18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A hozzátáplálás

Megosztás
Kicsi lélek

A hozzátáplálás szabályai igencsak megváltoztak nagyanyáink ideje óta. Az én nagymamáim még úgy nevelték gyerekeiket, hogy akár már négy hónaposan gyümölcsöt, tehéntejet, lisztes ételeket adtak nekik.


A hozzátáplálás szabályai igencsak megváltoztak nagyanyáink ideje óta. Az én nagymamáim még úgy nevelték gyerekeiket, hogy akár már négy hónaposan gyümölcsöt, tehéntejet, lisztes ételeket adtak nekik. Az, hogy kevesebb adalékanyagot használtak abban az időben, nem biztos, hogy egyben azt is jelenti, nem voltak allergiás gyerekek. Valószínűleg voltak, csak nem vizsgálták ki, hanem elkönyvelték gyenge egészségűnek azt, aki sokat betegeskedett.

Ma már minden szakember azt vallja, hogy a baba életének első hat hónapjában a legfontosabb táplálék az anyatej. Minden más étel, ha csak lehetséges, ezután kerüljön a kicsi elé. Az, hogy ez milyen sorrendben és formában történjen, évről-évre, a kutatások fényében egy kicsit mindig változik, de az alapelv azért jól nyomon követhető.

Lássuk, mik azok, amiket vonalvezetőnk lehet használni.

- Az első és legfontosabb a fokozatosság. Nagyon fontos, hogy (főleg az elején) egyszerre csak egyfajta új étel kerüljön bevezetésre.

- Ezt az egyet a kicsi 3-4 napon keresztül kapja.

- Lehetőleg a délelőtti órákban adj minden új ételt, hogy ha véletlenül allergiás reakció, hasfájás, hányás-hasmenés alakulna ki, azt ne az éjszaka közepén éljétek át.

- Ha nagyon idegenkedik, megoldás lehet az, ha az elején egy kis anyatejet is adsz az ételhez.

- Ha így sem fogadja el a baba az új ízt, akkor semmiképpen ne erőltesd, hagyj ki néhány hetet, és utána próbálkozz újra.

- Először az édesebb ízű gyümölcsöket, zöldségeket (alma, banán, sárgarépa, burgonya, sütőtök) próbáld bevezetni. Az almát először ne nyersen, hanem párolva vagy főzve add, mert úgy kevésbé savas.

- Ha már két-három féle ételt is szívesen eszik, elkezdheted bátrabban vegyíteni a különböző ízeket.

- Az elején olyan kis mennyiségekről beszélünk, hogy talán jobban meg tudod oldani üveges bébiétellel. Ma már nagyon jó minőségű kész bébiételek vannak, és sokszor nagyon jól jön, hogy csak előveszi az ember, melegíti, és már kész is. Vagy utazáskor nem kell hűtőtáskát is cipelni az útra. Természetesen nem lehetetlen az sem, hogy magad készítsd el az ételt, ha jobban szeretnél inkább te főzni. Én is igyekeztem főzni, de például a kisebbik lányom kezdetben csak bébiétel formájában fogadta el az almát.

- Ha te főzöl, a megmaradt leturmixolt ételt öntsd jégkocka tartóba, így mindig ki tudsz venni akkora adagot, amely egyszeri étkezésre elegendő a babának.

- Mindig türelmesen, vidáman ülj le enni a babával, hogy az étkezés ne feszültségforrás, hanem egy örömteli együttlét legyen.

- Figyeld gyermeked jelzéseit, ha valamit nem kíván, vagy éppen nem éhes, ne kényszerítsd arra, hogy megegye, mert ezzel egy olyan gátat alakíthatsz ki benne, ami később nagyon sok probléma forrása lehet mind a táplálkozása, mind pedig az életvezetése szempontjából.

- Legyen „tartalék” ennivaló megoldásod arra az esetre, ha nem lelkesedik azért, amit eléje tettél. Ne félj, nem lesz attól válogatós később, ha most azt tapasztalja, ehet mást is. Ő nem tudja még elmondani neked, hogy mi az, amit jóízűen megenne. Hasonló helyzetben te sem biztos, hogy kívánnád azt az ételt, amit nem te választottál magadnak. Amikor a nagyobbik lányom még kicsi volt, előfordult, hogy csak a harmadik-negyedik próbálkozásra sikerült eltalálnom az ízlését. Sem akkor, sem most nem válogat, remek az étvágya, és szívesen kipróbál újfajta ízeket is.

- Ne ijedj meg attól, ha a baba csak egyféle ételt fogad el akár több napig. Ilyen korban ők még tökéletesen tudják, milyen tápanyagra van szüksége a szervezetüknek, te csak kövesd a jelzéseit.

- Engedd, hogy megtapasztalja az ételt. Nem csak az ízét, hanem az illatát, formáját, érintését is. Vegyél egy nagy levegőt, és hagyd, hogy megfogdossa, beleturkáljon, mert neki ez is egy új élmény.

- Ha már ügyesednek az ujjai, tegyél eléje kis falatokat, hagyd, hogy próbálja ő maga felcsipegetni az ételt. Azt a földöntúli boldogságot, amely egy-egy sikeres próbálkozás után kiül az arcukra, egész életedben őrizni fogod. Ráadásul fejleszti a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt is. Azt gondolom, egy kis plusz takarítást bőven megér.

- Igyekezzetek minél többször együtt enni, hogy érezze, ő is része az egésznek, a családnak. Ha már lehet, adj abból neki, amit ti esztek, meglátod, nem lesz gondod az étvágyával.

Kívánok neked és babádnak sok-sok örömteli, vidám étkezést, remélem, a fentiek használatával tudsz majd segíteni gyermekednek, hogy mint az ő kis életében minden, az étkezés is egy felfedezésre váró, izgalmas kaland legyen.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat