18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Az érintés

Megosztás
Kicsi lélek

A baba anyaméhen belüli élete a lehető legbensőségesebb kapcsolata az anyjával. Oda tudott simulni a méh falához, ugyanakkor tudott szabadon is mozogni, kezével-lábával kapálózni. Ha inger érte (fény, hang) közeledhetett vagy távolodhatott az ingertől, kedve szerint. 


A baba anyaméhen belüli élete a lehető legbensőségesebb kapcsolata az anyjával.

Oda tudott simulni a méh falához, ugyanakkor tudott szabadon is mozogni, kezével-lábával kapálózni.

Ha inger érte (fény, hang) közeledhetett vagy távolodhatott az ingertől, kedve szerint.

A baba a várandósság alatt teljes egységben él az anyával, ám ez a világa születéskor megváltozik. Az optimális testi és lelki fejlődéséhez azonban az újszülöttnek szüksége van a méhen belüli élethez hasonló környezetre. Ölelgetni kell őt, ringatni és melegen tartani.

Talán furcsa, hogy ezt leírom, hiszen mi sem lehet természetesebb annál, mint, hogy az anya kézbe veszi, dédelgeti babáját.

Kutatások által kimutatott tény, hogy ha a szülést követően lehetővé teszik, hogy a baba és a mama bőre érintkezzen, ezzel elősegítik, hogy a mama baktériumállománya meg tudjon telepedni a babán, és a szopással együtt ez nagyban hozzájárul az allergiák kialakulásának csökkentésében. A szülés utáni bőr-bőr kontaktus az anyára is jótékonyan hat, meggyorsítja a tejelválasztást, meghosszabbodik a szoptatás ideje, ezek az anyák érzékenyebben reagálnak a baba jelzéseire, és többet is beszélnek babájukhoz, többet tartják karjaikban őket, és mint tudjuk, egy baba ölben tartása a szeretet kifejezésének egy formája.

A gyerek pedig megérzi, hogy az, aki megérinti, kézbe veszi, milyen érzéseket táplál iránta, mennyire érezheti biztonságban magát az ölében. Ha nem érzi jól magát, azt sírással a tudtára is adja. Nagyon fontos, hogy hogyan nyúlunk a babához, hogyan emeljük például ki a kiságyból. Ha a hóna alá nyúlva veszik ki, az a babának nem annyira jó, mivel lefogja a váll- és nyakizmokat. Azonban ha egy kicsit lejjebb, a mellkasát átfogva tesszük ezt, az szabad mozgást biztosít a vállaknak és a fejnek (természetesen akkor, amikor már önállóan meg tudja tartani a fejét!), ami egy kicsit az anyaméhen belüli érzést adja vissza neki.

Te is megfigyelheted, ha egy anya kézben tartja gyermekét (akár sír, akár nem), a baba sokkal nyugodtabb, ugyanakkor élénkebb is lesz, megfigyeli környezetét a biztonságos ölelésben, ezzel fejlődik vizuális képessége is.

Ha meg akarod nyugtatni babádat, ösztönösen elkezdesz mozogni, ezzel ringatva őt. Ez visszaviszi a babát a méhen belüli állapot megéléséhez, hallja a szívverésedet, érzi a lélegzeted ritmusát, ezért gyorsan megnyugszik. Nem is gondolnánk, de a ringatásnak emellett még szerepe van a baba légzésének és vérnyomásának szabályozásában, serkenti a bélmozgást, elősegítve ezáltal az emésztést (hasfájós babáknál akár megelőzésként, vagy tüneti kezelésként is működhet), segíti a baba hőháztartását (ha melege van, hűti, ha fázik, melegíti), növeli az egyensúlyozás képességét (ami a későbbiekben, a felüléshez, felálláshoz és a járáshoz szükséges).

A ringatás ezen kívül fenntartja a kapcsolódás élményét is. Az a baba, akit ringatnak, tudja, hogy nincs egyedül.

Biztosan már te is sokszor hallottál mindenféle elméletet, idősebb rokonoktól, ismerősöktől „jó” tanácsot arra, hogy nem kell mindig kivenni a síró csecsemőt az ágyból, és ringatni, kézben-ölben tartani, mert ezzel csak „elkényezteted”.

Ahogy a sírás cikkben írtam, a baba sírással kommunikál, ezért nagyon lényeges, hogy minél hamarabb válaszoljunk erre a sürgető hangra, kielégítsük szükségleteit. Egy kisbabának még nincs időérzéke, nem tudja késleltetni szükségleteit.

A megnyugtató érintés, az etetés, a tisztába tevés, a meleg mind-mind a baba szükséglete. Figyeld meg, mire van szüksége, engedd, hogy megtalálja, mi jó neki, mi nyugtatja meg. Ha maradéktalanul kielégítjük szükségleteit, fokozatosan önszabályozóvá válik. Bízz magadban és a babádban! Pontosan azok a babák fognak sokkal inkább önállósodni, akik ebben az életkorukban minden szükségletükre időben és megnyugtatóan választ kaptak. Ezek a korai tapasztalatok adják meg érzelmi életünk alapjait. Képtelenek vagyunk ebből tudatosan felidézni bármit is, de benne van felnőttkori várakozásainkban, viselkedésünkben.

Tehát azzal, hogy reagálsz babád kérésére, biztosítod őt arról, hogy nincs egyedül, a számára legfontosabb személy – az édesanyja – ott van, és vigyáz rá, nem csak egy boldog, és elégedett baba büszke anyukája lehetsz, de a későbbi, kiegyensúlyozott érzelmi életének is biztos alapot teremtesz.

És, hogy te se maradj pozitív élmény nélkül, azt gondolom, nincs annál felemelőbb érzés, mint a babádat a karodban tartva átélni azt a hatalmas erőt adó tudatot, hogy képes vagy neki mindent megadni, te magad tudod biztosítani a boldogságát, azt a képességét, hogy bízzon önmagában, az életben és másokban is.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat