18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A sírás

Megosztás
Kicsi lélek

  Kisbabánk sírással jelzi, ha valami baja van. Mikor még nem született meg, nehéz elképzelni, hogy hogyan fogunk tudni kommunikálni egy csöppséggel, aki csak sírni tud. Igazából, mint mindent, ezt is némi odafigyeléssel, na meg persze az anyai ösztönre hallgatással el lehet sajátítani. Azért összeszedtem néhány olyan okot, amiért egy baba sírhat, érdemes ezeken végigmenni, mert addig sem stresszelsz, hátha megtalálod a kiváltó okot: - a leggyakoribb oka, főleg egészen pici babáknál az éhség, próbáld meg mellre tenni, azzal rosszat nem teszel,


 

Kisbabánk sírással jelzi, ha valami baja van.

Mikor még nem született meg, nehéz elképzelni, hogy hogyan fogunk tudni kommunikálni egy csöppséggel, aki csak sírni tud.

Igazából, mint mindent, ezt is némi odafigyeléssel, na meg persze az anyai ösztönre hallgatással el lehet sajátítani. Azért összeszedtem néhány olyan okot, amiért egy baba sírhat, érdemes ezeken végigmenni, mert addig sem stresszelsz, hátha megtalálod a kiváltó okot:

- a leggyakoribb oka, főleg egészen pici babáknál az éhség, próbáld meg mellre tenni, azzal rosszat nem teszel,

- fáj a pocakja, gázok kínozzák.

Ez főleg az első három hónapban fordulhat elő. Nem kell feltétlen arra gondolni, hogy úristen, hasfájós a gyerekem, egy arra nem hajlamos babának is idő, mire az emésztőrendszere hozzászokik a táplálékhoz.

Tipp

Ilyenkor masszírozd finoman a pocakját (mindig az óramutatóval megegyező irányban!), esetleg változtass a testhelyzetén (lehet, hogy nyomódik a pocakja), öleld magadhoz szemből, és simogasd a hátát, hátha büfizik egyet, és megkönnyebbül. Ha rendszeres a sírás, adhatsz neki patikában kapható, szabad forgalmazású (nem receptre kapható) cseppeket, esetleg homeopátiás készítményt.

Mielőtt ezeket a gyógyhatású szereket alkalmaznád, mindig kérd ki a gyerekorvos és/vagy a védőnő tanácsát!

- szintén gyakori ok, ha pelenkát kell cserélni, mert sok baba hamar fázni kezd, ha nedves pelenkában van,

- melege van, vagy fázik (a nyakán tudod ellenőrizni a hőmérsékletét).

A kicsiknek nincs saját, kialakult hőháztartásuk, könnyen túlmelegedhetnek, vagy kihűlhetnek, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd, minden rendben van-e. Az orrocskája, keze is lehet mérvadó, ha hideg, adj rá még egy réteget.

Általánosan (mikor már nagyobbacska) azt szokták javasolni, hogy mindig egy réteggel többet adj rá, mint ami rajtad van. Szerintem sok múlik azon is, hogy mennyi „tartalék” van rajta, ha több, akkor jobban bírja, nem hűl ki olyan hamar.

Nálunk a kisebbik lányom pici súllyal született, már pelenkázni is kész rémálom volt: amint kikerült a lába a szabadba, éktelen kiabálásba kezdett, ahogy visszadugtam a rugiba, azonnal elhallgatott. Ő nagyon szerette már az elejétől, ha finom meleg volt a szobájában (a nagykönyv szerint 22 °C az ideális éjszakára, neki mindig 24-25 °C-ra kellett fűteni, akkor nem hűlt jégcsappá a keze-lába). Szóval érdemes kitapasztalni, hogy a te babád mit szeret: inkább a hűvöset, vagy inkább a meleget.

- fáradt, aludni szeretne, de valamiért nem tud olyan állapotba kerülni, hogy el tudjon aludni. Ilyenkor vedd fel, öleld magadhoz, ringasd, énekelj neki, alakíts ki egy kis rituálét, amit egy idő után meg fog ismerni, és tudni fogja, hogy utána alvás van,

- főleg később fordulhat elő, hogy álmodott valamit, ami megijesztette, és nem tud visszaaludni. Igyekezz ilyenkor mihamarabb megnyugtatni őt, hogy vissza tudjon kerülni az ellazult állapotba,

- nyűgös, olyan „minden baja van” állapotba került. Ekkor is a legegyszerűbb, és leghatásosabb dolog, ha a testmelegeddel, szívdobbanásoddal, hangoddal, öleléseddel, érintéseddel nyugtatod meg,

- egyedül érzi magát, hiányzol neki: ne hagyd ezt figyelmen kívül, a lehető leggyorsabban reagálj rá, még ha csak a hangoddal is, de tudasd vele, hogy ott vagy a közelében.

Sose kelljen nagyon sokáig sírnia, mert előbb-utóbb azt a következtetést fogja levonni, hogy hiába is sír, nem történik semmi, ez később súlyos következményekkel járhat: magába zárkózhat, elfojthatja érzéseit. Elismerem, hogy fárasztó napi huszonnégy órában egy másik személy rendelkezésére állni, de ne feledd: ő tőled függ, neki csak te adhatod meg a teljes megnyugvást, te biztosítod számára az életet, azt, hogy vidáman, egészségesen fejlődjön, és bár frázis, de tényleg nagyon hamar felcseperednek, most van lehetőséged megadni neki mindazt, amit csak egy anya megtehet a babájáért, úgyhogy hajrá, sok sikert és kitartást az első időkhöz!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat