18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Áprilisi kerti tippek

Megosztás
Kert

Ugyan már nem sok van hátra az Áprilisból, és az idő is rohamléptekben melegszik, így még sürgetőbb elvégeznünk kertünkben a nyári előkészületeket. Az áprilisi hónap talán a legfontosabb, és leg forgalmasabb hónap is a kertben. Minden rügyezik, sőt lehet, már virágzik is, és ilyenkor kell kertünkben előkészítenünk, hogy gyümölcsöt termő növényeink gazdagon virágozzanak, és legyen mit szüretelnünk. Elővesszük kerti szerszámainkat, megnézzük, van-e rajtuk javítani való, esetleg meg kell-e élezni metszőollónkat.


Ugyan már nem sok van hátra az Áprilisból, és az idő is rohamléptekben melegszik, így még sürgetőbb elvégeznünk kertünkben a nyári előkészületeket.

Az áprilisi hónap talán a legfontosabb, és leg forgalmasabb hónap is a kertben. Minden rügyezik, sőt lehet, már virágzik is, és ilyenkor kell kertünkben előkészítenünk, hogy gyümölcsöt termő növényeink gazdagon virágozzanak, és legyen mit szüretelnünk. Elővesszük kerti szerszámainkat, megnézzük, van-e rajtuk javítani való, esetleg meg kell-e élezni metszőollónkat.

Jó munkát csak jó szerszámokkal végezhetünk. Készítsük elő veteményeskertjeinket, amibe megvásárolt vagy előnevelt palántáinkat elültetjük. Amennyiben ilyenkor alapos munkát végzünk, úgy a hátralévő időnket annak szentelhetjük, némi kis apró munkálatok mellett, hogy gyönyörködünk kertünkben.

Tippek

Fák, bokrok fiatalítása

Komoly fagyok után muszáj a fák és bokrok végeit megmetszeni, hogy új, erőteljes, egészséges hajtásokat hozhassanak. Esetleg az előző évben meg nem érett gyümölcsöket is találhatunk, ezeket el kell távolítani. Például a füge bokrokon szinte mindeni találhat elszáradt, éretlen fügéket. A régi gyümölcsök gátolják a virágzást, ami termésünk mennyiségére is rossz hatással van. Sok virág, sok termés. Fáinkat úgy metsszük meg, akár formára is, hogy a lehető legtöbb fény juthasson minden ágához.

Vannak évelő fajták, melyeket 3-4 évente fiatalítani kell, mert ágai felnyúlnak, és veszít dús hatásából. Ilyen például az aranyeső.

Rózsáinkról se felejtkezzünk meg, mert éppen itt az idő metszésükre, amennyiben minden águkon virágokat szeretnénk látni.  Alaposan vágjuk vissza őket, de a fő ágakra vigyázzunk.

Csak mértékkel.

Veteményes

Éppen itt az idő a vetésre kis kertünkben, mér amennyiben szeretnénk sajt paradicsomot, paprikát, újhagymát, borsót, uborkát szüretelni.
Ássuk fel a talajt, mert így sok oxigénhez juthatnak majd zöldségeink, és akár marhatrágyát is hozzákeverhetünk. Talajlazítással a gyomokat is elpusztíthatjuk.

Palánták, magok

Ilyenkor előhozhatjuk előnevelt palántáinkat is, és már ki is ültethetjük őket. A magokat is most érdemes elvetni már közvetlenül a földbe, mint például borsó,  bab, stb.

Virághagymák

Nem csak ősszel lehet virághagymát ültetni, hanem tavasszal is. Rajtunk múlik, milyen színeket kombinálunk. Extrém színes kerthez keverhetjük a liliom, a dália, a jácint hagymáit.

Kerti tó

Kerti tavunk is sok figyelmet igényel ilyenkor. Kissebekben nem telelnek át a halak, viszont, aki legalább 1,20 m mély részt is ki tudott alakítani, annak a halai átteleltek. Fontos ilyenkor a tavat kitakarítani az ősszel belehullott falevek miatt. Amennyiben szűrőberendezésünk is van tavunkhoz, úgy azt is alaposan mossuk át, mert sok baktérium telepedhetett meg rendszerében. A tavat eresszük le ¼ részig, és az aljáról távolítsuk el az iszapot, ágdarabokat. Azért érdemes ezt a műveletet megtenni még Áprilisban, mert a tavi növények éppen hogy csak elkezdtek hajtásokat hozni, és nem nőttek még meg hatalmasra. Végezve a tótakarítással, ismételten töltsük fel vízzel tavunkat. tegyük vissza a növényeket és a halakat.

Azért van szükségünk az ¼ részben eredeti tó vizére, mert ebben vannak olyan flórák és faunák, melyek hamar visszaállítják tavunk biológiai egyensúlyát, és halaink sem kapnak sokkot.

Csodaszép kerti tavak

Mit kezdjünk a kitermelt iszappal?

Semmi esetre se dobjuk ki, ugyanis tápanyagban nagyon gazdag, ami éppen jó lehet veteményeskertünkbe, vagy a virághagymák ültetésénél.

Elektromos és benzines kerti eszközök

Tél után elővéve ezeket a gépeket, mint például elektromos sövényvágó, fűnyíró, benzines fűkasza, mindig tisztítsuk meg őket az idei első használat előtt, illetve nem árt olajat cserélni a benzinnel működő gépekben sem, mert a hosszú tél alatt az olaj és gépzsír már nem biztos, hogy ugyan olyan hatékony, mint előző szezonban.

Gyepszellőztetés

Első fűnyírás, első gyepszellőztetés. Akár kézi, akár gépi gyepszellőztetőt használunk, mindig nyírjuk le előtte a füvet. Gyepszellőztetésre azért van szükség, mert az elhalt fűszálakat ez a gép tudja csak igazán rombolás nélkül eltávolítani gyepünkből. Gyepszellőztetés után, nem is gondolnánk, mennyi kerti hulladék gyűlik majd össze. Szellőztetés után vessük el a fűmagot és gondoskodjunk róla, hogy a magok sose száradjanak ki. Ilyenkor akár trágyázhatjuk is füvünket. 1-2 hét és rá sem fogunk ismerni kertünkre.

Tipp

Fűmagból válasszunk keveréket, mely tartalmaz árnyékot bíró, erős igénybevételt bíró fűmagot is.

Csigák az ősi ellenségek

Április hónap és Május eleje a csigák kedvenc időszaka. Ilyenkor ugyanis a csigák lakomázhatnak csak igazán növényeink friss hajtásaiból, rügyeiből. Túlszaporodva, egész kertünket tönkre tehetik erre a szezonra. Választhatunk ellenűk természetes és vegyi védekezési módokat is. Mi inkább a természetes dolgok hívei vagyunk, úgyhogy a sört tudjuk ajánlani.

Ki kell tenni nekik virágalátétben sört, és megvárni a következő napot. A csigák ugyanis nagyon szeretik a sört, belemásznak a tálba, megisszák, elbódulnak, majd belefulladnak. Már most kezdjük el a védekezést ellenük, mert ha hagyjuk őket megnőni, akkor szinte lehetetlen lesz kiirtani őket kertünkből. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat