18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Az első 6 hét

Megosztás
Kicsi lélek

Végre itt van ő, akit hónapok óta vártatok. Most alakultatok igazi családdá. Te anyává, a párod apává. Lett egy közös babátok, akinek ti jelentitek a biztonságot, a jólétet és a jól-létet.   Vendégjárás az első hat hétben? Biztosan ezt szeretnéd? Ez az első időszak nagyon fontos mind a babád, mind pedig a te számodra.


Végre itt van ő, akit hónapok óta vártatok. Most alakultatok igazi családdá.

Te anyává, a párod apává. Lett egy közös babátok, akinek ti jelentitek a biztonságot, a jólétet és a jól-létet.

 

Vendégjárás az első hat hétben?
Biztosan ezt szeretnéd?

Ez az első időszak nagyon fontos mind a babád, mind pedig a te számodra.

A baba, mikor megszületik, gyakorlatilag nem rendelkezik immunrendszerrel. Éppen ezért létfontosságú egyrészt az, hogy az úgynevezett előtejet megkapja, másrészt pedig, hogy a kezdeti időben fokozatosan szokjon hozzá a kinti világhoz. A fokozatosság amúgy is végigkíséri gyermeked fejlődését. Kilenc hónapig nem öltöztették-vetkőztették, nem vitték ide-oda, nem adták kézről-kézre, nem „macerálták” pelenkázással, nem fázott, nem volt melege, stb. Ezekhez neki mind hozzá kell szoknia. Add meg számára az időt, hogy akklimatizálódjon kicsit.

Neked is fontos, hiszen a tested hatalmas átalakuláson ment keresztül, és ennek a folyamatnak most be kell fejeződnie, vissza kell állnia a szervezetednek a „baba nélküli” életre. Nem beszélve arról, hogy nektek is össze kell szoknotok.

Természetes, hogy mindenki látni szeretné a kis jövevényt, de azt kell megfontolnod, megéri-e, hogy például éppen elaludt, amikor becsöngetnek hozzátok a rokonok, és te ahelyett, hogy lepihennél, háziasszonyként kell helytállnod. Esetleg fel is ébredhet a kicsi, miközben ott vannak, és te szeretnéd minél hamarabb mellre tenni, de előtte körbe kell mutogatnod őt, netán ki is kapnák/kapják a kezedből.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy neked mi a komfortérzeted ezzel kapcsolatban, és jó előre tisztázni a rokonsággal a döntésedet.

Más a helyzet azzal, akitől segítséget kapsz az első időben (például édesanya, testvér), mert az egy plusz állandó embert jelent, nem pedig – mondjuk – kétnaponta több személyt, és a baba úgy immunizálódik, hogy „beveszi” a segítő személy baktérium állományát is.

Az alapvető higiéniai szabályokat is érdemes mindenkivel betartatni: például ha látogató jön, kezet-arcot mindenképpen mosson, ha náthás, arcmaszkot viseljen.

Ezzel nem akarom azt sugallni, hogy burok alatt kell a babát tartani, de azt gondolom, érdemes tisztában lenni ezekkel a biológiai folyamatokkal is, mert rettenetesen fontos, hogy mivel találkozik egy baba az induláskor. A felnőtt nem is érzi még, hogy megtámadta egy vírus, de az újszülött fejletlen, „tiszta lap” immunrendszere teljesen felkészületlenül fogja megkapni a kórokozót, aminek súlyos szövődményei is lehetnek. Szerintem nem éri meg a kockázatot.

Persze mindenki másképpen áll a dolgokhoz, vannak, akik nagyon lazán veszik, és vannak, akik túldimenzionálják. Az igazság valahol a kettő között, félúton található. Nagyban függ a te hozzáállásodtól, temperamentumodtól, alkatodtól is. Az ember az első gyerekénél még megpróbálja a lehető legtöbb információt összeszedni innen-onnan, a barátoktól, rokonoktól, az internetről, de azt nem szabad szem elől téveszteni, hogy mindenki a saját gyermekéért felelős. A tanácsokat, javaslatokat meg lehet hallgatni, de utána neked kell eldöntened, hogy ez beépíthető-e az életetekbe, fel tudod-e lelkiismeret-furdalás nélkül vállalni, vagy sem.

A lényeg, hogy mindent tegyél meg annak érdekében, hogy boldog, nyugodt légkört tudj teremteni kisbabád számára az első hat hétben, és persze a továbbiakban is.

 

 

 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat