18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Anya csak egy van

Megosztás
Kicsi lélek

Anya csak egy van, tartja a mondás. De nagyanya? Az jó esetben kettő, de elvált szülők esetén ez lehet három, vagy négy is, és ők mindannyian részt kérnek az unoka életéből. A baba érkezésével az addigi szerepek megváltoznak. 


Anya csak egy van, tartja a mondás.

De nagyanya?

Az jó esetben kettő, de elvált szülők esetén ez lehet három, vagy négy is, és ők mindannyian részt kérnek az unoka életéből.

A baba érkezésével az addigi szerepek megváltoznak.

Aki eddig anya vagy anyós volt, az egy csapásra nagymama is lesz, és a lány/meny pedig anyává válik. Azért említem csak a család női tagjait, mert alapvetően ők játszanak szerepet a gyereknevelésben, az első időkben mindenképpen. Néha nagyon nehéz ez az átállás.

Főleg az első gyereknél, illetve unokánál lehet szükség a határok kijelölésére, illetve akkor, ha egy (esetleg kettő…) irányító anya és/vagy anyós van a családban. Az újdonsült szülőknek ezekkel is szükséges foglalkozniuk, mégpedig úgy, hogy közös nevezőre jutva, egymás mellett állva tudják képviselni az álláspontjukat. Ha előre nem is látják, de a baba megszületése után mindenképpen terítékre kerülnek a következő témák: ki, mikor és milyen sűrűn jöjjön látogatóba, kinek a segítségét, tanácsait szeretnék el- és megfogadni, egyáltalán, engednek-e beleszólást a nevelésbe, vagy szeretnék teljesen maguk kitapasztalni, milyen is a szülővé válás. Többféle érdek és vélemény kerülhet összeütközésbe. A nagymamajelöltek alig várják, hogy „tét nélkül” kényeztethessék az unokát, az anyukák azonban szeretnének mindent már elsőre jól csinálni, nem „elrontani” a babát és körülötte a dolgokat.

Nagyon sok feszültségforrás származhat ezekből a tisztázatlan helyzetekből, és azt gondolom, hogy a kisbaba körüli napi teendők éppen elég energiát igényelnek ahhoz, hogy ne maradjon felesleges erőforrás arra, hogy esetleg meg kelljen még harcolni a nagyszülőkkel is bizonyos „előjogokért”.

Előbb-utóbb úgyis bekerülnek a nagyszülők a gyermek életébe, hiszen az anyának is vissza kell mennie dolgozni, legkésőbb a harmadik életév betöltésekor, és sajnos elkerülhetetlen az egy hét ovi – két hét betegség játék, hiszen az óvodai közösségben terjengő mikroorganizmusokhoz idő, míg a kicsi szervezete hozzászokik. A legtöbb munkáltató nem tolerálja túlzottan, ha a frissen munkába állt anya többet van táppénzen, mint a munkahelyén, így ahol csak lehetséges, a nagymamák lépnek elő fő betegápolókként. Ezért is jó, ha már a legelején ki tudunk alakítani egy rendszert, ha mindenki megtalálja a maga helyét az új struktúrában, így az anya sem fog idegeskedni, hogy jaj, mit „művel” otthon a gyerekkel a nagymama, hiszen épp elég rossz érzést ad egy anyának az, ha nem lehet a beteg gyereke mellett. Nem mellesleg, a gyerekek tökéletesen tudják, hogy kinél meddig mehetnek el, hol lehet egy kicsit tovább nyújtani a kötelet, hol pedig nem, és képesek pillanatok alatt átállni egyik üzemmódról a másikra.

Nagyon fontos alapelv, hogy bármilyen helyzet kialakításáról legyen is szó, tartsuk tiszteletben a másik határait, illetve ugyanezt a tiszteletet követeljük meg a másik féltől is felénk, így nem lesznek kérdőjelek, hamar megoldást fogunk találni a legtöbb problémára.

Minden kanyart és buktatót úgysem tudunk előre kivédeni, de ez rendjén is van, hiszen akkor csak „unatkoznánk”, nem lenne szükségünk a folyamatos megújulás képességére, a problémamegoldó énünk meg csak szundikálna életünk végéig.

Fogadjuk el, hogy ha a nagyszülőknél van, ott mindig egy kicsit más lesz a rendszer, de a gyermeknek (nem csak a személyiségfejlődéshez, hanem az érzelmi fejlődéséhez is ) nagy szüksége van a nagyszüleire is. Mi azonban legyünk következetesek az általunk képviselt elveinkhez, a magatartásunkkal mutassunk példát neki, így a gyermekünk is azt fogja megtanulni és alkalmazni, az lesz számára is a természetes, amit mi közvetítünk feléje.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat