18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A magzati lélek

Megosztás
Kicsi lélek

Nincs annál csodálatosabb, mint amikor egy kicsi élet növekszik bennünk. Mindannyian hallottunk olyan történetet, hogy valaki már a foganáskor megérezte, hogy megtörtént. Sokan valóban rendelkezhetnek olyan sokadik érzékkel, ami ezt lehetővé teheti. 


Nincs annál csodálatosabb, mint amikor egy kicsi élet növekszik bennünk. Mindannyian hallottunk olyan történetet, hogy valaki már a foganáskor megérezte, hogy megtörtént. Sokan valóban rendelkezhetnek olyan sokadik érzékkel, ami ezt lehetővé teheti. Én azt gondolom, hogy ha az ember csupán ismeri és figyeli a szervezete jelzéseit, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy már a korai várandósságot észrevegye. Az anya kapcsolata a magzattal egészen rendkívüli és különleges. Számos kutatás, vizsgálat bizonyítja, hogy már a pár hetes magzat is különböző képességekkel bír.

Ennek fényében az sem meglepő, hogy az anyával is képes kommunikálni. És itt most nem feltétlenül arra gondolok, mikor már érezhetően megmozdul, hanem már egészen korán. Az édesanya minden rezdülését, lelki állapotát átéli, megéli, és ennek megfelelően le is reagálja. Egy gyermek születése hatalmas változással jár, nem szokatlan, ha az anya – főleg nem tervezett várandósság esetén – negatív érzelmeket, vagy belső bizonytalanságot érez. Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódhatnak meg benne: „Biztosan felkészültem egy gyermekre?” „Vajon jó anya válik majd belőlem?”

A várandós anya lélektani reakciói hozzájárulnak a magzat érzékeléséhez önmagáról, a méhen belüli környezetéről, és ezek az észlelések, érzékelések egészen felnőtt koráig megmaradnak. A magzat tud önmagáról és az anyának az ő jelenlétére adott érzelmi válaszáról. Érzékeli mindkettőt és kapcsolatukat.

A magzat nemcsak az anya érzelmi állapotát érzékeli, hanem a környezetében lévő másik személytől (jellemzően az apától) érkező pozitív vagy negatív érzelmeket is. Testbeszéddel (mozgással) képes kommunikálni, és a rúgásaira adott szülői válaszmozdulatok akár egyfajta játékot is kialakíthatnak kölcsönös kopogtatásokkal. A magzat éberen képes figyelni az anyaméhben a kinti történésekre, érzékeli a hangokat, érintéseket. Jól példázza ezt, hogy a baba születése után képes felismerni a magzati korban gyakran hallott zenét, az anya és az apa hangját. Vissza nem térő alkalom a korai kötődés kialakítására a szülők és a születendő gyermek közötti párbeszéd. Nekem két nagyon meghatározó élményem van a babáimmal. Az első lányom a várandósság 37. hetében még keresztben feküdt. Az orvos szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy azok a babák, akik eddig nem fordultak be, már nem is fognak, mivel az utolsó hetekben annyit nőnek, hogy egyszerűen nincs már helyük annyit mozogni. Akkoriban még nem volt ekkora nyilvánossága ennek, és én nem tudtam arról, hogy lehetséges élőszóval megbeszélni dolgokat a babával a pocakon keresztül. Legalábbis tudatosan nem. Viszont nagyon sokat gondoltam arra, hogy milyen jó lenne, ha mégis meg tudna fordulni, mert biztosan úgy a jó neki is. A lányom pedig a 39. hét végén befordult. Szülés közben derült ki, hogy mindkét lábára rátekeredett a köldökzsinór, az orvos nem is tudta elképzelni, hogyan tudott egyáltalán mozogni így, nem hogy megfordulni. Nem volt kényelmes neki, de megcsinálta, mert én a tudattalanunk kommunikációs csatornáján ezt kértem tőle. Erre csak évekkel később jöttem rá.

Szintén fantasztikus példa arra, hogy a magzat mindent megért, második lányom születése. Mintegy két hónappal szülés előtt bizonyossá vált, hogy császármetszésre lesz szükség. Én nagyon szerettem volna, hogy ha már nem szülhetek természetes úton, legalább a szülés beinduljon, így a babám döntsön arról, hogy mikor szeretne világra jönni. Többször meséltem neki, hogy mi fog történni, és mondogattam, hogy ha úgy érzi, hamarabb szeretne megszületni, nyugodtan tegye meg, mi várjuk szeretettel. A tervezett időpont előtt (ami még bőven a szülés várható ideje előtti volt) három nappal indult be a szülés, így az orvosom által megadott „születésnap” szerencsére már a kinti világban érte.

A szülők nem csak génjeikkel járulnak hozzá a magzat méhen belüli fejlődéséhez, hanem viselkedésükkel is befolyásolják a folyamatot. Az anyai pozitív hatások növelhetik a gyermek túlélési esélyeit, a környezethez való alkalmazkodását. Az anya biokémiai tartalmak mellett mentális információkat is küld a magzata felé. A környezet észlelése során fellépő érzelmek (például félelem, harag, csalódottság, szeretet, remény, boldogság) élettani válaszokat váltanak ki a testünkben. A magzat pedig felfogja az érzelmek élettani következményeit és hatásait. A méhen belül átélt szülői harag és félelem abban a mértékben rontja a gyermek fejlődését és egészségét, ahogyan az érzelmi stresszek biokémiailag hatnak rá. Nagyon fontos tehát, hogy várandósan amennyire lehetséges, kerüljük a stresszes helyzeteket, mert a stresszel nem csak magunknak, hanem a babának is ártunk.

Az anya és születendő gyermeke két ember egymásra hangolódásának különleges esete. Az anyai elfogultság egy speciális lélektani állapot, melynek a születés előtti és utáni hetekben van jelentősége. Születés előtt a szülésre való felkészülést segíti. Az már bizonyított, hogy a szülést a magzat jelzése indítja be. Maga a szülés pedig az anya és a magzat egymásra hangolt tevékenységének következménye.

A születést követően pedig az anyát segíti ez a fokozott érzékenységi állapot, hogy minél jobban képes legyen azonosulni a gyermekével, megérezni annak szükségleteit. Az összehangolódás a szülés előtt és után van a tetőfokán, de már a várandósság egész ideje alatt jelen van. Ez az azonosulás az egyik olyan tényező, amely az anya jelenlétét biztosítja a magzat lélekfejlődése számára, hiszen az anya és magzata szoros biológiai és lélektani kapcsolatban van. Ennek a kapcsolatnak a harmonikus volta vagy esetleges zavara messzemenően kihat a magzat méhen belüli és méhen kívüli életére. Zavar esetén a kineziológia vagy a pszichológia hívható segítségül, hogy a gyermek méhen belüli optimális fejlődését segítsük, úgy, hogy az anyában fellépő, a várandóssággal kapcsolatos negatív érzelmeket kezeljük.

Ennek eredményeképpen az anya képessé válik arra, hogy felvegye magzatával a kapcsolatot, kommunikáljon vele, és egy szereteten, elfogadáson és szoros kötődésen alapuló anya-gyermek kapcsolat vegye kezdetét.

Egyszóval beszélgess, érintkezz a babáddal minél gyakrabban, meglátod, reagálni fog rá, és biztasd erre párodat is, így már a baba születése előtt megtapasztalhatjátok az összetartozás érzését.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat