18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Friss fűszerek a kertből

Megosztás
Kert

Szeretnénk, ha saját magunk által nevelt fűszerek kerülnének idén az ételeinkbe? Egy tő egyik népszerű fűszernövényből sem lehet elég. Oregano, menta, majoránna, édeskömény, koriander, ezeket mindenképen érdemes elültetnünk, akár cserépbe, akár a kertünkbe. Van egy íratlan illedelmességi szokás, amire már talán csak kevesen emlékeznek, vidéken viszont még manapság is nagyon él ez a hagyomány. Amikor dobozban kapunk valakitől valamit, és a dobozt vissza kell adni, akkor nem illik ezt üresen tenni. Miért ne tehetnénk bele például egy általunk nevelt fűszernövényt?


Szeretnénk, ha saját magunk által nevelt fűszerek kerülnének idén az ételeinkbe?

Egy tő egyik népszerű fűszernövényből sem lehet elég.

Oregano, menta, majoránna, édeskömény, koriander, ezeket mindenképen érdemes elültetnünk, akár cserépbe, akár a kertünkbe.

Van egy íratlan illedelmességi szokás, amire már talán csak kevesen emlékeznek, vidéken viszont még manapság is nagyon él ez a hagyomány. Amikor dobozban kapunk valakitől valamit, és a dobozt vissza kell adni, akkor nem illik ezt üresen tenni. Miért ne tehetnénk bele például egy általunk nevelt fűszernövényt?

Nincs is az ételnek annál jobb íze, mint, amikor friss fűszernövényeket teszünk bele.

Tipp

Mindig módjával használjuk a friss fűszereket, mert sokkal intenzívebb ízük van, mint a szárítottaknak.

Oregano

A név eredete az ókori görögöktől ered, és azt jelenti, hogy a „Hegyek öröme”.
Gyomorbántalmakra, telítettség érzetének megszűntetésére ajánlott fogyasztása.
Impozáns bokor nőhet kertünkben, amennyiben kiültetjük.

Termesztése

Minden irányból 30 cm hely legyen számára. Igénytelen növény, de inkább napos helyre ültessük, a túl sok nedvességet nem szereti.

Betakarítás

Júliustól szeptemberig szedhetjük aromás leveleit. Utána a növény elkezd virágozni, és ilyenkor már nem érdemes leveleit fogyasztani. Szárítsuk ki a leveleket és így tegyük el télire. Fagyasztva ne tegyük el, mert semmilyen ízt nem fog adni ételünknek.

Felhasználás

Pizzákhoz, paradicsomos mártásokhoz, tészta ételekhez, salátákhoz illik a leginkább.

Majoranna

Ez a népszerű növény szintén minden háztartásban megtalálható. „Kolbász fűszer” elnevezése sokat elárul, milyen ételekhez használják leginkább.
Görögország délkeleti részein még ma is vadon nő, és körülbelül fél méter magas. Itthon termesztve nem fogja ezt a magasságot elérni.

Termesztése

Világos, napsütötte helyre ültessük, és sok tápanyagra van szüksége, ami annyit jelent, hogy humuszban gazdag talajt válasszunk számára, vagy pedig folyamatosan trágyázzuk. Ez a növény sem kedveli a nedvességet. Viszont a hidegtől óvjuk, mert hamar kipusztul.
Nem sok növénynél szokott tanács lenni a cserépbe ültetés, de ennek a növénynek mégis ez a legjobb.

Betakarítás

Nyár közepén kezd el virágozni, és még virágzás előtt a talajtól pár centire vágjuk vissza teljesen. Leveleit szárítsuk ki. Ezt a növényt fagyaszthatjuk is.

Felhasználás

Friss salátákhoz, darált hús ételekbe, bab és burgonya ételek fűszerezésére használhatjuk. Kacsa, liba sültek nélkülözhetetlen fűszere.
Csersav tartalma miatt ajánlott emésztési zavarokban szenvedőknek.

Koriander

Ez egy egynyári, ernyős virágzatú növény. Különleges illata és aromája miatt csak kevesen kedvelik. Magról szaporítható. Vad és halételekhez a legkívánatosabb fűszer. Van, aki friss salátába is előszeretettel használja.

Tipp

Vendégvárás esetén, inkább ne tegyük bele a salátába, mert a többség nem kedveli íz világát.
Főként thai konyha ételeiben található meg a koriander gyökér része, melyet főzve tálalnak.

Termesztése

Április elején ültethetjük magról, de ma már ez a növény is megtalálható az élelmiszerboltok polcain.
Körülbelül fél méter magasra nő meg. Szoliter növényként is kiváló dísze lehet konyhánknak.
Ennek a növénynek is szüksége van legalább 30 cm helyre minden irányból.
Könnyű és meszes talajt szeret sok napsütéssel és nagyon sok vízzel.

Betakarítás

Ezt a növényt folyamatosan vághatjuk és száríthatjuk. Amennyiben hagyjuk felmagzani, úgy a magokat kipattanás után tegyük el száraz helyre, így a következő évben is ültethetünk.

Felhasználás

Jól megy a vad húsokhoz, szószokhoz, baromfi ételkehez.

Tipp

Halakhoz igazi ínyencség lehet egy korianderes fűszerkeverék mentával, lestyánnal, édesköménnyel, borssal.

Menta

Több mint 20 ismert fajtája létezik. Ételek fűszerezéséhez főként a borsmentát használjuk, ez áll az első helyen. Nagyon erős, aromás íze van. A többi fajta, mint a fodormenta hasonlóan néz ki, de az íze mégsem olyan csípős és erős.
Kólika, haspuffadás, emésztési megbetegedések panaszainak enyhítésére kiváló gyógyír lehet ez a növény.

Termesztése

Egy jó kerti talajban, szinte ki sem tudjuk irtani kertünkből. Évelő, és gyökerein keresztül folyamatosan hozza az új hatásokat. Betegségekkel szemben ellenálló, csak napfényre van szüksége, és némi locsolásra. Tavasztól őszig szedhetjük leveleit.

Betakarítás

A friss hajtásokat mindig fogyasztás előtt vágjuk le. Ezt a növényt is szárítva tudjuk eltenni. Fagyasztani nem érdemes, mert elveszíti aromáját.

Felhasználás

Salátákhoz, gyümölcsös süteménykehez, pácolt, grillezett ételekhez, szószokhoz, báránysültekhez ajánlott fűszerként. Mentateát is készíthetünk belőle. Leveleit forrázzuk le, és ugyan úgy készítsük el, mint bármilyen más teát.

Édes kömény

Egynyári növény ez is, ami akár 2 m magasra is megnőhet. Akinél ez a növény eléri az egy éves kort, kihúzhatja a földből és élvezheti a gumós növény egyedi, különleges ízét. Változatos a felhasználási területe az édes köménynek. Sok illóolajat tartalmaz, ami csillapítja a gyulladást. Szintén hatékony teaként elkészítve kólikás, puffadásos bélpanaszok esetén.

Termesztése

Magról tudjuk elvetni, vagy kertészetben megvásárolni. Nem igazán ajánlott cserépben nevelni, inkább kerti nevelése ajánlott.
Körülbelül 2 gramm mag ajánlott 1 négyzetméterre. Magja a gyapotéhoz hasonló. Amikor a palánták elkezdenek kikelni, ültessük szét őket úgy, hogy mindegyiknek 40x40 cm tere legyen a növekedéshez. Teljes napsütést igényel, és jó minőségű kerti talajt, sok nedvességgel.
Virágzási időszaka július és szeptember között esedékes.

Betakarítás

A friss növényt közvetlenül vágás után fel is használhatjuk. Magjait viszont tegyük el száraz helyre.

Felhasználás

A friss növény minden salátába, hal és gomba ételekhez, sütőtök mellé is felhasználható. A szárított édes kömény kedvelt még kenyér mellé, és süteményekben is. Lekvárokba, kompótokba is érdekes ízt csempészhetünk ezzel a fűszernövénnyel.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat