18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hogyan erősítsük kamasz gyermekünk önbecsülését?

Megosztás
Kicsi lélek

Az önbecsülés személyiségünk legfontosabb része, ez adja meg azt, hogyan látjuk magunkat, és megmutatja mennyire tetszik ez a kép. Ahhoz, hogy lelkileg egyensúlyban legyünk, önbecsülésünknek jól kell működnie. Az önbecsülés három összetevőből áll. Legfontosabb része önmagunk szeretete, ez a belső erőforrásunkat adja. Második a pozitív önképünk, és végül az önbizalmunk, ami megmutatja mennyire bízunk magunkban.


Az önbecsülés személyiségünk legfontosabb része, ez adja meg azt, hogyan látjuk magunkat, és megmutatja mennyire tetszik ez a kép.

Ahhoz, hogy lelkileg egyensúlyban legyünk, önbecsülésünknek jól kell működnie.

Az önbecsülés három összetevőből áll. Legfontosabb része önmagunk szeretete, ez a belső erőforrásunkat adja. Második a pozitív önképünk, és végül az önbizalmunk, ami megmutatja mennyire bízunk magunkban.

Ez a három aspektus szorosan összefügg egymással, hiszen az önszeretet biztosítja, hogy meghalljuk saját szükségleteinket, vágyainkat, ez megkönnyíti a pozitív önkép kialakítását, ami aztán jótékony hatással lesz önbizalmunkra.

Önbecsülésünk legfontosabb tápláléka, ha azt érezzük önmagunkért szeretnek, és ha tehetségesnek érezzük magunkat valamiben.

Nekünk felnőtteknek sem biztos, hogy rendben működik az önbecsülésünk, de ha működik is, akkor is szükség van arra, hogy folyamatos táplálékhoz jusson, ami fent tartja erejét, stabilitását. Kamasz gyermekeink viszont ennél nehezebb helyzetben vannak. Nem ismerik magukat, össze vannak zavarodva, és erősen függnek a környezetük visszaigazolásától, az odafigyeléstől. Ugyanakkor nehezen lehet nekik tanácsot adni, ragaszkodnak kialakult elképzeléseikhez, és meg akarják tapasztalni, hogyan működik az a gyakorlatban. Még akkor is, ha ebből aztán jó kis negatív tapasztalat lesz. De így fejlődik személyiségük, és az átélt kudarcok jó esetben hasznukra lehetnek, ha okulnak belőle.

Egy kicsit olyan ez a korszak, mint egy második dackorszak, a különbség csak az, hogy ekkor már mi szülők, és a környezetükben lévő felnőttek, nem annyira toleránsak velük, mint tették azt a pár éves gyermeknél. Pedig megértésre, dicsérő visszajelzésekre, és ösztönzésre lenne szükségük. Még akkor is, ha hibáznak, vagy nem végzik el tökéletesen a feladatot. A kritikával pont azt érhetjük el, hogy elvesztik motivációjukat, és az érzékenyebbek, lelkileg összetörnek. Tudom most sokan felhördülnek, hogy miért dicsérjem, amikor nem ad rá okot, vagy állandóan rossz jegyet hoz haza. Valóban, ezért nem dicsérünk, de ha nem biztatjuk, akkor nem is próbál meg javítani. Személyiségtől függően vagy feladja, és nem érdekli majd a tanulás, vagy rágörcsöl, szinte belebetegszik, hogy teljesítsen. Az eredmény mindkét esetben elmarad, és ez tovább rombolhatja önbecsülésüket.

Mi is a megoldás?

Mivel tudunk segíteni nekik?
1.

Sok kamasznál tapasztalhatjuk, hogy nem szereti magát, állandóan negatív kritikával illeti akár külső megjelenését, akár belső értékeit. Ezzel aztán biztosítják maguk számára a sikertelenséget, és az alacsony önbecsülést.

Sajnos mi is erősíthetjük őket saját értéktelenségükben, ha mindig negatív visszajelzést kapnak tőlünk. A leghatékonyabb segítség számukra a példamutatás. Ha azt látják tőlünk, hogy szeretjük magunkat, értékeljük mind külsőnket, mind belsőnket, akkor ez lesz számukra a minta. Emellett minél több dicséretet, elismerést kapnak tőlünk, annál könnyebben fogják elfogadni saját tökéletességüket.

Gyakorlati tipp: Írassátok velük minden nap össze, hogy milyen jó dolgok történtek aznap. Az egészen apró dolgok is értékesek, nem kell valami hatalmas nagy jónak történnie. Ez segít abban, hogy áthelyezzék a fókuszt, és észrevegyék a jó dolgokat az életükben.

2.

Ugyanígy nem hat rájuk építőleg a hasonlítgatás. Ezt megteszik ők maguk is, de sajnos mi szülők is gyakran eshetünk abba a hibába, hogy más hasonló korúhoz hasonlítgatjuk őket. Ahogy a tanárok is elkövetik ezt a hibát. Pedig nincs két egyforma gyerek, csupán abban áll a hasonlóság, hogy egyidősek és ugyanazzal a belső bizonytalansággal küzdenek. Ez az egész olyan, mintha egy almát akarnánk körtével összehasonlítani. Finom mindkettő és gyümölcs is, de mégis más adottság miatt szeretjük, vagy nem szeretjük.

Gyakorlati tipp: Ha azt vesszük észre, hogy máshoz hasonlítják magukat, akkor próbáljuk arra biztatni őket, hogy tegyék meg ezt az összehasonlítást saját magukkal kapcsolatban. Milyenek voltak pár éve? Miben fejlődtek? És mi is ezzel a szemléletmóddal nézzünk rájuk. Vegyük észre a változásokat korábbi önmagukhoz képest, értékeljük a legapróbb sikereket is, és adottságaik szerint értékeljük teljesítményüket.

3.

Segítsük őket abban, hogy pozitív önképet alakítsanak ki. Ennek alapja az önismeret, ha tisztán látják a bennünk lévő adottságokat, és elfogadják azt. Nem kell pl. harcos módon önérvényesítenünk, ha mi békességre törekvőek vagyunk. Tegyük azt a saját módszerünkkel, finomabb módon, a lényeg az, hogy megtegyük!

Gyakorlati tipp: Önismeretben szakemberek is gyermekünk segítségére lehetnek (pl. pszichológus, asztrológus), de ennek hiányában is tehetnek lépéseket önmaguk megismerésében. Beszélgessetek velük minél többet, hagyjátok, hogy ők fogalmazzák meg a bennük dolgozó érzéseket, kétségeket, problémákat. Ne adjatok számukra kész megoldást, hiszen az a tiétek, és nem biztos, hogy az ő személyiségének ez megfelelő. Inkább kérdezzétek meg, ő milyen módon oldaná meg a problémát, és biztassátok, tegye meg a lépéseket is. Amint kipróbálja, megtapasztalja ennek sikerét, elmúlik az a félelem, ami alaptalanul dolgozott benne.

4.

Nem mindegy hogyan kezdődik a napunk, mit várunk tőle. Mi magunk alakítjuk a sorsunkat, így hatással tudunk lenni a mindennapjainkra is. Amikor úgy ébredünk, hogy már előre szenvedünk attól, ami aznap ránk vár, akkor az egész nap nyűgös és szenvedős lesz. Változtassunk ezen, és segítsünk gyermekünknek is abban, hogy változtatni tudjon ő is.

Gyakorlati tipp: Kezdjük úgy a reggelt, hogy jó reggelt kívánunk magunknak, és elképzeljük, hogy ma csupa csodálatos és boldog dolog történik velünk. Adjunk pár percet ennek az érzésnek és csak utána keljünk fel. Higgyétek el, működik!

Már ezzel a pár változtatással minőségi változást érhettek el, és hatékony segítői lehettek gyermeketeknek ebben a nehéz időszakban. Nem beszélve arról, hogy felnőttkorukra is meghatározó lehet az, ha megtanulnak az élet napos oldalára koncentrálni, és elfogadva saját tökéletességüket, igazi egyéniséggé és boldog felnőtté válhatnak.

Mindenkinek kívánok sikerekben gazdag, boldog életet!

Dudás Mária gyermekasztrológus

06304515002

Tanácsadás 

Belső Béke


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek