18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A hordozás

Megosztás
Kicsi lélek

A baba hordozása a lehető legősibb és legtermészetesebb kapcsolat anya és gyermeke között. Az érzés, hogy ölbe vesszük, ringatjuk a gyermekünket, nem fogható semmihez. 


A baba hordozása a lehető legősibb és legtermészetesebb kapcsolat anya és gyermeke között.

Az érzés, hogy ölbe vesszük, ringatjuk a gyermekünket, nem fogható semmihez.

Ez elengedhetetlen a korai és biztonságos kötődés kialakításához, bár azt gondolom, nem is kell hozzá semmiféle tudományos háttér ismerete, hiszen egyformán örömet okoz mind a babának, mind pedig az anyának. A baba hamar megnyugszik, és így az anya sem marad feszült a kicsi sírása miatt. Emellett, ahogy már korábban, az érintés című cikkben írtam, rengeteg pozitív élettani hatása van a babára nézve.

Ezt a nyugtató ölelést akkor sem kell nélkülöznie a babánknak, ha éppen nincs szabad kezünk. Erre ad megoldást a mára már széles körben elterjedt hordozó. A hordozóban a baba ugyanúgy hallja a szívdobogást, érzi a testmeleget, és ringatózhat, mint az anyaméhben, így tökéletes komfortban érezheti magát. Mi pedig akár vásárolhatunk, vagy tevékenykedhetünk szabadon.

Sokszor, ha el kell menni valahová, sokkal egyszerűbb és gyorsabb magunkra kötni a babát, mint a terjedelmes és nehéz babakocsival elindulni. Tömegközlekedésnél szerintem egyenesen áldás, ha rendelkezünk eggyel. Ma már rengeteg típusú és egyre divatosabb kivitelezésű hordozóeszköz kapható, biztosan találunk olyat, ami megfelel mind a baba, mind pedig a mi igényeinknek. Ha nincs a hordozásban tapasztalatunk, vannak olyan helyek és csoportok, ahol ki tudjuk próbálni a különböző hordozókat, illetve szakszerű segítséget kérhetünk, valamint válaszokat kapunk ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. Érdemes többfélét kipróbálni, hogy rátaláljunk az ideális darabra. Van, aki nem akar bíbelődni a megkötőssel, annak megoldást jelenthet a csatos, vagy a kettő közti átmenet.

Az viszont nagyon fontos, hogy bármilyen pozícióban is hordozunk, a baba mindig a pocakjával befelé simuljon hozzánk. Nem kell félni attól, hogy megtapasztaljuk. A kicsik nagyon szeretik, hamar hozzászoknak, a technikáját is gyorsan el lehet sajátítani, és az is fontos, hogy az apukák is tudják használni. Ez hatalmas élményt jelent nekik, egyrészt sikerélményt ad, mivel ők is el tudják altatni a babát, másrészt az apa-gyerek kapcsolatot is erősíti.

További előnyei, hogy a baba nagyon szeret olyan magasságban lenni, mint mi, sokkal élénkebben tud figyelni, jobban tud nézelődni. A hordozás közben a gyerekek ritmusérzéke is fejlődik. Ráadásul olyan családi vagy baráti programokon (például kirándulás) is részt vehet a baba (és az anya), ahol a babakocsi nem jöhet szóba. Így az anya is kicsit szabadabbnak érezheti magát, nincs kötve annyira. Remek együttlétre ad alkalmat a babával a hordozós fitnesz is, ami ráadásul jó testmozgás és találkozási lehetőség más anyukákkal és babákkal.

Szóval mindenkinek melegen ajánlom, hogy megtapasztalja a hordozás élményét, mint még egy rétegét a babával történő időtöltésnek.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat