18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Egyszer volt, hol nem volt ... - A digitális világ gyermekeink életében

Megosztás
Kicsi lélek

 Mi is az a digitális kompetencia? Hogyan, mikor találkozik először a gyerek a digitális világgal? A jó szülő, pedagógus támogat vagy eltilt?   E kérdéskörrel foglalkozik  az Egyszervolt.hu, mint az egyik leglátogatottabb magyar gyermekoldal. Négy éve megalkották az Okos Doboz digitális készség-képességfejelsztő taneszközt, melynek célja a kisiskolások tudatos készség-képesség fejlesztése és attitüdformálása.


 Mi is az a digitális kompetencia?

Hogyan, mikor találkozik először a gyerek a digitális világgal?

A jó szülő, pedagógus támogat vagy eltilt?  

E kérdéskörrel foglalkozik  az Egyszervolt.hu, mint az egyik leglátogatottabb magyar gyermekoldal. Négy éve megalkották az Okos Doboz digitális készség-képességfejelsztő taneszközt, melynek célja a kisiskolások tudatos készség-képesség fejlesztése és attitüdformálása.

Mit jelent a digitális kompetencia?

Az információs társadalom technológiáinak magabiztos és kritikus használatára való képessség a munkában, a szabadidőben és a kommunikációban.

A legfontosabb számítógépes ismeretek megszerzése a mai világunkban fontos, ezek a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, információ tárolás és kezelés. Multimédiás eszközök használata. Internet és elektronikus kommunikáció.

És nem utolsó sorban fontos a tudatos attitüdformálás; hajlandóság az informatikai eszközök használatára. Pozitív viszonyulás az internet használathoz, fogékonyság a biztonságos és felelős használat iránt.

Tiltani vagy tanítani?

Sokan kapják fel a fejüket és rosszallóan fejezik ki véleményüket a gyermekek számítógép használatáról.

„A kisgyerek fusson, gyurmázzon, rajzoljon, fessen, énekeljen!“

A digitális világunkban az un. „digitális bennszülöttek“, akik történetesen a mi kisiskolás korú gyermekeink, már egész más ingerekkel találkoznak. Más tevékenységekre szocializálódnak. S valljuk be, ezeket a tevékenységeket az előttük járó generáció, vagyis mi, a felnőtt korosztály kínálja számukra és tiltja is egyben azok használatát.

Az Egyszervolt.hu határozott álláspontja az, hogy ha nem tiltjuk, hanem megtanítjuk a gyermekeknek az internet biztonságos használatát, és biztosítunk számukra megfelelelő fejlesztő tartalmakat, akkor megnyugodhatunk. 

Nem valami helyett, hanem valami mellett érdemes a digitális taneszközöket, fejlesztő játékokat- okos játékokat -  használni.

170 témakör – 251 feladatsor

Az Okos Doboz a www.okosdoboz.hu oldalon érhető el, amelyet az elmúlt időszakban 17 bázisiskolában 1200 gyermek „élesben“, tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon is tesztelt. A digitális feladatgyűjtemény a 2013-ban  elnyerte az eFestival  „Kiváló tudástámogató alkalmazás” különdíját a tudatos pedagógiai-technológiai fejlesztésért.

A fejlesztés során a Nemzeti alaptanterv hat kiemelt tantárgyának (magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, vizuális kultúra, ének-zene) összes témaköréhez, mintegy 170 kerettantervi témakör mindegyikéhez készültek feladatsorok.

Az otthoni és iskolai környezetben ilyen és ehhez hasonló taneszközök, fejlesztő játékok használata jelentősen támogatja a gyermekek digitális kompetencia fejlesztését. Kiváló  iskolakezdésnél, mikor az első osztályos feladatokat gyakoroltatjuk a kicsikkel, akik okos játékok keretén belül ismerkednek meg az olvasással, számolással. 

Az első élmény igen meghatározó. Az pedig a  felnőtt korosztály felelőssége, hogy milyen digitális éményeket kínálnak a fiatal korosztály számára.

Érdeklődni a www.okosdoboz.hu oldalon, illetve az [email protected] e-mail címen lehet.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat