18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mitől lehet varázslatos egy Varázstábor? - Személyiségfejlesztő tábor gyerekeknek

Megosztás
Kicsi lélek

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Varázstábor Kemencén. Hogy mikor? Nem is olyan régen, augusztus elején.  Ebben a táborban minden csudajó volt, ez onnan is kiderült, hogy egyik gyerek sem akart hazamenni. Nem volt sírás a szülők után, önfeledt 5 napot tölthettek el együtt a velünk lévő gyerekek.


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Varázstábor Kemencén. Hogy mikor? Nem is olyan régen, augusztus elején. 

Ebben a táborban minden csudajó volt, ez onnan is kiderült, hogy egyik gyerek sem akart hazamenni.

Nem volt sírás a szülők után, önfeledt 5 napot tölthettek el együtt a velünk lévő gyerekek.

A varázslat csupán csak abban állt, hogy fontosnak és szabadnak érezhették magukat. A közel 20 hektáros területen, szabadon mozoghattak, és a szabályok betartása mellett, simogathattak állatokat, etethették őket, ugrálhattak, mezítláb futkoshattak a fűben, használhatták a játékokat. Együtt és benne élhettek a természetben, úgy hogy nem kellett Őket állandóan ellenőrizni és fegyelmezni. Mivel bizalmat szavaztunk nekik, és önállóságot kaptak, ezért a szabályokat saját maguktól elfogadták és betartották. Toleránsak és elfogadók voltunk velük, cserébe toleranciát és kötelességtudatot kaptunk.

Itt is voltak kötelező programok, de választhatták volna azt is, hogy mást tesznek, mégis részt vettek a közös programokban, együtt alkottak, és kiélhették a bennük rejlő kreativitást minden téren. Fejlesztettük őket, úgy hogy közben észre sem vették azt.

Azért bevallom, volt ebben az egészben egy kis turpisság. Valamennyi velünk lévő gyermek személyiségét megismertük előre az asztrológia segítségével. Tudtuk, hogy ösztönösen ki hogyan reagál, kinek milyen típusú szeretetre van szüksége, és hogyan motiválható. Azt is tudtuk, hogy mindannyian kissé görcsösek, ezért eleve olyan programokkal készültünk, amikben sikereket élhettek meg, ami segítette őket abban, hogy lazuljanak és letegyék a teljesítménykényszerüket.

Azzal kezdtük, hogy mindenki elkészítette a saját varázs befőttes üvegét, amibe minden nap beletette azokat a jó dolgokat, amit aznap átélt. Így mint egy kis mesehős vihette haza mindenki a saját kis tarisznyáját, a benne lévő hamuban sült pogácsákkal.

Aztán volt nálunk például varázsszeméttelep és varázsbolt is. Hogy mi is volt ez? A varázsszeméttelep az esti tábortűznél nyitott ki, ahol egy papírra felírhatták mindazokat a tulajdonságokat, amitől meg akartak szabadulni, amik korlátozták őket. Nagyon élvezték azt, ahogy az összegyűrt papírgalacsinokat bedobálhatták a tűzbe. Aztán másnap nyitott ki a varázsbolt, ahol varázstollakkal felírtuk az általuk összegyűjtött kövekre mindazokat a tulajdonságokat, amikre úgy érezték, hogy szükségük van. Mivel aznap éjszaka volt a bátorságtúra, többen a bátorságot választották, volt aki többször is visszatért újabb és újabb kövekkel J. És a varázslat hatott, mindenki bátor volt és félelem nélkül teljesítette a feladatot, önként.

Mivel mi felnőttek elfogadóak voltunk, ők is maguktól azzá váltak minden kényszer nélkül, így nem volt kiközösítés, klikkesedés. Persze voltak akik közelebb kerültek egymáshoz, de nem zártak ki senkit a közös játékaikból. Természetesen egy-két konfliktushelyzet itt is adódott, amik inkább villódzásoknak nevezhetők, de nem nagyon kellett közbeavatkoznunk, maguktól elsimultak.

Érdekes volt számunkra is megfigyelni, hogy mennyire érdeklődőek, és együtt működőek a gyerekek, ha hagyjuk az adott feladatokat a saját kis elképzelésük alapján megvalósítani. Csodálatos alkotások kerültek ki a kezeik közül.

A feladatokat mindig csak elmondtuk, eszközöket adtunk számukra, de a megvalósításban abszolút önállóak lehettek.

A csapatok csapatzászlót, indulót készítettek maguknak a tábor kezdetén. A közös munka során nem volt vita, kritizálás, tényleges volt az együtt működés. Ugyanez volt igaz a „problémásnak” minősített gyerekekre is, akik szintén részt vettek ezekben a feladatokban.

Nem akartunk rájuk erőltetni semmit, így az egyéniségük szabadon dolgozhatott. A varázslat a türelem, odafigyelés, elfogadás és a szeretet volt, és ők is ezt tükrözték vissza.

Reméljük ez a varázslat erőt ad nekik a továbbiakban is és igazi önbizalommal teli egyéniséggé válnak majd. Jövő nyáron ismét kinyit a Varázstábor, akkor már több csoport is átélheti velünk ezt a varázslatot!

Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadó

Belső Béke Egyesület elnök

www.belsobekeegyesulet.com

https://www.facebook.com/belsobekeegyesulet


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat