Legtöbben ezt a növényt szinte csak por formájában ismerik.
Előfordulhat, hogy egy puncsos tálban találkoztak vele, vagy zselatin készítése alkalmából.
Igen, csokorba kötve helyezték el a lakás különböző pontjain, vagy pedig a padlóra szórták, és felmosás közben bedörzsölték vele a padlót.
Körülnézve kertünkben, lehetséges, hogy kigyomláltuk, mert gyomnövénynek néztük?
Ősidők óta népszerű gyógynövény, amit konyhákban és az orvostudományban is előszeretettel használtak. (Galium odoratum)
Főként a mérsékelt éghajlatú erdőkben érzi jól magát, és oltóanyagnak, savanyításhoz is felhasználták.
Bükk erdőkben nagy mennyiségben megtalálható.
Kifejezetten árnyékos helyet kedvel, azért, ha kertünkben szeretnénk elültetni, hasonlóan árnyékos, laza talajjal rendelkező helyet válasszunk számára. Talaja legyen állandóan nedves, mégis jó vízáteresztő.
Népi gyógyászatban gyakran előkerül ennek a növénynek a neve, hiszen könnyen feldolgozható, és széles körben felhasználható.
Ma már csak szigorúan megszabott mennyiségek kerülhetnek termékekbe, mert erős mellékhatásai lehetnek.
Mai nézőpontok és kutatások alapján, régen helytelenül adagolták.
Áprilistól júliusig virágzik, kicsi fehér, csillag alakú virágai és szőrös, enyhén ragadós, ragaszkodó leveleivel már biztosan találkoztunk életünkben. Szinte alig lehet leszedni ruhánkról. Kertészkedés közben pedig láthatjuk, hogyan terjed a föld felszínén.
Beporzását méhek és különböző repülő rovarok végzik, mert illata magához vonzza őket.
Kumarint tartalmaz, ezért kiszárítva kellemes az illata.
Vértisztító kúrákhoz rendseresen felhasználták teakeverékként.
Epeműködési és máj funkciók zavarának esetén a mai készítményekben is megtalálható szagos müge kivonat.
Vizelethajtó és izzasztó hatása miatt ma is sok teakeverékben megtalálható.
Németországban kutatásoknak vetették alá ezt a kedves és nagyon egyszerű növényt.
Ma már energianövelő készítményeket, és a németek által nagyon kedvelt, vérpezsdítő italukat is ebből készítik.
Készül belőle szirup és energiaital is.
A frissen szedett mügeleveleket kiszárítjuk, leöntjük a felforralt 0,5 l borral, hozzáadjuk a citrom levét, majd 3 órán keresztül melegen tartjuk. Ezután teszünk bele ízlés szerint cukrot, és még 1,5 l bort.
Hűvös helyre tesszük kihűlni.
Fogyasztás előtt hozzáadunk még 1 l bort, amivel jól összekeverjük.
Fontos a mennyiségek betartása!
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat