18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A szoptatás

Megosztás
Kicsi lélek

Minden várandós anyukának legalább egyszer megfordul a fejében az, hogy vajon fogja-e tudni szoptatni a kisbabáját. Hacsak nincs valamilyen fizikai elváltozás, akkor (biológiailag) minden nő képes a szoptatásra. Ha elhatározod, hogy te mindenképpen meg fogod próbálni, már az első lépést megtetted. A lényeg, hogy nem szabad görcsösen felfogni. Arra próbálj ráhangolódni, hogy mindent meg lehet oldani, nyugodtan kérd a kórházban a csecsemősök, később, otthon a védőnő segítségét. Sok kórházban van külön szoptatási tanácsadás is.


Minden várandós anyukának legalább egyszer megfordul a fejében az, hogy vajon fogja-e tudni szoptatni a kisbabáját.

Hacsak nincs valamilyen fizikai elváltozás, akkor (biológiailag) minden nő képes a szoptatásra.

Ha elhatározod, hogy te mindenképpen meg fogod próbálni, már az első lépést megtetted.

A lényeg, hogy nem szabad görcsösen felfogni.

Arra próbálj ráhangolódni, hogy mindent meg lehet oldani, nyugodtan kérd a kórházban a csecsemősök, később, otthon a védőnő segítségét. Sok kórházban van külön szoptatási tanácsadás is.

Nálunk mindkét gyermekemnél döcögősen indult, de azután szépen belejöttek. Én az alábbi alap-szempontokat szedtem össze, ami segíthet abban (nálunk bevált), hogy minden a lehető legjobban menjen:

Ahogy minden nő képes a szoptatásra, ugyanúgy minden baba tud és akar szopni, csak meg kell találnotok a közös hangot (egy egyszerű próba: tedd a picit a meztelen mellkasodra, meglátod, azonnal elkezdi a lábaival felfelé lökni magát, a cicit keresve, sőt, ha megtalálja, magától be is tudja kapni).

Minden baba másmilyen szopó: van, amelyik gyorsan, mohón szopik, van a kényelmes, aki szeret sokáig cuppogni, és van a kettő közt, aki az elejét megnyomja, majd átvált ráérősre.

Figyeld meg a babádat, hogy ő melyik csoportba tartozik, és akkor nem fogsz izgulni azon, hogy vajon eleget evett-e, mert olyan gyorsan abbahagyta, vagy hamarabb elveszed tőle, mert azt gondolod, már biztosan jóllakott, és csak cumizik. A cumizást másképp komfort szopásnak hívják, erre is szüksége van a babának a kötődés kialakulása miatt, tehát emiatt se szakítsd meg a szopást, mert csak nyűgös lesz, nem fogod tudni, hogy miért, és a végén úgyis újra mellre teszed.

A legjobb az igény szerinti szoptatás, így a baba tényleg akkor és annyit eszik, amikor, és amennyire éhes. Ne csodálkozz, ha néha a szoptatás után rövidebb idő múlva újra jelez, és csak egy keveset szopik, ekkor valószínűleg csak szomjas volt.

Figyelj magadra és a babára, ha lehet, zárj ki minden zavaró tényezőt.

Keresd meg azt a testhelyzetet, amely mindkettőtöknek a legkényelmesebb. Gondolj bele, hogy az elején nem 5-10 perc a szopási idő, lehet, hogy akár egy órát is eltarthat (nálunk nem volt ritka a másfél óra sem). Ha ennyi ideig ülsz, már az sem könnyű, pláne, ha még ráadásul kényelmetlen is, a nem megfelelő póz miatt pedig feszült leszel, ha császármetszéssel szültél, lehet, hogy kényelmesebb az elején párnát használni (vannak szoptatós párnák, de nekem tökéletesen jó volt egy félkemény díszpárna is, letakarva egy pelussal).

Legyen előtted folyadék (leginkább szénsavmentes ásványvíz), mert nagyon meg tudsz szomjazni, és ez is elvonja a figyelmedet.

A baba mindig helyesen kapja be a mellet, mert ezzel csökken a mellbimbó kisebesedésének esélye. Ha szükséges, mindaddig szakítsd meg, és kezd újra a szoptatást, amíg nem kapja be a cicit rendesen.

Ne add fel, ha az elején nem megy minden döccenő mentesen. Gondolj bele, hogy a babának is új ez a helyzet, eddig semmit sem kellett tennie ahhoz, hogy jóllakjon, most viszont keményen meg kell dolgoznia érte.

Ne éld meg kudarcként, ha esetleg hozzá kell pótolnod egy kis tápszerrel, attól még ugyanúgy megkapja tőled a fontos tápanyagokat.

Ha kisebesedett a mellbimbód, a legjobban az anyatej gyógyítja: szoptatás után csak fejj ki egy kis tejet, azzal kend be, és hagyd szabadon, amíg beissza. Lehet anyatejgyűjtő kagylót kapni, ha ezt használod a melltartóban, akkor szabadon marad a mellbimbó, és még gyorsabban gyógyul.

Próbálj minél többet pihenni, rendszeresen inni és enni (szoptatás alatt nem csak inni, hanem enni is lehet), mert a tejtermelésnek nagy az energiaigénye.

A tejtermelés a baba igényeihez igazodik, az elején azonban lehet, hogy be kell egy kicsit segíteni fejéssel. Én az első babámnál még szorgalmas voltam és fejtem, a másodiknál már inkább gyakrabban mellre tettem. Mindkét megoldás jó lehet, arra kell figyelni, hogy azért ne pangjon a tej, mert az egyenes út a gyulladáshoz.

Ha mégis begyulladt a melled, ennek tünetei: fájdalmas, duzzadt, esetleg csomós az emlő. Kezelése: langyos borogatás, gyakori meleg (nem forró!) zuhany, masszírozás (szigorúan a mellbimbó felé) és ki kell fejni a tejet. A szoptatást ne hagyd abba, de előtte egy kicsit fejj ki, hogy ne fájjon annyira.

Ha belázasodnál, és szükséges lázcsillapító, mindenképpen olyat vegyél be, ami a szoptatás mellett is szedhető.

Minden olyan praktika, ami segít neked és a babádnak, hogy a szoptatás ne nyűg, hanem egy örömteli, gyengéd folyamat legyen.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat