18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hurrá Vakáció! De mit kezdjünk kamaszgyerekünkkel?

Megosztás
Kicsi lélek

Van, amikor nincs ezzel a témával gondunk, mert a gyerek nyitott, tele barátokkal, és nagyon jól tudja mit is kezdjen a hirtelen rázuhant szabadsággal. Mi van akkor, ha nem ilyen a gyermekünk? Amennyiben a visszahúzódó, nem vonzza a buli, a „bandázás” és nem is igazán van olyan baráti köre, akikkel az iskolán kívül találkozik. Vagy ha van, akkor azt megéli a saját kis kuckójában, a számítógépén keresztül.


Van, amikor nincs ezzel a témával gondunk, mert a gyerek nyitott, tele barátokkal, és nagyon jól tudja mit is kezdjen a hirtelen rázuhant szabadsággal.

Mi van akkor, ha nem ilyen a gyermekünk?

Amennyiben a visszahúzódó, nem vonzza a buli, a „bandázás” és nem is igazán van olyan baráti köre, akikkel az iskolán kívül találkozik. Vagy ha van, akkor azt megéli a saját kis kuckójában, a számítógépén keresztül.

Akinek ilyen korú gyermeke van, az tudja, hogy nagyon nehéz őket kirobbantani a „barlangjukból”, mert Ők ott jól érzik magukat, és ötletük sincs hova menjenek, és mit csináljanak.

A táborok világa már nem vonzó számukra, mert annál már komolyabbak, felnőttesebbek, és a fejük az élet nagy dolgainak megfejtésével kapcsolatos gondolatokkal van tele.

Magam is meglepődök időnként, mert egyre több ilyen gyermekkel találkozom, akik koruknál bölcsebbek, ezért nehezen találnak korosztályukban társakra.

Azonban nehezen találják meg hasonlóan gondolkodó társaikat is, mert Ők szintén visszahúzódva saját kis szobájukban töltik a napjaikat.

Görcsös programtervezés

Mi szülők persze ilyenkor görcsösen próbálunk programot szervezni nekik, amivel nem feltétlenül aratunk osztatlan sikert náluk. Lehet, hogy beadják a derekukat és nagy kegyesen eljönnek a családi programokra, de abban nem lesz köszönet.

Ugye láttatok már olyan tizenéves gyereket, aki látványosan unja a közös programot, és érezteti veletek, hogy kényszer hatására cselekedett.

A szülői reakció erre a viselkedésre aztán többféle lehet. A nyugodtabb típusnak legfeljebb a szíve szakad meg, amiért a gyermek szenved, a temperamentumosabbak, viszont egy idő után időzített bombának érezhetik magukat, ami bármikor felrobbanhat, szétzúzva a jónak ígérkező délutánt.

Megoldás

Sokat gondolkodtam, mit lehet ilyenkor tenni. Egyik megoldás, hogy feladjuk és hagyjuk, töltse az idejét saját magával, majd csak vége lesz a nyárnak.

Vagy nyomozómunkába kezdünk mi az, ami kicsalogatja elvonulásából. Valószínű nem a mi társaságunk lesz az, tehát érdemes külső segítséget találni.

Mivel nekem mindegyik gyermekem lány, én lányos szülő fejjel tudok inkább gondolkodni, de azért vannak olyan programok, amik fiúk számára is vonzóak lehetnek. Először is én kerülném a napközis táborokat, mert meghagynám számukra az egyedüli elmélkedés, olvasás élményét is.

A lányok ebben a korban kihívásokkal küzdenek a saját stílusuk megtalálásában. Nálunk a vásárlás az idegek próbája részemről, így én el is határoztam, hogy a barátnőmet kérem meg, hogy vállalja fel ezt a „kellemes” feladatot.

Az egyik ötletünk pont a ruhatalálás problémája alapján született meg.

Van egy stylist ismerősünk, így elhatároztuk, hogy összeszedjük a kamasz lányokat és elvisszük hozzá, hogy segítsünk nekik az öltözködésük reformjában. Aztán arra is gondoltunk, hogy ezt összeköthetjük akár egy kis varrástanulással is, ahol ötleteket kaphatnak arra, hogy meglévő ruháikat hogyan frissíthetik fel, hogyan tehetik nőiesebbé.

Ezt bárki megszervezheti saját környezetében is, de szívesen segítünk, ha szükségetek van rá. A programjainkat majd meghirdetjük a facebookon és a weboldalunkon is, nézzétek majd ezeket!.

 

Aztán a másik vonzó téma lányok számára, bármennyire komoly gondolkodók is, a sminkelés kérdése. Így jött a második programötlet, a sminktanácsadás kozmetikus ismerősnél. Én sosem felejtem el, amikor legidősebb lányom próbált maga által elsőre megkreált sminkjével észrevétlenül elosonni otthonról az iskolába.  

A látvány olyan szörnyű volt, még az én igen elfogadó és demokratikus énemnek is, hogy a fürdőszoba felé kellett az osonás irányát megváltoztatnia villámgyorsan.

 

Ami viszont lányokat/fiúkat egyaránt vonzhat az a közös kirándulás, ami jó alkalmat adhat ahhoz, hogy a gondolataikat megosszák a közös piknik alkalmával. Persze ez akkor tud megtörténni, ha nincs szülői felügyelet. Bár elkíséri őket 1-2 felnőtt, de ott már hagyni kell Őket, hogy magukban legyenek, zenélgessenek, beszélgessenek és az okos felnőtteknek vissza kell vonulni. A cél, hogy egymásra találjanak személyesen is, és ne csak a virtuális világban. Én szeretem a virtuális világot, de látom a veszélyeit is, ami főleg ebben a korban fenyegeti őket. Pont ezért keresem a megoldást ennek a korosztálynak is, mert azt látom, hogy egyre nagyobb a szükség rá.

 

Aztán még számtalan lehetőség van, ami egy napos program és vonzó lehet számukra. Ilyen pl. egy vitorlázás, egy strandolás, stb.

Úgy gondolom, nekünk csak kis kezdő lökést kellene adnunk számukra, abban segíteni Őket, hogy egymásra találjanak, és megtalálják a számukra jó programokat.

Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadó

06/30-451-5002

Belső béke

Facebook Belső béke egyesület


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat