18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mesés nevelés - Így nézd és értelmezd gyermekeddel a meséket!

Megosztás
Kicsi lélek

Manapság nem egyszerű szülőnek lenni, jó szülőnek meg pláne. Mennyivel egyszerűbb volt őseinknek, amikor a szerepek még sokkal egyértelműbbek voltak, vagy ha még inkább visszatekintünk a természeti népeknél, ahol a gyerekekből 12 éves korukra már felnőtt lett, véget ért a szülői nevelő szerep, mert a fiúkból vadász a lányokból pedig hivatásos anya. Ahogy egyre komplexebbé vált az életünk, és egyre kiszélesedett lehetőségeink tárháza, valahol úgy lett egyre nehezebb a nevelés is. No nem azért, mert az alapvető pszichológiai szükségletek változtak volna


Manapság nem egyszerű szülőnek lenni, jó szülőnek meg pláne.

Mennyivel egyszerűbb volt őseinknek, amikor a szerepek még sokkal egyértelműbbek voltak, vagy ha még inkább visszatekintünk a természeti népeknél, ahol a gyerekekből 12 éves korukra már felnőtt lett, véget ért a szülői nevelő szerep, mert a fiúkból vadász a lányokból pedig hivatásos anya.

Ahogy egyre komplexebbé vált az életünk, és egyre kiszélesedett lehetőségeink tárháza, valahol úgy lett egyre nehezebb a nevelés is.

No nem azért, mert az alapvető pszichológiai szükségletek változtak volna

Csak ahogy bonyolultabb az élet maga, úgy a felnőttek váltak leterheltebbé és így már kapásból kevesebb figyelem marad a gyerekekre.

Ezzel párhuzamosan a mese műfaja máig fennmaradt, igaz ma már kevesebb mesét mesélünk, inkább nézzük őket.

Erejük azonban így sem alábecsülendő. A gyerekek számára a mesék egy kimondatlan tanulási csatornát jelentenek, ezekből rengeteget tanulnak magukról, a világról, és az életről.

Nem mindegy, milyen mesét néz gyermekünk

Ezért nem mindegy, milyen mesét néznek a gyerekek, és főleg nem mindegy, hogy ezt egyedül teszik-e.

Mert legyen az a mese bármily igényes, és agressziótól mentes, gyerekmese, szükségük lehet a szülői megnyugtató jelenlétre, illetve a magyarázatokra, ha valami olyat látnak a mesében, amit nem értenek, vagy ha az számukra esetleg aggasztó, netán felzaklató.

Mindenképpen érdemes együtt meséket nézni, és aztán beszélgetni róla, mert a mesék nem ritkán dolgoznak fel olyan témákat, melyek belül a gyerekeket is foglalkoztatják.

Mint például a félelem, magány, bűntudat, saját szerethetőségük, s gyakran megjelennek különböző szülői minták is, melyek gyakran szintén nem ideálisak.

Agymanók

A közelmúlt egyik legsikeresebb meséje volt az Agymanók, ami egy 11 éves kislány és szülei fejébe enged betekintést, ahogy az érzelmeik irányítják az ő viselkedésüket.

A történet szerint minden szép és jó, amíg el nem költöznek, és az új környezetben a szülők annyira el vannak foglalva saját dolgaikkal, hogy észre sem veszik gyermekük érzelmi krízisét.

Egy mindennapi jelenséget dolgoz fel a film, aminek ugyan pozitív lezárást ad, de sok kérdést is felvet.

Ha valaki még nem látta volna, érdemes lehet közös megtekintésre, a film pszichológiai elemzése pedig megtekinthető az alábbi rövid videóban.

Agymanók elemzése pszichológia szempontból

 

https://www.youtube.com/channel/UCIZ13RDvj3PFpeOYgM99trQ?annotation_id=a...

Tóth Dániel pszichológus

A Pszichológus Pasi

Kérdezz, kérj videót téged érdeklő témában


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek