18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Halloween vs. mindenszentek – Hagyományok nyomában

Megosztás
Kicsi lélek

Divatos és hagyományos dolgok között néha nehéz meghúzni az határt. Érdemes megtudni a hagyományok kialakulásának jelentését, jelentőségét és teret engedni az újnak, hisz a rég volt szokások is valaha újak voltak. Magyar kultúrkörben élve nekünk sem árt a dolgok mélyére nézni.


Divatos és hagyományos dolgok között néha nehéz meghúzni az határt.

Érdemes megtudni a hagyományok kialakulásának jelentését, jelentőségét és teret engedni az újnak, hisz a rég volt szokások is valaha újak voltak.

Magyar kultúrkörben élve nekünk sem árt a dolgok mélyére nézni.

Halloween, mindenszentek, halottak napja

Röviden ezek az ünnepnapok a halottainkhoz kötődő megemlékezés napjai, október 31. és november 2. között.
A kereszténység elterjedésével nem merültek feledésbe a régi pogány hagyományok, sőt e szokások összevegyültek.

A mindenszentek napját megelőző este, október 31. halloween, ami az angol „All Hallows Eve”, azaz "mindenszentek előestéje" kifejezés rövidített alakja. Az ünnep eleinte főleg az angolszász területeken terjedt el, de mára világjelenség lett. A régiek hagyományiban még szokás volt hazánkban is megteríteni a halottaknak ezen az estén.

A sírok elrendezésének, temetőben való gyertyagyújtásnak a tradíciója eredetileg az volt, hogy a kiszabadult lelkek újra visszataláljanak a maguk sírjába, szívesen maradjanak lakhelyükben és ne kísértsék az élőket.

Mindenszentek, november 1., a katolikus egyházi szokások szerint az üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor.
Az ezt követő napon november 2., halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő híveket ünneplik.
 

Ijesztő jelmezek, avagy miért jó beöltözni
  • mert átlényegülsz,
  • mert bátrabb leszel,
  • mert belülről még a krokodiljelmez sem félelmetes,
  • mert a figyelem rád szegeződik,
  • mert akár bűntelenül csintalankodhatsz.

Megannyi előny egy receptben, tehát ha a mi felnőttek elég bátrak vagyunk egy halloween-i beöltözéshez a gyerekek ujjongva fogják fogadni.
Az idén őszi szünet napjaira esik ez az este. Öltözzetek be, fessétek ki az arcotokat, készítsetek lámpást és győzzétek le saját félelmeiteket is!

Egy kis bátorság

Gyerekcsoportoknál biztosítsunk lehetőséget a bátortalanabb csemetéknek is, papírpohár szörnyekkel vagy világítós karperecekkel, fluoreszkáló festékekkel való alkotásra, vagy akril lakkfilccel befőttes üvegből lámpás készítésre. Ezt is mindenki nagyon szokta élvezni.


 

Gondold újra

Nevelőként, pedagógusként eszközzé is válhat a beöltözés.

A témazáró napját vidámmá teheted-e, ha aznap is jelmezes napot tartotok! ...még a végén várni fogják azt a napot is és jobb eredményeket hoz felszínre ez a kis bolondosság, mint bármikor korábban.
 

 

 

(Nem) mindennapi szerepjátékok!

A 3-6 éves gyermek legjellegzetesebb játéka, a szerepjáték. 6 éves kor után is jelen van, tartalmában és témájában kiszélesedik az emberek egymás közötti társadalmi kapcsolatait már életszerű helyzetekben is megalkotja.

A későbbi években a szerepjátékát egyre romantikusabb elemek színezik, a nemek közötti kapcsolatok, a nemek sajátosságai egyre jobban kihangsúlyozódnak.


A játék központi eleme a gyermek által felvett szerep. A játék fejlődésével a gyermekben tudatosul az „én” és az eljátszott szerep közti különbség. A gyermek tudja, hogy a szerep meghatározott viselkedésekre, cselekvésre, kommunikációs formák, szokások és szabályok betartására kötelezi, de mint adott életkorú gyermek valóságos feladatainak, kötelességeinek is tudatában van.

Inspiráció a félelmek legyőzéséhez

Kellemes időtöltést kívánunk!

Kormos Rebeka, foglalkozásvezető

Pompás Napok Produkció


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek