18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Legyen minden nap Gyermeknap!

Megosztás
Kicsi lélek

Gyógypedagógusként többnyire azt várják a szülők tőlem, hogy van egy varázspálcám, amivel pikk-pakk megszüntetek minden felmerülő problémát, vagy én rögtön, máris azonnal meg tudom mondani a „tutit”. Nem, nem tisztem és nem is szoktam ezt csinálni és ma egy olyan cikkel készültem, amiben még hangzatos fejlesztési területek és lehetőségek sem lesznek.  Ma a gyermekről lesz szó. Így, letisztultan.


Gyógypedagógusként többnyire azt várják a szülők tőlem, hogy van egy varázspálcám, amivel pikk-pakk megszüntetek minden felmerülő problémát, vagy én rögtön, máris azonnal meg tudom mondani a „tutit”.

Nem, nem tisztem és nem is szoktam ezt csinálni és ma egy olyan cikkel készültem, amiben még hangzatos fejlesztési területek és lehetőségek sem lesznek. 

Ma a gyermekről lesz szó.

Így, letisztultan.

Természetes, minden szülő azt kívánja gyermekének, hogy boldog legyen, és a szülőt foglalkoztatja, hogyan nevelhet boldog embert, felnőttet csemetéjéből.

Gyermekeinknek azt kívánjuk, hogy magánéleti boldogságban, anyagi és egzisztenciális sikerben, egészségben, békességben éljék le az egész életüket és ehhez természetesen, majd mi adjuk a zöld utat és soha, semmilyen problémával ne is találkozzanak.

Ugyanakkor sajnos a realitás nem ez: legtöbbjüknek már kicsi koruktól kezdve át kell élniük kudarcokat, nehézségeket, frusztrációkat, stresszt. Sőt, nagyjából az egyetlen biztos az életünkben, hogy teljes mértékben semmi sem számítható ki előre, a legnagyobb valószínűsége éppen annak van, hogy változatos hatásokkal kell megküzdenie mindenkinek az élete során. Azt gondolom, ez így is van rendben.

Most bizonyára mindenki azt gondolja, milyen anya vagyok én?

De megnyugtatok mindenkit, érző!. Soha nem felejtem el, amikor a 8 éves gyerkőcöm először látott sírni…teljesen „lefagyott”. Ott és akkor jöttem rá, hogy attól leszek „emberi”, ha igenis felvállalom a saját érzéseimet előttük is. Az „énmindigstabilvagyok” szerep ferdetükrébe bele kell látniuk.

Lelki béke

Mindentől megkímélni, inkubátor alatt tartani a gyerekeinket csak ideig-óráig lehet, de nem is szabad. Helyette arra kell törekedni, hogy a lehető legjobban felkészítsük őket ezekre a hatásokra.

Lehetséges ez egyáltalán?

Igen, kutatók számos olyan embert vizsgáltak meg, akik valamilyen súlyos traumán estek át, katasztrófákat, kríziseket éltek meg, és azt tapasztalták, hogy közülük sokan különösebb lelki következmények nélkül jutottak túl a nehézségeken. Sokan nehezen tudják megfogalmazni a bennük felgyülemlett érzéseket. Ilyenkor jó egy hallgatni nagyot tudó Társ, a kutya, akinek elmondhatunk őszintén mindent.

Beszélgetni jó!

Minél többet beszélgessünk a gyerekkel, ösztönözzük erre, és természetesen hallgassuk meg, amikor ő beszél. Ha kicsi korától megszokja, hogy a kommunikáció kétirányú folyamat, és valóban őszintén figyelnek rá, amikor beszél, akkor kamaszként is bizalommal lesz a szüleihez, és felnőttként is az érvelő kommunikáció lesz az egyik fő problémamegoldó technikája. Az egyenrangú családi beszélgetések - például a jó hangulatú közös étkezések, tevékenységek során - óriási jelentőségűek.

Itt éli át a gyerek, hogy az iskolai, munkahelyi, családi stressz, a konfliktusok kibeszélhetők, és eközben csökken az általuk keltett feszültség. A közös beszélgetések során megtanulja például, hogy a negatív eseményeknek is lehet bizonyos hozadéka: ami ma csapás, abból holnap új virág nő.

Mondjuk el gyerkőcünknek, hogy mennyire szeretjük őt!

Anyák napi foglalkozásunkon ez volt az egyik játék, hogy a köszöntő mondóka végén mindenki odabújt az Anyukájához, a kutyusok a Gazdik ölébe és megszületett a Pillanat. 

A mai rohanó világban legyen erre minden nap időnk!

A mindennapi gondozás és a játékos, szeretetteljes interakciók erős köteléket alakítanak ki a szülők és a gyermekek között. Folyamatos jelenlétükkel, szeretetteljes gondoskodásukkal a szülők erős és egészséges kötődést alakíthatnak ki gyermekükkel, amitől boldog, magabiztos gyermekekből céltudatos, magukban bízó felnőttekké válnak.

Hétvégén, Gyermeknap.

Szeretném hinni, hogy ez egy kicsit olyan, mint a Karácsony. Rajtunk múlik, hogy a Karácsony szeretete beköltözik-e a szívünkbe és tudjuk-e magunkkal vinni a mindennapokban.

Tudom- a saját bőrömön is tapasztalom minden nap-, hogy milyen nehéz a mindennapokban a minőségi együtt töltött időt megteremteni a gyermekeinkkel.

Legyen minden nap gyermeknap!

Ha csak fél órára is! Ezért mi mindent megteszünk! 

Például ezen a hétvégén szülinapi gyerekbuliba megyünk kutyázni! 

Amennyiben érdekel, hogyan is tudunk feldobni egy szülinapot kutyával, keress meg bátran!

Lakos Judit

Szakvizsgázott gyógypedagógus, kutyás terápiás foglalkozásvezető

06-20-4398249

[email protected]

Varázsmancsok

Varázsmancsok hírek és közösség


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek