18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Várandósan az élet

Megosztás
Kicsi lélek

Amikor rájössz, hogy már nem vagy egyedül, a testedben elindult egy új élet, az életmódodon változtatnod kell. A változás mértéke nagyban függ attól, hogy előtte hogyan éltél, de azért nem gondolom, hogy visszavonhatatlanul fel kell, hogy forduljon.


Amikor rájössz, hogy már nem vagy egyedül, a testedben elindult egy új élet, az életmódodon változtatnod kell. A változás mértéke nagyban függ attól, hogy előtte hogyan éltél, de azért nem gondolom, hogy visszavonhatatlanul fel kell, hogy forduljon. Természetesen, például ha valaki előtte dohányzott, azt abba kell hagyni, a legjobb, ha végleg leteszi a cigarettát, mert nem csak a várandósság alatt, hanem a szoptatás idején sem tesz jót a babának, és a későbbiekben sem egészséges dohányozni egy gyermek közelében. Nem mellesleg az anya életminősége is javul, ha leszokik róla. Az alkohol sem játszhat a szerepet a szoptatás végéig, és utána is csak mértékkel fogyaszd.

Amennyiben előtte rendszeresen sportoltál, nem kell, hogy teljesen abbahagyd, de azt azért vedd figyelembe, hogy a 12. hétig általában nem javasolják a sportolást. Utána is mértékkel, nem a várandósság, illetve a szülés után kell az álom alakodat megcélozni. Keress olyan mozgásformát, amely jól átmozgat, de nem erőlteti túl a szervezetedet. Mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát, illetve az edzőnek is jelezd, hogy babát vársz, így ő is tud időben szólni, ha valamilyen gyakorlatot esetleg ki kell hagynod. Ma már nagyon sokféle, kifejezetten várandós kismamáknak kifejlesztett mozgás lehetőség van. Ilyen például a kismama torna, kismama jóga, illetve van egy speciális, latinos mozgáselemeket tartalmazó fitness, amire később, a babával együtt is tudsz járni.

Én kifejezetten tudom ajánlani a jógát, ez akkor is nagyon jó lehetőség, ha előtte nem sportoltál rendszeresen, mert kíméli az ízületeket, csak olyan gyakorlatok vannak benne, amik jótékonyan hatnak a kismama szervezetére, ezáltal a babának is jót tesz. Serkenti a vérkeringést, lazítja az izmokat, ami egyfajta szülés-előkészítőként is funkcionál. Ráhangolódhatsz a babádra, megtapasztalhatod a korai kötődés izgalmas és semmivel össze nem hasonlítható érzését.

Fontos még odafigyelni a folyadékpótlásra, főleg, ha az elején sokat émelyegsz, hánysz. Ezek ellen nagyon sokféleképpen lehet védekezni, sokszor elég csak reggel, mielőtt felkelsz egy kis kekszet elropogtatni. Másnak segít a hideg, savanykás ital, tonik, gyömbér. Az is jó hatással van, ha többször eszel keveset. Akinek súlyosabb, annak számos homeopátiás készítmény bevetésére is szüksége lehet. Mielőtt bármilyen szert bevennél, mindig kérd ki szakember véleményét. Akiben azonban 36 óra alatt nem marad meg semmi, indokolt infúzión keresztül a folyadék visszapótlása (ezt mindig az orvos dönti el, de a kismama is kérheti, mert sokkal jobban lesz utána). Általában a 12. hétig rosszabb, ezután kialakul a méhlepény, és a Hcg hormon mennyisége csökken. Azonban aki érzékeny rá, akár a várandósság végéig küzdhet az émelygéssel, de talán nem olyan mértékben, mint az első trimeszter idején.

A táplálkozásodra is oda kell figyelned, nagyon fontos a megfelelő vas és folsav bevitele, mert ezek folyamatosan jelen kell, hogy legyenek a szervezetedben ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődni tudjon. Többféle magzatvédő vitamin van forgalomban, ki kell tapasztalni, hogy neked melyik a jobb. Természetesen nem csak a nyomelemekre van szükség, egyéb tápanyagokra is, ezt a változatos ételekkel tudod biztosítani magad és babád számára.

Fontos még a rendszeresség, ha jól belegondolok, talán ez az egyik fő csapásirány egy gyermek felnevelése során. Rendszeresen kell táplálkozni, mozogni, pihenni. Ugyanez érvényes a baba születése után is, neki is erre van szüksége. Nála is ki kell alakítani egy napirendet. Legyen ideje az evésnek, alvásnak, játéknak. Ez nem azt jelenti, hogy katonai szigorral, percre pontosan kell nap, mint nap ugyanazt csinálni, de egy időhatáron belül legyenek meg az egyes szakaszok, mivel ez adja meg a gyereknek a biztonság érzését. Érdemes már az elején ráállni erre, így később a baba is zökkenőmentesen bele tud ebbe a rendbe illeszkedni. Ha pörgősebb, rohanósabb életet éltél, akkor itt az ideje a lassításnak, mert egy babával nem lehet és nem is kell ugyanazt az életet élni, mint előtte.

Neki és neked is szükséged van átélni az együtt töltött időt. Ki kell használni minden egyes percet, mert mindannyian tudjuk, az idő rohan, és ezek egyszeri és megismételhetetlen pillanatok az életünkben. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat