18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Növényfőzeteket hívunk segítségül a kertben

Megosztás
Kert

Tetvek, atkák, hernyók ebben az időszakban kifejezetten veszélyeztetik növényeinket. Nem csak a virágoktól, hanem a bő terméstől is elbúcsúzhatunk, amikor ezek az élősködők elszaporodnak. Védjük meg növényeinket növények segítségével, és készítsünk természetes növényvédő szert. Különösen azok számára lehet nagyon hasznos a természetes szerek elkészítése, akiknél kisgyerek, vagy háziállat van. Ezek a főzetek még trágyaként is felhasználhatóak. Most megmutatjuk, hogyan készítsük el saját magunk.


Tetvek, atkák, hernyók ebben az időszakban kifejezetten veszélyeztetik növényeinket. Nem csak a virágoktól, hanem a bő terméstől is elbúcsúzhatunk, amikor ezek az élősködők elszaporodnak.

Védjük meg növényeinket növények segítségével, és készítsünk természetes növényvédő szert.

Különösen azok számára lehet nagyon hasznos a természetes szerek elkészítése, akiknél kisgyerek, vagy háziállat van.

Ezek a főzetek még trágyaként is felhasználhatóak.

Most megmutatjuk, hogyan készítsük el saját magunk.

A növényeket erjeszteni kell, majd 10-15 nap elteltével trágyakánt használhatjuk vízzel felöntve.
A helyes arány általában: 1:10
Nem mindegy milyen növényeket használunk, és mire.

Csalán főzet

Termékenyítő trágyaként is használhatjuk, és a tetvek ellen is kiváló védekezést nyújt számunkra.

Trágyaként

Még virágzás előtt szedjük le a dús leveleit.

1 Kg friss csalánra lesz szükségünk. Vágjuk darabokra, és tegyük 10 liter vízbe.
Használhatunk műanyag vödröt, vagy műanyag dobozt.
Tegyük napos, meleg helyre, és fedjük le. Naponta kevergessük meg.
Körülbelül 10-15 nap, míg elkészül.
Kiváló paprika, paradicsom, káposzta, saláták trágyázására higított 1:10 arányban.
A csalán nagyon sok nitrogént, ásványi anyagot tartalmaz.

Tetvek ellen

Fél kiló csalánlevélre lesz szükségünk, és 5 liter vízre. Szintén vágjuk össze a leveleket. Csak annyi vizet öntsünk a levelekre, amennyi éppen ellepi. Sűrű levet készítünk. 12-24 órára állni hagyjuk lefedve. Szűrjük le a leveleket és hígítás nélkül már permetezhetjük is a tetves levelekre. Túlzott mennyiségű tetű esetén 3 naponta ismételjük meg a permetezést.
A megmaradt levet eltehetjük későbbre. 2 hétnél tovább ne várjunk a felhasználással, inkább készítsünk új permetezőszert.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő sokkal inkább használható trágyázásra, mit sem tetvek ellen, mert nitrogén tartalma alacsonyabb a csalánénál, viszont Kálium tartalma magasabb.
A Kálium elősegíti a növények egészséges fejlődését, és higított állapotban kiváló a paradicsomnak, paprikának, cukkíninek.
A trágyát szintén tízszeresére kell hígítani. A fekete nadálytő jó kiegészítője a csalán lének.
Ugyan úgy járunk el, mint a csalánnál tettük. Leveleit használjuk.

Gilisztaűző varádics poratkák ellen

Az előző két növénnyel szemben, ennek a virágait használjuk.

30 g szárított varádics virág, vagy frissen 250-300 g növényt áztatunk 10 liter vízben, vagy megfőzünk és 24 órán keresztül állni hagyjuk.
A lehűtött keveréket, leszűrjük, és 1:2 arányban hígítjuk.
Mivel ez a nővény mérgező anyagokat is tartalmaz - ami miatt kiváló szederre, málnára, atkák, zsizsikek ellen - különös figyelmet kell fordítanunk a védőkesztyű viselésére.

Zsurló a gombás betegségek ellen

Ennél a növénynél főzet vagy lé készítéséhez ugyan úgy járunk el, mint a csalánnál. Szárított növény esetén felforraljuk, kihűtjük és 1:5 arányban hígítjuk. Megelőzésre is alkalma, így nem csak akkor permetezhetünk vele, amikor a gombás betegség már megjelent.

Paradicsom levele

Aki nem szereti a káposztalepkéket, készítsen magának főzés nélkül paradicsomlevélből védőszert. A siker garantált. Igazán készíteni sem kell, mert egyszerűen a levágott paradicsomleveleket le kell fektetni a káposzták mellé, és meglocsolni hideg vízzel, akár öntözés alkalmával. A paradicsom levele a víz hatására olyan anyagokat fog kibocsájtani, amit ezek a lepkék szeretnek, így nem a káposztába fognak beleköltözni. Hasonlóképpen tehetjük ezt a menta levelével is, bár az sokkal értékesebb annál, mert nagyon fonom limonádé készíthető belőle a nyári forró napokra.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat