18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mi kell a babának?

Megosztás
Kicsi lélek

A kislányok már gyermekkorukban készülnek az anyaságra. Édesanyjukat utánozva etetik, fürdetik, altatják játék babájukat. Ilyenkor még nincs súlya a dolognak, pusztán játék, de néhány év elteltével, mikor családot alapítanak, már valóságossá válik. 


A kislányok már gyermekkorukban készülnek az anyaságra. Édesanyjukat utánozva etetik, fürdetik, altatják játék babájukat. Ilyenkor még nincs súlya a dolognak, pusztán játék, de néhány év elteltével, mikor családot alapítanak, már valóságossá válik. Ha megnézem nagyobbik lányom babaápoló készletét, már ott lehet látni, hogy nem egy-két darabról van szó. Pedig ez csak egy játék.

Az igazi babák ápolásához még ennél is több dologra van szükségünk. Az ember (főleg első gyermekét várva) addig nem is igazán gondol bele, hogy mennyi mindent kell beszerezni, amíg a védőnő és/vagy a szülésfelkészítést végző nővér a kezébe nem adja a kötelezően beszerzendő dolgok végtelennek tűnő listáját. Akkor úgy tűnhet, hogy a kilenc hónap talán nem is lesz elegendő mindezek megvételére. Pedig mire megszületik, ezeknek a tárgyaknak, eszközöknek bizony, ott kell sorakozniuk a szobában, karnyújtásnyi közelségben. Persze, nem kell megijedni a feladattól, minden kismama (még aki – hozzám hasonlóan – egyébként nem szeret vásárolni) örömmel veti bele magát a babaosztályok kínálatába. És a második, vagy harmadik üzlet tájékán el is bizonytalanodhat, hiszen akkora kínálattal találja szemben magát, hogy csak forgatja a fejét. Melyiket válasszam? Mi lenne a legjobb a babának? Az ember természetesen a legjobbat szeretné a gyermekének, de a mai fogyasztói társadalomban minden cég a legjobbként kínálja saját termékét, és nem biztos, hogy elsőre egyértelmű, mi a különbség az egyes gyártók azonos termékei között.

Én azt gondolom, hogy mindenképpen alaposan meg kell nézni, mit vesz az ember, mert nincs annál bosszantóbb, mint belefutni egy olyan áruba, ami aztán rövid időn belül tönkremegy. Éppen ezért nem javaslom a fontosabb használati tárgyaknál az internetes vásárlást, legalábbis azelőtt, hogy élőben láttad volna, mert nem adja vissza az anyagfelhasználás és-megmunkálás minőségét.

A legkényelmesebb (legalábbis az elején), amikor a természet adta babaházban lakik magzatunk, de ez az időszak véget ér egyszer, így, miután előbújt, az anyaméh helyett nekünk kell gondoskodnunk a kicsi kényelméről, biztonságáról és táplálásáról.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa arra, hogy mi minden szükséges babánk fogadásához.

1. Ha van lehetőség rá, külön szoba a babának.

2. Kiságy. Az elején lehet, hogy az éjszakákra az együttalvást választod, de azért pár hónaposan jó, ha a baba megszokja, van saját helye, és a napközbeni alvások ott könnyebben kivitelezhetőek. A kiságyak között van olyan, ami kombinált, pelenkázóval összeépített, vagy olyan, ami nagyobb, ezeket jellemzi, hogy később heverővé alakíthatóak. Ha mégis külön alszotok, légzésfigyelőt mindenképpen szerezz be, lehetőleg olyat, ami a kiságy matraca alá helyezett érzékelővel működik, és ne olyat, amelyet a pelenka szélére kell csíptetni, mert az egyrészt nem kényelmes a babának, másrészt könnyen leeshet, harmadrészt pedig nem annyira megbízható. 

3. Pelenkázó. Ez lehet egy komód, rászerelhető pelenkázó feltéttel, ez praktikus, mert később visszaalakítható, és hasznos bútordarab marad ruháknak vagy játékoknak. Lehet kapni kiságyra tehető pelenkázó rátétet is, ez főleg akkor jön jól, ha nem áll túl sok hely a rendelkezésedre.

4. Babakád fürdetéshez. Itt is szinte végtelen a lehetőségek tárháza. Van állványos, kétoldalú, amit a baba fejlettségének megfelelően, körülbelül egy éves koráig használhatsz, az egyik oldalán fekvő helyzetben, a másikon ülve tud a babád fürdeni.

5. A gyermekorvos fel fog írni néhány receptet, ezek közt lesz popsikenőcs, fürdetőkrém, a köldökcsonk ápolásához alkohol, hintőpor, babaolaj a kicsi hajlatainak tisztogatásához. Ezekre rendszeresen szükséged lesz. Fontos, hogy még a szülés előtt legalább egyszer elmenj a választott gyerekorvoshoz, és mikor megszületik a kicsi, ki kell, hogy jöjjön 24 órán belül egy első vizsgálatra. Utána havonta te viszed majd a babát csecsemőgondozásra, ilyenkor megmérik a súlyát, a kötelező oltásokat is megkapja, figyelemmel kísérik fejlődését. A védőnővel is havonta találkozol, ő fog benneteket látogatni, de a várandósgondozást is ő végzi.

6. Babamérleg. Az elején elképzelhető, hogy szükséged lesz rá. Főleg akkor, ha nem vagy biztos abban, hogy babád eleget eszik, illetve nem tudod kivárni a havi mérést, vagy az orvos javasolja a heti gyarapodás mérését, érdemes beszerezni egy mérleget. Nem kell megvenni, nagyon sok helyen lehet kölcsönözni.

7. Mellszívó. Ha a baba kicsit ügyetlenebb az elején, vagy nem indul úgy a tejed, jó szolgálatot tehet a mellszívó. Ebből is nagyon sokféle van forgalomban, de ezt sem muszáj megvenni, a mérleghez hasonlóan ki is kölcsönözheted. Lehet, hogy egy kis tápszerrel is be kell segíteni, ezért ez is jó, ha van a háznál, mikor hazajöttök a kórházból, ne kelljen apának az éjszaka közepén az ügyeletes patika előtt toporognia. Mindenképpen hipoallergén, patikában (orvos által felírt) tápszert vegyetek, mert ezzel megelőzhető a korai tejfehérje-allergia kialakulása.

8. Babakocsi. Még a téli babákat is jó a levegőre vinni, természetesen egy úgynevezett szoktatási folyamat végén. Ez abból áll, hogy körülbelül négy hetes kora után felöltöztetve 10-15 perces növeléssel rá kell nyitni az ablakot, addig, míg két-három napig fél órát is levegőzött, utána lehet babakocsis sétára vinni, jól betakarva. A babakocsi variációira mintegy három cikk terjedelem sem volna elég. Van, aki a teljes kényelemre esküszik, azaz egyben megveszi a hordozó/autósülés/mózeskosaras kombinációs babakocsit, van, aki a baba életszakaszainak megfelelően vásárol. Mindegyik jó megoldás lehet, ennél is alaposan körül kell nézni az üzletekben. Érdemes szakértő segítségét is kérni, ők általában jól el tudják mondani, melyik változat mit tud.

9. Az autósüléssel is ugyanez a helyzet, sokféle igényt kielégítő típus van forgalomban, meg kell találni a számotokra legmegfelelőbbet.

10. Természetesen ruhácskák is szükségesek. Akinek van lehetősége, az nyugodtan fogadja el a rokonok, barátok által felajánlott „használt” rugikat, body-kat, mert egy újszülött nem tudja „összekoszolni” a ruháját, és néhány hét alatt egy-egy számot nő.

Ezen felül még számos apróbb-nagyobb dologra szükségetek lesz, pelenkákra, ágyneműre, hőmérőkre, stb., de azt gondolom, a fentiek birtokában már el lehet boldogulni az első pár hétben.

Aztán, ahogy egyre nő a baba, a szükségletei is változnak, lehet bővíteni a bevásárló listát, de a lényeget nem szabad elfelejteni: nem a minket körülvevő dolgok, hanem a szeretet tesz minket és másokat igazán boldoggá. Ennek jegyében kívánok örömteli vásárlást és babavárást.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat