18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Tégy a téli depresszió ellen

Megosztás
Kicsi lélek

Rövidülnek a nappalok. A ködös, hideg idő bekúszik a sálak alá és úgy érezzük az idén is túl hosszú lesz a tél. Sovány vigaszt egy kis hóesés jelent, vagy ha elmegyünk síelni.  De mi van a mindennapokkal? A sötétbe ébredéssel és a 4 óra után beköszönő estékkel?


Rövidülnek a nappalok.

A ködös, hideg idő bekúszik a sálak alá és úgy érezzük az idén is túl hosszú lesz a tél.

Sovány vigaszt egy kis hóesés jelent, vagy ha elmegyünk síelni. 

De mi van a mindennapokkal? A sötétbe ébredéssel és a 4 óra után beköszönő estékkel?

A szerotonin nevű neurotranszmitter alacsony szintje szerepet játszik a téli depresszió kialakulásában. A szerotonin egy kémiai hírvivő anyag, ami agyi jeleket továbbít. Alacsony szintje szerepet játszik a téli depresszió kialakulásában. A melatonin többek között az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásáért felelős. A magas agyi meltonin szint hatására a belső óra kizökken a ritmusból. Az emberek ettől fáradtak, levertek és rossz hangulatúak lesznek. (forrás: webbeteg.hu)

 

Az évszak és a környezet változása tehát kihat belső békénkre. A sötét, a fény elvesztése eleinket is félelmekkel töltötte el, amely a szokások szintjén is megjelent. Ilyen ünnepünk a Luca napjához, december 13.-hoz fűződik.

Megannyi szokás, hiedelem, tilalom kötődik ehhez a naphoz. Eredete a Gergely naptár bevezetése előtti időkben keresendő.

Ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik).

 

Angyal vagy boszorkány-e azt nehéz megmondani Lucáról, de egy biztos félelmeink vagy tapasztalataink szerint gondolhatjuk így és úgy is. Gyerekeink számára, főleg ha óvodás, kisiskolás is van a családban, próbáljunk pozitív kapaszkodókat adni.

 

 

Ajánlott kiadványunk ehhez ad hasznos ötleteket.

 

A leghosszabb éjszaka körüli gondolatainkban a fény megőrzésére tegyük a hangsúly.

Kerüljük az ijesztő filmeket és történeteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne feledjük, hogy amikor a kisgyerekek elkezdenek félni a sötéttől, az azt jelenti, hogy fejlődik a képzeletük. Rájönnek, hogy a sötétség elfedi és elrejti a dolgokat, és könnyen elképzelhetnek szörnyeket vagy más ijesztő lényeket.

 

Ha ez bekövetkezik, használjuk a FÉÉK módszert!

Fagyjunk le – mint egy szobor és párszor lassan vegyünk levegőt. Ez lassítja az agyban lezajlódó folyamatokat, amelyek a félelem megjelenésével szinte tombolnak.

Az agy logikus gondolkozásért felelős része ilyenkor várakozó állapotba kerül és az emocionális rész veszi át az uralmat.
Érezzünk együtt – félelmeinket megosztani valakivel már önmagában is gyógyír egy ilyen helyzetben.
Értékeljünk – miután kicsit megnyugodtunk, próbáljuk lehetséges megoldásokat keresni.
Konklúzió – állapítsuk meg, hogy jól vagyunk, együtt vagyunk s magunk is lássuk be, hogy jó szülők vagyunk.
Természetesen a félelmek skálája széles.

Gyermek és felnőtt egyaránt ismeri az aggodalom és a bénító szorongás közötti különbségeket. Próbáljuk magunkat kellemes élményekkel körülvenni így derűsebben átvészelhetjük a téli heteket.

A téli rosszkedvűségünk első jeleire begubózás helyett reagáljunk aktívan. Keressünk programokat, alkalmakat, amikor barátainkkal, családunkkal együtt lehetünk. Ismerőseinkkel szervezzünk egy délutánt, amikor forró italokat készítünk, vagy segítjük egymást a kerti fények előkészítésében.

 

Keressük a szépséget a rideg tájban. Építsünk madáretetőt, menjünk adventi vásárba, sétáljunk a karácsonyi fényekben pompázó utcákon!

 

 

A tél is lehet szép!

Kormos Rebeka, foglalkozásvezető

Pompás Napok Produkció

Pompás napok közösség


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kicsi lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek