18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hazugság először, másodszor, harmadszor…

Megosztás
Kicsi lélek

A hazugság nem velünk született tulajdonság. Neveltetésünk, környezetünk hívja életre. Eredőit és mechanizmusait máig kutatják. Ennek ellenére szinte naponta kerülünk olyan helyzetben, amikor elszenvedjük mások hamisságát vagy mi magunk mondunk valótlanságot. A gyerekek első „hazugságai” már 2-3 évesen felbukkanhatnak. Ekkor hallhatjuk, hogy „nem én voltam”.


A hazugság nem velünk született tulajdonság. Neveltetésünk, környezetünk hívja életre.

Eredőit és mechanizmusait máig kutatják.

Ennek ellenére szinte naponta kerülünk olyan helyzetben, amikor elszenvedjük mások hamisságát vagy mi magunk mondunk valótlanságot.

A gyerekek első „hazugságai” már 2-3 évesen felbukkanhatnak.

Ekkor hallhatjuk, hogy „nem én voltam”.

Ebben a kori életszakaszban a gyerekek inkább azt szeretnék kifejezni, hogy „nem volt szándékos”. Ezt a szülők, nevelők átlátják és helyesen dorgálás nélkül megússza a gyermek és megtanulja, hogy a véletlen baleset nem hoz bajt a fejére és az esetek többségében legközelebb már azt fogalmazza meg, hogy „véletlen volt”.

6 éves korban

6 évesek kezdenek valótlan dolgokat állítani. Mert az nyilvánvaló, hogy az óvodában „a dadus néni egy sast kergetett ki a csoportszobából” Az a zavarodott verébfióka, aki valóban berepült az épületben, maga is hősnek érezte volna magát, ha tudja, a gyerekek sasnak látják őt. Itt a gyermeki fantázia keveredik a valóságos elemekkel s ártatlan túlzások senkit sem bántanak.

Kisiskolás korban

A kisiskolás korban a rontó nyomdák, fekete pontok és dorgálások elkerülésére, már megjelenik a tudatosság és egy udvari csetepaté 5 gyerektől, 7 féle verzióban tárul a felnőttek elé.
Későbbi életkorban legtöbbször érdekhazugságok, kompenzáló és figyelemfelkeltő hazugságok jelennek meg. Majd jönnek azok az udvariaskodó helyzetek, amikor megdicsérjük a másik küllemét, hogy benne jó érzéseket keltsünk, vagy a tömegközlekedésre fogjuk késésünk okát, pedig valójában későn indultunk el.

Önmagunkkal szemben és gyerekeinkkel szemben is fel kell tenni a kérdést, hogy mi az oka annak, ha ezek előfordulnak, ha megszaporodnak vagy általánossá válnak.

Miért hazudnak, füllentenek a gyerekek?

A gyerekek hazudozása mögött sokszor családi minták sejlenek fel. Ilyen helyzetben a szülőnek igen nehéz hitelesen számon kérni a lurkót. Paya Bea szavai szerint, „Az egyenes beszéd, az őszinteség a gyerekeknek is jár. ”

Az az átok süti szörny!

Baráti családnál vendégségben éltem át, hogy az ebéd előtt kicsivel 3 és 7 éves gyerekeik süteményt szerettek volna kérni az éléskamra adott polcáról. Az apuka odalépett, felnyitotta a doboz tetejét és azt mondta „Az az átok süti szörny mind megette.” A gyerekeik szomorúan elfogadták a helyzetet, az apuka pedig győzelemittas arckifejezéssel közölte, hogy ő így minimalizálja a konfliktusokat. Évekkel később igen szomorú tanulságként komoly válsághelyzetek ütötték fel a fejüket a családban, mert úgy tűnt szokássá vált a konfliktusokat elkerülni a család minden tagja számára.

A közös pont az őszintétlenség, önmagunkkal, másokkal szemben és a bizalom hiánya.
Próbáljunk beszélgetés során kideríteni, hogy mi áll hazugság hátterében: félelem, vágyak, szorongás?
Egy biztos ez az a ringlispíl, amiből jó idejében kiszállni.

Inspiráció a félelmek legyőzéséhez

Kellemes időtöltést kívánunk!
Kormos Rebeka, foglalkozásvezető

Pompás Napok Produkció


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek