18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Felkészülés a szülésre

Megosztás
Kicsi lélek

Életet adni egy babának a legcsodálatosabb dolog a világon. Ugyanakkor nem lehet elhallgatni, hogy elég sok változással jár mind érzelmileg, mind fizikailag, mind pedig értelmileg. 


Életet adni egy babának a legcsodálatosabb dolog a világon.

Ugyanakkor nem lehet elhallgatni, hogy elég sok változással jár mind érzelmileg, mind fizikailag, mind pedig értelmileg.

Például nincs olyan nő, aki az első gyermekét várva ne érezne félelmet is. Félünk az ismeretlentől és félünk a fájdalomtól.

Ez teljesen természetes dolog.

Azonban a természet jóvoltából a kilenc hónap arra is ad időt, hogy ezeket az élményeket fel tudjuk dolgozni, rá tudjunk készülni testileg és lelkileg az anyaságra. Ma már teljesen másképp éli meg egy nő a várandósság időszakát, és a szülést is. Sokkal tudatosabbak, felkészültebbek vagyunk minden tekintetben.

Azt gondolom, elmondható, hogy ha valaki anyává válik, az komoly személyiségváltozással vagy jellemformálódással járhat. Például ha előtte nem volt határozott, a gyereke érdekében meg kell tanulnia kiállni az igazáért. Ezt a pszichológia énvédelemnek nevezi, és nagyon nagy szükségünk van rá életünk során. Ez lehet, hogy eleinte nehezebben megy, de idővel mindenképpen belejön, és teljesen természetessé válik, hogy már önmagáért is képes határozottan fellépni.

Erre a pluszra szükség is van, mivel a lehetőségek közül ki kell tudni választani a számunkra legmegfelelőbb orvost, kórházat, lehetőség van kijelölni szülésznőt, vagy éppenséggel dúlát felkérni, hogy jelen legyen a nagy eseménykor. Érdemes már előre gondolkozni azon, hogy hol, milyen körülmények között szeretnél szülni, kit szeretnél magad mellett tudni. Sokan mennek a nőgyógyászuk után, azaz abban a kórházban szülnek, ahol az orvos dolgozik. Ez biztonságérzetet ad, hiszen így ismerős orvos kísérheti végig a várandósságot. Ha azonban valamiért mégsem a megszokott nőgyógyász lesz a szülést levezető, időben el kell kezdeni a kórház/szülészorvos/szülésznő keresést, mert egyrészt te is sokkal nyugodtabb leszel, másrészt jó, ha az orvos a várandósság minél korábbi szakaszában kapcsolódik be a történetbe.

Ma már a kórházakban több szülési mód áll a kismama rendelkezésére, mindig azt kell megtalálnod, ami neked az adott pillanatban a legkényelmesebb. Ne szégyelld végig próbálni az összes segédeszközt, ami a szülőszobában fellelhető. Minden kórházban van szülésfelkészítő tanfolyam, aminek keretében legalább egyszer meg lehet nézni a szülőszobát, így, amikor eljön az ideje, és be kell menned a kórházba, már nem lesz annyira nehéz, mert a terep ismerős lesz. Ez is segít csökkenteni a szülés körüli stresszt. Minél tudatosabb vagy, minél inkább próbálsz rálátni arra, hogy milyen folyamat részese vagy, annál könnyebb dolgod lesz neked és a babádnak is az egész időszak alatt. Ha szeretsz olvasgatni, remek könyvek vannak, amik szintén a segítségedre lehetnek. Természetesen az internet is a rendelkezésre áll, bár ott azért nehéz biztosra menni, hogy az információ honnan, kitől származik. Főleg a különböző blogok olvasgatása vihet gyakran tévútra.

A legbiztosabb mindig, ha a saját orvosod és a védőnő tanácsait kéred ki először, és utána neked kell feldolgoznod és eldöntened, hogy ez számodra elfogadható-e vagy nem. Azt kell szem előtt tartanod, hogy jogod van a saját véleményedhez, jogod van mindig a teljes igazságot és a lehetséges megoldásokat, illetve az összes lehetőséget megismerni, bármiről legyen is szó. Ez legyen a vezérelv, egyébként normális esetben ennek kellene a természetesnek lennie a társadalom minden területén, de az orvostudományban még mindig nagy a misztifikáció, az orvosokat sokan tartják olyan tekintélyeknek, akiknek nem lehet ellentmondani. De egy szülő nőnél nem lehet erélyesebb senki, ha arról van szó, hogy például szeretne vagy sem fájdalomcsillapítást.

Aztán meg kell sajnos említeni, mint komoly stressz forrást, azokat a „jóakarókat”, akik saját, és mások szüléssel kapcsolatos rémtörténeteivel ijesztgetik a kismamát. Bármennyire is nem figyelünk oda, a fülünk és az agyunk felfogja, és ezzel olyan kémiai reakciók indulnak el bennünk, amelyek már a babára is hatással lehetnek. Ha nem szeretnél részesülni ebben, határozottan meg kell mondanod, hogy kíméljenek meg az ilyen történetektől, információktól mind szülés előtt, mind pedig utána. Ez megint jó alkalmat ad arra, hogy gyakorold az énvédelmet.

Kívánom, hogy úgy tudd kezelni az eléd kerülő helyzeteket, valamint megtaláld azokat a megoldásokat, lehetőségeket, ahogy és amik neked és a babádnak a legjobb. 

 

 

 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat