18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A NAGY BUGYI KÉRDÉS

Megosztás
Kicsi lélek

Kicsit furcsán hangzik a cím, de igen most arról lesz szó, hogy mennyit pucérkodjon a gyerek, mennyit a szülő, hogy üljön le a kislány a szoknyában, miért ne kotorásszon a kisfiú a gatyájában, vagy épp milyen ruhát adjunk a gyerekre. Szemérmesség, szemérmetlenség, amely tanulható, tanítható. Erről beszélt nekünk Regős Judit családi tanácsadó.


Kicsit furcsán hangzik a cím, de igen most arról lesz szó, hogy mennyit pucérkodjon a gyerek, mennyit a szülő, hogy üljön le a kislány a szoknyában, miért ne kotorásszon a kisfiú a gatyájában, vagy épp milyen ruhát adjunk a gyerekre.

Szemérmesség, szemérmetlenség, amely tanulható, tanítható.

Erről beszélt nekünk Regős Judit családi tanácsadó.

Van –e a strandon illem?

A strand egy különleges hely, ahol az éppen elfedett, illetve a fedetlen testek látványán van a lényeg. Ilyenkor a kicsi gyerekek sokszor futkosnak meztelenül, de ennek is megvan a maga szabálya. Mikor még nagyon kicsik szinte természetesnek tűnhet ez, de van egy kor, amikor már nem. S ez a kor összefügg az iskolérettséggel, a 7-8 éves korral, amikor már nem egészséges a pucérkodás. Fontos, hogy ilyenkor a gyerekek már ismerjék a saját testüket, legyenek szemérmesek.

  • Ne menjenek pucéran a vízbe.
  • Ha átöltöznek, takarjuk el őket egy törülközővel.
  • S mikor enni mennek, akkor is érdemes felvenni egy száraz fürdőruhát.
Óvodában, iskolában mi a határ?

Amíg óvodában koedukált a mosdó, s míg odafigyel rájuk – jó esetben – az óvónéni, dadus akkor nincs vele gond. A természetes kíváncsiság persze benne van a gyerekekben, hogy figyelik egymás másságát, de ezt is szemérmesen kell kezelni. Az iskolában már külön van lány, illetve fiúmosdó, itt is éreztetve, hangsúlyt kapva a különbség. S ugyanúgy fontos az uszodákban, ahova nem mindig ésszerű bevinni az anyukának a kisfiút a sok vetkőző néni közé. Úgy, ahogy az apuka sem viszi be a kislányát a férfi öltözőbe.

Egymás után kíváncsiskodni – egy ideig jópofa – de nem jó!

Közös fürdés: apa- lánya, anya –fia, anya –lánya, fiú–lány, lány-lány?

Ennek is meg kell adni a maga természetes folyamatát. Míg kicsik a gyerekek, akkor természetes, hogy az anya vagy az apa bemegy a kádba, akár a másnemű gyerekével. De itt is eljön egy kor, amikor már nem egészséges. 5 éves kor után már nem ajánlott. S ugyanúgy kérdés, hogy a két különböző nemű gyerek sem ülhet sokáig egy kádban. Persze fontos fejlődési folyamat ez is, hiszen így ismerik  meg a másik testét.

Közös fürdés: csak bizonyos korig! 6 éves kor fölött már nem egészséges!

Ha a szülő pucér?

Ennek is természetes folyamatnak kell lennie, a megfelelő határokon belül. Persze nem azt mondom, hogy futkossunk pucéran a lakásban, de olyan esetekben, ha látja a gyerek, hogy anya vagy apa épp a fürdőből jön ki, s nincs rajta ruha az természetes. De itt is fontos a szemérem, mert vannak bizonyos esetek, amikor nincs helye a gyereknek a fürdőszobában, vagy épp ne nézze, ahogy öltözködik a szülő. Akkor alakul ki a normális helyzet, ha ezt természetesen kezeljük, nem kerítünk neki nagy feneket, s ez is az életünk része lesz.

Szemérmes vagy szemérmetlen öltözködés?

Hogy mit adunk a gyerekünkre, vagy hogy épp ők mit vesznek fel, ez mindig közös megállapodás. Már a ruha vételénél fontos, hogy együtt döntsünk. Az sem jó, ha mi szabjuk meg, hogy márpedig ezt és ezt vesszük meg, veheted fel. Nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy megtanítsuk, irányt mutassunk, elmondjuk, hogy nem illik annyira mini szoknyát felvenni, vagy olyan testhez álló pólót. Mert lehet, hogy csinos benne a lányunk, de pont ebből lehetnek a komolyabb gondok, atrocitások, kellemetlen helyzetek az utcán, az iskolában.

Ami a szoknya alatt van az tabu?

Egy másik fontos, ami szintén a szemérmességhez, vagy inkább az illemhez tartozik, hogy figyeljünk a kislányokra, mikor kis nyári ruhájukban leülnek. Ne húzogassák fel a szoknyájukat, ne üljenek olyan hatalmas terpeszbe. Ami a szoknya alatt van az tabu.

Ugyanez igaz a kisfiúkra is, természetes, hogy sokszor meg kell igazítani, amit meg kell a nadrágban… de ez is legyen az ő magánügyük. Tanítsuk meg, hogy nem illik nyilvános helyen, amikor mindenki látja.

Ilyenkor ne szóljunk rá durván, hanem gyengéden terelgetve mutassuk meg, hogy mi a gond, s igazítgassuk el a szoknyát, vagy a nadrágot. Mikor már sokadszor szólunk, már ők is figyelni fognak rá.

Napocska


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek