egészségesen, kiegyensúlyozottan kisbabánk.


A legjobb az anyának és a babának!

Szoptatással gyermekünk megkapja a szükséges tápanyagokat, immunrendszer erősítő vitaminokat, és az anyatejben található hormonokat, mindezeken túl az anyával is szoros fizikai kapcsolat jön létre, amit az anyag melege, közelsége és az ő általa nyújtott biztonságérzet együttesen biztosít a babának. Így nőhet fel egészségesen, kiegyensúlyozottan kisbabánk.

Hormonokra is szüksége van a csöppségeknek, amit az anyag verejtékmirigyéből szippant be kis orrocskáján keresztül. Ezek együttesen gondoskodnak kisbabánk immunrendszerének egészséges fejlődéséről, és ezek alapozzák meg egészséges életét.

Az anya is előnyökben részesül szoptatás alatt, mert szoptatás alkalmával Proaktin és Oxitocin szabadul fel szervezetében. Az Oxitocin úgynevezett boldogság hormon. Ez a hormon szabadul fel például orgazmus alkalmával is. Amikor az Oxitocin felszabadul szervezetünkben, csökkenti a kortizol stressz hormon szintet, és csontozatunkra is kifejezetten jó hatással van.  Az anya közelsége és melegsége a baba önbizalmát és biztonságérzetét növeli.

Addig szoptassunk, amíg csak lehetőségünk van rá.

A WHO ajánlása szerint 2 éves korig, ha lehetőségünk van rá, ajánlott szoptatni kisbabánkat. Az első 6 hónapban csak anyatej ajánlott, majd jönnek a kiegészítő táplálékok, és mire eléri a 2 éves kort, addigra csak akkor, amikor a baba és mama is szükségét érzi. Ritka esetekben, ez akár elhúzódhat a gyermek 6 éves koráig is.

Mikor kezdjünk el tápszert adni?

Eleinte csak kis mennyiségben adjuk, és igazítsuk szoptatási időre a tápszer adagolását, akár anyatejjel keverve is. Érezni fogjuk azt a pillanatot, mikor tart gyermekünk igényt a tápszerre is. Amikor elkezdenek kibújni fogaik, és már az asztalhoz is hozzáférnek, vele együtt a répához, almához, engedélyezhetjük, hogy megegyék.
Vigyázat azonban, a cukrot és tehéntejet 1 éves koráig ne adjuk gyermekünknek. 

A cumisüveg és a pürék viszont fontosak 1 éves korig. A legjobb, amit egy családi asztalnál gyermekünknek adhatunk, az egy egészséges püré, amitől jó maszatosak lesznek. Ezt követően napról napra többet és többet fognak enni a püréből. A szoptatás átalakul, és már nem főétkezés lesz, hanem egy kiegészítés evés után, amikor anya és gyermeke meghitten eltöltenek jó néhány percet kettesben.

Kezdetben a szoptatást igazítsuk teljesen gyermekünk kívánságának megfelelően. A csecsemők meghatározott időben és meghatározott ideig szopnak, és ezt a rendet a világért se borítsuk fel. Esti szoptatások alkalmával több Proaktin szabadul fel az anya szervezetében, mint nappal, és ezért a tej áramlása is sokkal jobb. Az éjszakai felébredések, ami javasolt is, kisbabánk légzésére van nagyon jó hatással, így sokkal inkább elkerülhető az éjszakai felületes légzés, ami hirtelen halált is okozhat. Egyáltalán nem kívánatos, hogy egy szoptatási időszakban lévő kisbaba végig aludja az egész éjszakát.

Jó megoldás-e kisbabánkkal együtt aludni?

Igen a helyes válasz, mert az anyának nem kell külön erőfeszítést tenni, hogy kisbabáját figyelje, és a babának is jót tesz az anya közelsége, mert hallja anyukája szívdobbanását, és érzi, nincsen egyedül. Ilyenkor a szoptatás is sokkal természetsebben zajlik, nincsenek köztes mozzanatok, ráadásul nem kell külön ezért felkeni éjszaka az anyukának. Mégis sokan nem értenek egyet ezzel a javaslattal, de ez mindenkinek a saját döntése. Ettől még nem kell tartanunk attól, hogy párév múlva gyermekünket nem tudjuk majd kitessékelni a hitvesi ágyból.

Amikor a gyermek idősebb lesz, egyre kevesebbszer fog igényt tartani az anyatejre, esetenként csak este, és az is előfordulhat, hogy már nem is táplálékként fog az anyatejre tekinteni, csak arra a kis időre lesz szüksége, amit anyukájával tölthet kettesben. És egyszer csak elmaradnak az esti együttlétek is. Ebben az időszakban már a mamának is kellemetlen lehet a szoptatás, mert a mellbimbó egyre nehezebben tolerálja a kis fogakat és kisebesedik. Ilyenkor jobb abbahagyni a szoptatást.
A szoptatás az anyának és a gyermeknek is egy különleges dolgot jelent, amit csak ők ketten érthetnek meg, és ezeket a pillanatokat ne kössük kellemetlen élményekkel össze, mert egy életre szólnak. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat